ЛЮБОМИР КОРАЛОВ наш специален пратеник Стара Загора - София

В сравнение с други големи световни компании в агромашиностроенето CLAAS по-късно започва производството на трактори. Но това не попречи на голямата германска семейна фирма да навакса във времето и бързо да се нареди сред лидерите в този сектор.

Нещо повече, тя утвърди и наложи свой стил, в който доминира стремежът за максимално универсално приложение на машината при максимална ефективност и комфорт за водача на трактора и подчертана икономичност и надеждност. За стила и всичките тези важни елементи в тракторното портфолио на CLAAS разговаряхме с ХРИСТО МАРИНОВ, продуктов мениджър в това направление на фирма РАПИД КБ. Като припомням, че РАПИД КБ е първият, най-голям и оторизиран, вносител у нас на техниката на CLAAS, предлагам на нашите читатели експертизата на г-н Маринов върху някои топ трактори на бранда. Той направи своя компетентен преглед така:

- На изложението представихме 5 модела трактори, които обхващат мощностния диапазон от 100 до 400 к.с. Макар че, при CLAAS тракторите са по-нов сектор от стоковата листа на компанията, те са на най-високо технологично ниво и са с най-модерните технологични иновационни системи и електроника, които са познати на пазара. Заедно с това, самата фирма CLAAS е инициатор на различни най-съвременни техноидеи, инвестира много в разработки на различни технологични решения. От акцентите, които се очертаха на състоялия се неотдавна технопанаир БАТА АГРО, ще отделя трактор АRION 440, с мощност 120 к.с., отговарящ на последните екологични норми с Tier 4 final и система SCR/селективна каталитична редукция/. Без съмнение, това е изключително полезен трактор за малки и средни стопанства, особено такива, в които е застъпено животновъдство.

Има компактни размери, което му дава възможност за интензивна употреба, тъй като може да бъде оборудван с челен товарач. Има избор от четири вида кабини- две ниски и две по-високи. С ниските тракторът има обща височина 2,4 м и може да минава през ниски помещения и врати. Това го прави подходящ за затворени пространства, складове, животновъдни ферми. Има и друга опция- предлагаме го с още един вид кабина с панорамен покрив

Покривът преминава без прекъсване към челното стъкло, няма напречен елемент, който да пречи на видимостта на водача. Той има почти 90 градуса видимост във вертикално направление. Качество, което силно улеснява работата с челен товарач.

Тракторът се предлага с трансмисия QUADRISHIFT. Тя има 4 диапазона с по 4 предавки под товар. Или общо 16 предни и 16 задни предавки, като допълнително може да бъде оборудван с функцията QUADRACTIV. Т.е. водачът може абсолютно автоматично да сменя предавките сам в диапазоните, а и самите диапазони. АRION 440 има подчертано силна автоматика. Това също е отличителен белег за машините на CLAAS, характерно качество за тях. Всъщност това е точна проява на стила на фирмата който е търсен и налаган, за да могат тези трактори да отговарят на конкуренцията в Европа, пък и по света. Общо взето стремежът на конструкторите на CLAAS е водачът да бъде максимално улеснен при управлението на машината, така че да се чувства максимално комфортно, да се намали умората и той да може да се концентрира изцяло върху извършваните дейности на полето.

При този модел очакваме новости. Например, следващата година в него ще се постави трансмисия от по-високия клас, монтирна в АRION 600.

И така машината ще има вече по 6 предавки във всеки диапазон или общо 24 предни и 24 задни предавки, което ще позволи на фермера да избира и да използва за работа най-оптималната предавка. Това ще намали консумацията на гориво и съответно ще повиши комфорта при полската работа. Допълнително тракторът може да бъде оборудван с много системи, характерни за тракторите от по-висок клас. А това вече дава на АRION 440 не малко допълнителни предимства. Окачването на кабината ще е от нов тип, ще има и активен преден мост и други системи, облекчаващи оператора.

Другият модел, който представихме на БАТА-та е АRION 620, който имаме в два варианта. Универсален трактор с максимална мощност 158 к.с. При него трансмисията е или HEXASHIFT, или СMATIC, безстепенна скоростна кутия. Много е икономичен и удобен за управление. Може също да се използва с челен товарач. Когато моделът е оборудван с тесни гуми той може да стъпва между два реда и може да се агрегатира с тороразпръсквачка на AMAZONE. Т.е. е много подходящ зa наторяване както и за транспорт. И при него е приложен възприетият от CLAAS принцип да се търси максимално универсално приложение на машината в стопанствата. Едновременно с това се залага висока надеждност, която е пословична за компанията, както и надеждни трансмисии и надеждни двигатели.

Друга новост от началото на годината беше също представена в нашата експозиция на панаира- тракторът Axion 870 с 295 к.с., най-мощният в осмата серия на този модел. Той се предлага с безстепенна трансмисия СМАTIC, автоматизирано управление, компютър на борда CEBIS, чрез който се въвеждат всякакви желани от водача параметри. Машината има активно предно окачване PROACTIV, конструирано за силни, тежки трактори, които се използват с голям успех във всички трудни дейности, при сложни обработки с тежък инвентар, с цели агрегати, за транспорт, за тежки ремаркета. Axion 870 е много полезен за средни и големи стопанства, при трудните почвени и метеоусловия у нас. Характерно за тази серия трактори, и конкретно за този модел, както и за всички трактори на CLAAS е много доброто разпределение на тежестта между преден и заден мост при съотношение 50:50, както и голямо междуосово разстояние. Всичко това прави тези машини стабилни, с много добро сцепление с почвата. Доброто разпределение на тежестта позволява да не се прави прекалено баластиране т.е. не се поставят прекалено много тежести. Това прави Axion 870 изключително гъвкъв и маневрен, с подчертано намалено утъпкване на земята, особено важно за съхранение на плодородието на почвата.

В нашето портфолио имаме и предлагаме на фермерите и по-тежка и мощна машина, която също представихме на изложението- тракторът Axion 950. А това, което очакваме догодина е новият Axion, пак девета серия. Известно е, че при него ще има много високо технологично равнище. Това е извънредно сериозна машина, която ще върши всичко при едрите фермери. И тя, без колебание мога да кажа, ще си струва инвестицията, както, между впрочем, и останалите машини на CLAAS.

През дните на БАТА есен 2016 имаше подчертан интерес към АRION 440 и АRION 620- трактори за малки и средни стопанства. Очакваме и при моделите от високия мощностен клас да имаме клиенти за нашата техника, доказала отдавна, че успешно работи в български условия. Още повече, че Рапид КБ е известна с доброто си сервизно обслужване. Нашите специалисти са винаги на линия, винаги сме готови за бързи действия в сложни ситуации. След сигнал за повреда в рамките на няколко часа наш екип може да отреагира. На място хората ни оглеждат машината, диагностицират я и в зависимомост от това какъв е проблемът го решават в най-кратък срок. В рамките на 24 часа се доставят необходимите резервни части от чужбина с куриер. Винаги работим с оригинални резервни части

На склад имаме на разположение голяма наличност от такива части. Но дори и да нямаме, в рамките на 24 часа можем да доставим нужните части и да направим ремонт. Имаме достатъчно екипи, мобилни групи с обучени специалисти, които могат максимално бързо да реагират във всякаква ситуация.

А това е известната способност на Рапид КБ да осигурява най-качествен сервиз и да работи винаги в интерес на фермерите, завърши своя задълбочен анализ Христо Маринов.