Продуктовата програма на големия завод за преси с марка CLAAS в гр.Метц, Франция обхваща двете серии ROLLANT и VARIANT с неподвижна камера, както и променливи преси за кръгли бали и преси за големи бали серия QUADRANT. Над четиристотинте служители на CLAAS произвеждат в Метц 21 различни модела преси, които работят в повече от 100 държави и с 25 различни култури. Освен пшеница, ечемик и рапица, пресите на CLAAS обработват, например, памук в Южна Африка, фъстъчени насаждения за изхранване на рогат добитък в Америка, ориз в Корея, лен в Източна Европа и Северна Франция, коноп в Германия и треви като мискантус и папур в цяла Европа.

Този широк спектър модели е обусловен от различните изисквания на клиентите и разнообразните работни условия, които CLAAS удовлетворява гъвкаво и надеждно, в зависимост от конкретната поръчка, благодарение на смесеното производство в Метц.

Технически нововъведения в Юзин CLAAS, Франция респ. отличителни уникални особености на пресите CLAAS са при правоъгълните преси утвърденият от години роторен и опаковащ куплунг, системата за увеличаване производителността Power Feeding, както и опцията FINECUT за производство на къса слама с 51 ножа. CLAAS бяха пионери в областта ICT (Implement Controls Tractor) с най-високопроизводителната към момента преса за правоъгълни бали QUADRANT 3400.

Предприятието Юзин CLAAS Франция в Метц е основано и изградено през 1958 от Райнхолд Клаас. Днес капацитетът му на производство е до 5000 преси CLAAS годишно

Първият патент на CLAAS - простият връзвател, също идва от завода Метц и е сърцевината на всяка преса за правоъгълни бали CLAAS. През май 2015 от завода на CLAAS Юзин, Франция, излезе юбилейната 300 000 бройка преса - балировачка модел ROLLANT 454 UNIWRAP. По този повод тя бе лакирана със специален лак и през 2016 можеше да бъде видяна на много изложения и демонстрации в Европа

Юбилейната 300 000 преса, ROLLANT 454 UNIWRAP, се отличава с голямата си издръжливост, незадръстващ режещ под PRO, както и с вграден високопроизводителен опаковащ елемент. Тази машина е създадена за високо натоварване и неслучайно в последните години се ползва с отлична репутация - по официални данни на CLAAS серията ROLLANT е най-продаваната преса за кръгли бали с неподвижна камера в света. Машини от тази серия могат се получат чрез фирма РАПИД КБ, официалния вносител за България на агротехника от CLAAS, която има агробази в основни земеделски центрове в страната

Лесно и гладко водене на балиращи мрежи

EnterNet- нововъведение при устройствата за балиране ROLLATEX

Предпоставка за стабилното връзване на кръгли бали е оптималното изтегляне на мрежата. С EnterNet водещият производител на селскостопанска техника CLAAS предлага нова екстра при мрежите за балиране. Малък детайл с голямо въздействие: CLAAS EnterNet е залепващ етикет, който събира краят на мрежата в тесен ръкав. По този начин мрежата не трябва вече да се усвоява по цялата си ширина. Това пести време и осигурява равномерно и гладко изтегляне на балиращата мрежа. Новата екстра се предлага ексклузивно за балиращите мрежи на CLAAS и от месец юни 2016 се вгражда от завода във всички мрежи CLAAS ROLLATEX и ROLLATEX PRO.

Новите екстра мрежи CLAAS ROLLATEX и ROLLATEX PRO също могат да се намерят при официалния представител на марката за България.