Екип на в. "Български фермер" с. Плодовитово - София

Уникалните събития в нашето земеделие не са твърде чести. Затова когато стане нещо такова българските фермери с подчертан интерес се отнасят към него и към всичко, което носи белега на уникалност.

Такава беше марката на МЕГА ДЕМО, агросъбитието на сезона, организирано в отличен европейски стил от ИНТЕРАГРИ България. Събитието се състоя на 29 юни т.г. Фирмата представи пред земеделски производители от цялата страна най-доброто от света на тракторите и комбайните NEW HOLLAND, от лидерите в почвообработката Gregoire-Besson и безпогрешните пролетни сеялки KINZE.

Уникалността на събитието се прояви още с желанието на домакините да оптимизират времето на посетителите

Мероприятията в рамките на МЕГА ДЕМО се проведоха циклично през целия ден.

Така всеки фермер можа да се включи в ставащото на полето и в информационните центрове, взависимост от своята заетост и да се възползва максимално от предвидената програма.

Мегадемонстрацията на ИНТЕРАГРИ България съдържаше два основни компонента - специализирани презентации и тест драйв. Двадесетминутните презентации бяха разделени в три сектора- трактори, комбайни и прикачна техника. Ръководители на презентациите бяха хора от екипа на ИНТЕРАГРИ България преминали специализирани обучения и сертифицирани от производителите на представяната техника. Те информираха участниците в МЕГА ДЕМО за всичко най-ново от света на земеделските машини и конкретно от брандовете, представени на демонстрационните площадки. По-различната организация също носеше белега на иновационния подход, характерен за мениджмънта на ИНТЕРАГРИ България.

В тази уникалност се включи и възможността за всеки дошъл на този технопоказ от национален мащаб след поредното техническо представяне на машина или инвентар да направи тест драйв на демонстрационните полета. На обширната пшеничена нива се прояви един от уникатите на МЕГА ДЕМО - двуроторният зърнокомбайн CR 10.90 на NEW HOLLAND. Присъстващите видяха и сами опитаха как работи световния рекордьор, оцениха неговата производителност, качества и надеждност. За него разказахме в нашия репортаж от мегадемонстрацията в един от миналите броеве на вестника.

- Разбира се, този комбайн е нещо изключително, изтъкна ДАНИЕЛ МИНЕВ, управител на ИНТЕРАГРИ България. Но в програмата на нашата инициатива имаше и още други "гвоздеи" с уникални качества. Тук ние представихме пълната гама трактори на NEW HOLLAND.

Сред образците от предпочитана от мнозинството европейски фермери самоходна земеделска техника на световния бранд бяха основните серии трактори в мощностния диапазон от 100 до 400 к.с. Всеки можеше да се качи на компактните и функционални Т5, бюджетният им вариант TD5, многофункционалните T6, изцяло новите Т7, на инженерната революция Т7 Heavy Duty и мощните бойци тежка категория- T8. Всички те бяха тествани без ограничения от гостите на демонстрацията. Някои опитваха машините отделно, други в съчетание с прикачен инвентар на Gregoire Besson. Бяха пробвани и плугове, и големи и малки брани, тежки култиватори за стърнища за орно и безорно земеделие.

Всички те са оригинални разработки, но истински уникат беше стърнищният култиватор Дискордон комбинация от дискова брана и продълбочител с притискващ валяк отзад. Машината има големи лапи и два реда дискове. Тя може да влезе веднага след жътвата в стърнището и с едно или две минавания да извърши перфектна почвообработка, както се убедиха участвниците в МЕГА ДЕМО. Това е многофункционален култиватор, който осигурява предсеитбената подготовка на почвите с много високо качество. На демополето земеделците видяха в действие и Х-образна дискова брана на същия производител, която минава след плуга.

Директна оценка от страна на фермерите получи и сеялката KINZE, която показа сеитба на царевица и слънчоглед. Машината, образец на прецизна сеитба, демонстрира перфектна точност, която се постига и при двете култури. Така че, земеделци от различни части на България, над 200 души, се убедиха в качествата не само на самоходната техника, но и на прикачните машини.

Агропроизводители от всички браншове посетиха нашия мащабен показ на премиум техника от висш клас.

Те можаха от първа ръка да се запознаят с най-нови машини, които ще са им полезни и веднага след жътвата, и в предстоящата есенна кампания ни обясни Даниел Минев и продължи своя оперативен, компетентен полеви коментар, там на мястото на събитието:

- Не случайно нарекохме това събитие МЕГА ДЕМО. То беше замислено и реализирано като проект с уникални машини и експерименти, с много техника, с много информация от нашите специалисти. Големият брой посетители не попречи никому да пробва интересуващата го машина, да направи своя точен избор по системата на директния контакт с техниката и в диалог с нашите техници и търговци, да оцени ползата за неговата бъдеща работа. Благодарение на това не са малко клиентите ни, които си тръгнаха от полетата край Плодовитово, Чирпанско не само с идеи, но и с конкретни уговорки и оферти за сделки, уточни г-н Минев.

Един от тях беше ПЕНЬО ТОДОРОВ от село Боздуганово, община Раднево, Старозагорско, който си беше харесал големия трактор Т8 на NEW HOLLAND. Пеньо е първият арендатор отпреди 20-22 г. в община Раднево, професионалист от класа и стар приятел на вестника. Обработва 13 000 дка зърнени култури, рапица, ориз. "Спипахме" го на демополето, точно когато се качваше на харесаната машина, към която беше прикачен големия Дискордон. Т8 се справи отлично със стърнища, останали след деможътвата на CR 10.90. И показа, че в това съчетание може добре да служи за безорно земеделие. Пеньо охотно сподели своите впечатления от МЕГА ДЕМО и конкретно от работата на Т8 420, агрегатиран с Дискордон-а:

- За мен тази Мега Демо беше много интересна идея, много навременна инициатива, с много възможности. Всяко ново нещо, нова машина, трябва да се показва, а земеделците да го видят. Иначе отде да го знаем, че да си правим сметките... Дойдох с намерение да купя големия трактор с марка NEW HOLLAND. И вече го опитах на тестдрайва на нивата със стърнищния култиватор Дискордон. Харесаха ми и двете машини. Мисля че с Т8 ще мога да тегля тежък инвентар. Сега водим преговори за бъдещата сделка.

Познавам добре агротехниката. Имам всякакви машини и сега попълвам своето "портфолио" с нещо, което ми трябва. Мисля, че за моите мащаби Т8 ще ми бъде твърде полезен. За всичко става и за сеитбата, която идва. Искам да го използвам още тая есен за по-тежки комбинации и почвообработки. Чрез този трактор смятам да вдигна качеството на обработките и да повиша сериозно добива. За целта ми трябва мощен, тежък трактор, с възможности. Имам друг трактор 200-250 коня, но тези конски сили не ми стигат. А Т8 става за моите планове, сподели Пеньо.

Като него мислеше и Ахмед. Той със свой колега от известната фирма Агротайм, Исперих оглеждаха много внимателно, очевидно с определена задача, другия хит в редицата на тракторите- най-новия Т7 135 от серията Т7. Тракторът бе харесан и от двамата зърнопроизводители. Те бяха единодушни, че предимствата му в технологично отношение са напълно подходящи за плановете на мениджмънта на Агротайм за оптимизация на производството. Двамата потвърдиха, че ще отнесат от Мега Демо в Исперих важна информация за идващия есенно-зимен сезон.