Продукти: 1 бутче (агнешко, ярешко)

За ароматното масло: 80 гр масло, 3-4 стръка магданоз, 2 скилидки пресован чесън, 1/2 ч л пипер меланж, 1 с л червен пипер, сол на вкус.

За доматената смес: 1 домат, 3 скилидки чесън, 5-6 стръка мащерка, 1 с л балсамов оцет, 1 с л зехтин, 1 с л брашно, сол, 5-6 стръкчета мащерка

Приготвяне:

Бутчето, измийте и подсушете. Направете 4-5 дълбоки разреза отгоре. Намажете цялото бутче с масло, а остатъка разпределете във всеки разрез. Хванете по няколко стръка мащерка и сложете във всеки разрез.

Овкусеното бутче сложете в огнеупорна тава и налейте 1 чаша гореща вода. Сложете да се запече в загрята до 220°С фурна. През това време пригответе доматената смес.

В блендер сложете всички продукти и пюрирайте. С тази смес намажете вече запеченото бутче. Завийте с фолио и печете още около 1,5 - 2 ч или в зависимост от големината на бутчето може до 3 часа. Намазвайте бутчето с доматеното пюре на всеки 15-20 мин. Ако се наложи, доливайте гореща вода.

Сервирайте с гарнитура по желание.