Месото трябва да е без тлъстини

За 10 кг суджук ще ви трябват 3,5 кг кайма от телешки шол, 3,5 кг кайма от свинско гръдно месо, 3 кг кайма от свински бут, тънки свински черва, 220 г сол, 55 г кимион, 45 г червен пипер,15 г черен пипер , 10 г чубрица, 10 г селитра.

Начин на приготвяне

Оставете трите вида месо да престоят една нощ на студено. На другия ден ги смелете и смесете трите вида кайма. Подправете със солта, червения пипер, кимиона, чубрицата и селитрата. Омесете добре с ръце. После оставете да престои няколко часа в хладилник.

Следваща стъпка - почистете добре червата

Нарежете ги на парчета, дълги по 15 см. Завържете единия им край. Махнете решетката и ножовете на месомелачката и на тяхно място сложете фуния. Пълнете червата с месо бавно и много сбито. Завържете и другия край.

Може да сварите за 15 минути суджучетата или след като ги цепнете на няколко места, да ги запечете на скара и ги свържете така, че да получите подкова.

И накрая закачете ги да съхнат и след едно денонощие ги надупчете с игла. След това ги наредете между две дървени плоскости и ги затиснете с нещо тежко. Оставете ги така 48 часа на проветриво място. След 2-3 дни разточете с точилка.