Farmers Weekly

Ако посетите което и да е изложение за земеделска техника, няма как да не ви направи впечатление, че все нови и нови компании, предлагащи услуги в областта на прецизното земеделие, се появяват на пазара. Най-атрактивните от тях са онези, които предлагат безпилотни въздушни апарати с цел да направят по-прецизно внасянето на препаратите за растителна защита и торовете.

Падащите цени на компонентите и подобренията в камерите и картиращите системи направиха този вид машини много подходящи за фермерската действителност.

Това е така, тъй като с тяхна помощ се решава един основен проблем на фермерите- как да имат добър поглед върху състоянието на полето почти растение по растение. Традиционно за тази цел се използват сателити, но те не са толкова подробни в детайлите, а и може въобще да не са налични, например при гъста облачност.

От своя страна GPS-управляваните дронове предлагат гъвкавостта на многобройните прикачени сензори - видима светлина, инфрачервена или термична, за да установят различните характеристики на земеделските култури

Те могат да се използват, за да бъдат разпознати показатели като видовете плевелна растителност, наличието на заболявания, стрес на растенията, повреди в реколтата, необходимост от азот и потенциал на полето. Дроновете също така могат да летят достатъчно ниско, за да имат много детайлен поглед върху културите.

Основен въпрос обаче остава цената

Индивидуалното решение на някой фермер да се снабди със собствен дрон може да се окаже трудно за преглъщане. Цената може да бъда всякаква- от 10 000 британски лири за най-базовите модели до 50 000 паунда за топ специализираните версии. Така че дроните са по-подходящи за фермерски кооперативи, които могат да извлекат много по-голяма полза от тях.

Цените варират основно поради дизайна. Дроновете с фиксирани криле и форма на самолет могат да летят по-далеч, по-бързо и повече време, но имат лимитирана възможност за броя на поставяните сензори. От друга страна, мулти-роторните дронове имат нужда от повече енергия и изразходват батериите си много по-бързо, но имат възможност за поставянето на повече камери и сензори.

Ще трябва да добавите и разходите за техническо обслужване и надграждане и това като се има предвид, че животът на един дрон може да бъде едва три години. Трябва да се вземе под внимание, че дните, в които дроновете могат да летят, тоест такива с добри метеорологични условия през годината, са ограничени.

И въпреки че разходите на потребителите могат да достигнат до 1000 английски лири на ден, печалбите остават доста значителни.

Основното предизвикателство е да се преобразуват снимките, предоставени от дрона, в нещо, което може да повиши добивите. Така че по-добре е дронът да бъде оборудван с повече сензори, които записват различни параметри, отколкото със супер модерни камери.

Практически съвети при използването на дроновете във фермите

Вицепрезидентът на компания 3D Robotics Тs Джон Чебрини разказва за дългогодишния опит на компанията в производството и оперирането на дронове, работещи във фермите.

Защо във фермите? Защото земеделието е много трудно за управление без огромно количество данни на разположение, казва Джон Чебрини.

Почти половината от разходите във фермите (от водата до пестицидите) се разхищават, защото се внасят в по-големи количества, отколкото са необходими, или на погрешното място, например в почвата между растенията, а не в самите растения.

Това се смята за неизбежно поради съществото на самото опръскване или важността да не се допусне липса на вода или химически вещества, което може да е катастрофално, уточнява той.

Скоро фермерите ще знаят какво се случва с всяко отделно растение, ще откриват проблемите преди те да успеят да се разпространят и ще внасят препарати с невиждана досега прецизност

Те ще използват пестициди само ако тези вещества са във възможно най-ниските необходими дози, намалявайки замърсяването с химични вещества на почвата и храните и в същото време свивайки своите разходи.

В малките ферми това ниво на прецизност може да се постигне и чрез извършването на тези операции ръчно.

Но в големите стопанства, отговорът е по-скоро роботи, включително летящи роботи-дронове

През последните години 3D Robotics е натрупала доста опит с дронове, използвани във фермите, като е събирала данни и е разговаряла с фермерите от какво точно имат нужда.

Ето и някои от изводите, които са се оформили въз основа на тази дългогодишна работа:

Всяка култура е различна. Това е ясно, гроздето не е домати и доматите не са царевица.

Има стотици различни видове фермерски стопанства, отглеждащи култури, при които реколтата може да се събира от короните до корените и това дори не включва животновъдството.

Всяка култура трябва да се измерва различно, за да се получат коректни данни. Няма универсално изследване за растенията и ще трябва да се разработят специализирани решения за всяка конкретна култура.

Хеликоптери, не самолети

Компанията стартира с дронове с фиксирани крила, изработени по подобие на самолетите, но бързо разбират, че повечето фермери нямат писти за кацане и излитане.

Докато хеликоптерите, които могат да кацат и излитат навсякъде, все повече се развиват и вече могат да летят до 40 минути и да покриват много километри.

Самолетите са подходящи за по-големите ферми, но и там много внимателно трябва да се намерят местата, където да кацат.

Смартфони и таблети, не лаптопи

Фермерите нямат желание да носят лаптопи на полето. Всеки дрон, който претендира да бъде използван от редови потребители, трябва да се управлява от стандартен смарфон или таблет с операционни системи Apple или Android.

Фермерите също така нямат желание да се обучават за пилоти. Земеделските дронове трябва да са напълно автономни - от излитането до кацането. Работата с тях трябва да е опростена до натискането на един бутон “Старт” на телефона, след което дронът да извърши цялата работа самостоятелно.

Видеото е важно

Не подценявайте фермерите в това колко са добри да виждат нещата с очите си. А и времето е пари. Дроновете могат да намерят отговорите бързо и евтино, като се възползват от уникалната си възможност навсякъде и по всяко време да летят.

Това означава навременна информация в реално време. Например ежедневен мониторинг, за да се прецени точното време за започване на жътвата.

Фермер от Съфолк, Англия използва дрон, за да се справи с гълъбите

Ако смятате, че дроновете могат да се използват само за скъпи изследвания на реколтата, трябва да прочетете историята на английския фермер Ричард Маддевър. Според него, те могат надеждно да решат проблема с нахалните гълъби.

Дроновете, всъщност, не са толкова скъпи и чувствителни. За около 500 британски лири може да се сдобиете с базов уред, който ще свърши работата достатъчно ефективно. 

Мистър Маддевър и неговият баща Питър имат стопанство в провинция Съффолк, Англия, с площ от 800 дка, където отглеждат зърнени култури, рапица и захарно цвекло. Както всички зърнопроизводители всяка година те харчат доста пари за закупуването на приспособления, плашещи нахалните птици.

Когато цените на дроновете започнали да падат от първоначалните 10 000 паунда преди около десетилетие, Ричърд се е заинтересувал от тази възможност.

И миналата година вече окончателно е взел решение. Спира се на дрон, наречен DJI F550. Той има 6 ротора, тежи 2,5 кг и е направен предимно от пластмаса и фиброкарбон.

Задвижва се от 12-волтова литиева батерия с тегло 1,3кг. Този модел може да остане във въздуха 15-20 минути, като през това време покрива значителна площ. При това работи много тихо.

Дронът има два режима на управление

В режим на автопилот просто се извиква картата на полето от Google map на iPad. След това се въвеждат GPS точки на полето, избира се скоростта и височината.

Когато дронът измине зададения маршрут, каца точно на точката, откъдето е излетял. Може да се използва и ръчен режим на управление.

"Първоначално пробвах дронът да лети ниско и на малка скорост, - разказва фермерът. Но бързо разбрах, че гълъбите се плашат повече, ако той е по-високо. Така, че вече дронът лети на височина от 15 метра, и това работи много ефикасно, обяснява той. Мистър Маддевър е оборудвал дрона с две LED "очи" и сирена за допълнително въздействие върху птиците.

Дронът, който мистър Маддевър е закупил, струва 1 000 паунда, тъй като има два режима на управление- ръчен и автопилот. Само с автопилот машината може да се закупи за 500 лири.

Почти толкова колкото биха излезли на фермера годишно различните приспособления за защита от гълъбите. Батерията струва 50 лири и може да бъде презаредена около 500 пъти.