Адаптиран превод Ася Василева

Факторите, които определят качеството на прибирането на зърното, се залагат още през етапа на пролетните или есенните почвообработващи и сеитбени работи. Когато там се допуснат сериозни грешки, то те се плащат по време на жътвената кампания. Устойчивите към полягане сортове с ниска степен на разпукване на зърното, грамотното внасяне на торове и своевременно проведените растителнозащитни мероприятия - всички те поотделно и вкупом улесняват жътвата. И ако към момента на узряване на зърното ви е провървяло с времето, то след това всичко зависи от комбайна. Без правилната му настройка просто няма как да избегнете високите загуби.

Какво прибираме?

Настройките на един и същи комбайн за прибирането на пшеница, на слънчоглед или царевица значително се различават. За помощ в усвояването на основните настройки може да се обърнете към дилъра, който ви е продал този комбайн, или към инструкцията за експлоатация. А за да настроите комбайна още по-прецизно, ще ви се наложи да поработите самостоятелно.

Сред много фермери битува мнението, че хедерът не оказва значително влияние върху производителността и качеството на работа на самия комбайн. Но това не е точно така. Струва си да се започне от режещата група: всички ножове трябва да са остри и без дефекти. Необходимо е стръкоповдигачите да са монтирани в правилно положение, а също греблата на мотовилото да работят изрядно. Но всичко това трябва да се направи преди, а не след като комбайнът вече е на полето, готов да пристъпи към самата жътва.

Препоръчително е при настройките да се отдели повишено внимание на следните целеви показатели: качество на овършаването, чистота на зърното, максимална пропускателна способност и минимален разход на гориво.

Ще се наложи да извършите значителни по обем работи и настройки, но след известна практика това ще ви се удаде много по-лесно както при наличието на интелектуален "пълнеж" в комбайна, така и при неговата липса.

В крак с времето

В последно време в земеделското машиностроене съществува тенденция за интегрирането на програмни комплекси, предназначени за намаляване натоварването на механизатора. Тези новости не са подминали и комбайните. Вградените в конструкцията им различни сензори позволяват да се получава информация за работните параметри с цел по-нататъшната им оптимизация. По този начин комбайнът, след като "попита" комбайнера, може сам автоматично да оптимизира параметрите на работата си.

Настройки на хедера

Щадящият режим на овършаване и чистотата на класовете намаляват загубите на зърно, необходимостта от мощност и съответно - разхода на гориво. Решаващо значение тук придобива регулирането на стола на хедера (разстоянията между режещия апарат и шнека).

Стъблоразделителят трябва да е поставен така, че стъблата по краищата да се отвеждат към неокосената растителна маса. При прибирането на рапица или зърненобобови култури е необходимо поставянето или на специални стъблоразделители, или на ножове на вече наличните. Столът на хедера трябва да бъде издължен, ако стеблата са дълги или полегнали против посоката на движение на комбайна. Ако стеблата са къси или полегнали по посока на движението на комбайна, дължината на стола на хедера, напротив, трябва да бъде скъсена.

Тъй като високата скорост на жътвата може да повлияе негативно върху размера на загубите на зърното от осипване на хедера, необходимо е параметрите на работа на мотовилото да се настроят по подобаващ начин.

При прибирането на зърнени култури с нормален стъблостой линейната скорост на мотовилото трябва да съответства или малко да превишава работната скорост на комбайна. От своя страна греблата на мотовилото се установяват така, че фактически да захващат осилите на класовете. При полегнали стебла скоростта на мотовилото трябва да превишава работната скорост с 0,7 - 1,8 км/час.

Това е необходимо за по-доброто повдигане на стеблата. При това мотовилото може да се спусне по-ниско - на височина до 7 см относно режещия апарат на хедера. При прибирането на рапица в началото на преминаването мотовилото трябва да се постави по-високо. Необходимо е скоростта на мотовилото да бъде установена или на нивото на работната, или по-ниска (до -0,5 км). При това функцията за забавяне на ротора, ако става дума за роторен или хибриден комбайн, трябва да бъде изключена. Що се отнася до настройките на греблата на мотовилото, то при нормален стъблостой те трябва да бъдат установени вертикално или леко наклонени напред, а при полегнали класове - за захващане. Като правило, разстоянието между шнека и стола на хедера е в диапазона от 15 до 20 мм. При прибирането на култури със значителна обемна маса, например рапица, това разстояние може леко да се увеличи.

Приемаща камера

Не бива да се забравя редовното почистване на камерата на камъкоуловителя. Транспортните ленти от двете страни трябва да бъдат равномерно натегнати, така че между тях и дъното на приемащата камера да остават около 10 мм.

Овършаваща система

За класическия вършачен апарат е наложително преди всичко да се подберат типът на подбарабана и оборотите на барабана. Типът на подбарабана трябва да съответства на прибираната култура. За осигуряване на добро качество на зърното оборотите на барабана са в пределите на 750 об/мин (+/- 10 %).

Що се отнася до регулирането на отвора на барабана, то при наличието на система за предварително овършаване е добре да се помни, че настройките на предното (предварително) и задното подбарабанно пространство трябва да се проверяват и сменят паралелно. При прибирането на лесноовършаеми култури отворът на предното подбарабанно пространство може да се остави по-голям, а при прибирането на трудноовършаеми култури, като овес - по-малко (за увеличаване на триенето). В особено тежки условия на жътвата (например при прибирането на мокър ечемик или ориз) под предварителната барабанна камера може да се поставят двустепенни пластини.

Сепарация

Ако жътвената кампания преминава при сухи условия или твърде много къса слама попада на сепариращата решетка, то трябва да се намалят честотата на въртене на ротора, както и отворът на клапата на ротора. Ако жътвата, напротив, протича при влажни условия или загубите на ротора са много високи, оборотите трябва да се увеличат, а клапанът да се отвори повече.

Почистване

Своевременно почиствайте сепариращите решетки. За качественото почистване и сепариране на зърното основно значение има правилният подбор на съотношението между честотата на въртене на вентилатора и размера на разстоянието между гребените. Недостатъчният въздушен поток от вентилатора може да стане причина част от зърното да бъде посята заедно с остатъците слама зад комбайна. Но и прекалено голямата скорост на въздушния поток също може да стане причина за увеличени загуби на зърно при сепарирането.

Раздробител на сламата

След ожънването на всеки 1500 - 2000 дка ножовете на механизма на раздробителя трябва да се прегледат и при необходимост да се заменят. При тъпи ножове значително се увеличава разходът на гориво, влошават се раздробяването и разпределянето на сламата на полето. При жътвата на рапица задвижването на механизма на сечката трябва да работи с намалени обороти.

В търсене на решение

И така, комбайнът е на полето. Пробно преминаване. Добре е, ако успеете веднага да подберете оптималните настройки. След като се убедите в качеството на овършаването и че загубите са ниски, смело пристъпвайте към работа.

Но какво да направите, ако въпреки всички усилия по предварителните настройки резултатите не са окуражителни? Ще се наложи да се запасите с търпение и внимателно да анализирате къде и защо е възникнал проблем, да намерите начин за неговото решаване.