Коледното бабе се приготвя от главата и стомаха на прасето. Добре почистената и опърлена глава заедно с кожата се сварява много добре - докато месото започне само да се отделя от костите. Месото се накъсва на по-дребно. Прибавя се сол на вкус, накълцана суха сладка (може и люта) чушка - 3-4 броя, чубрица, джоджен, наситнен чесън, червен пипер и черен пипер на вкус. Обърква се много добре с ръце. С тази смес се пълни добре почистеният стомах. Зашива се, надупчва се с губерка и се вари на бавен огън около 3-4 часа.

Свареното бабе се прехвърля в тава и се притиска с голям камък. Оставя се в прохладно помещение за 3-4 дни, за да се отдели максимално водата от него. Овалва се в пресята дървесна пепел. Привързва се през средата с дебел конец и се окачва на проветриво място. Може да се консумира веднага, но по-вкусно става, ако се изчака 1-2 месеца.