Ася Василева

По отношение на техниката, която използват в стопанствата си, германските фермери са особено придирчиви. Те знаят, че добри резултати се постигат с добри и надеждни машини, които работят с минимални икономически разходи.

Затова не е случайно, че за 16-а поредна година брандът FENDT стабилно държи първото място за най-предпочитана марка в Германия и Австрия, според ежегодно провеждания имидж-барометър на Германското земеделско общество (DLG).

Историята на станалата вече легендарна серия Fendt 300 започва през 80-те години на миналия век. Най-харесван тогава е топмоделът 309 LSA. С излизането на тази серия FENDT представя една

Нова философия при тракторите в този мощностен диапазон

Типичните характеристики на серия 300 са че тракторите са леки, компактни и мощни.

С промяната на нуждите и изискванията на пазара серията се доразвива, докато се появява 300 Vario. И в днешни дни тази серия се свързва с компактност, надеждност, нисък разход на гориво и лесно управление при същевременно висока производителност. Над 14 000 трактора от серия 300 Vario са на пазара и така тя е една от най-произвежданите серии от марката FENDT.

От десетилетия тракторите FENDT от серия 300 впечатляват с високо качество, надеждност и икономичност. Собствениците на Fendt 300 Vario са се убедили, че тракторите се управлевят лесно и имат много нисък разход на гориво.

Тракторите от серията са универсалният спътник за всички операции в стопанството като основна или спомагателна машина, както за леки, така и за тежки операции. Те работят добре с плуг, със сеялка, с пръскачка и с торачка. FENDT 300 Vario с челен товарач е перфектният помощник при товарене, разтоварване и претоварване.

Тракторите от серия 300 Vario на FENDT се предлагат в мощностния диапазон от 95 до 135 к.с. Fendt 300 Vario се задвижват от четирицилиндров двигател с работен обем 4,04 литра, система за впръскване на горивото Common-Rail с налягане 1600 бара, електронно регулиране EDC, турбокомпресор и Виско-вентилатор. Характерно за тези четирицилиндрови двигатели е покачването на въртящия момент с до 43 процента в комбинация с максимален въртящ момент от 590 нютонметра. Така двигателят на FENDT 300 Vario комбинира изключително икономичен разход на гориво с висока производителност. За ефективното задвижване се грижи високият КПД на доказалата се Vario-трансмисия ML 75.

Посредством безстепенното задвижване от 20 метра до 40 км/ч 300 Vario са подходящи за разнообразно приложение - започвайки от работа в специални култури, помощни дейности, работа в зелени площи или полска работа - и се стигне до класическите работи на един трактор в земеделието - почвообработка, сеитба, торене. Системата за управление на трактора TMS при 300 Vario осигурява автоматично изключително икономичен режим на работа и движение.

Лесно управление и най-модерни технологии в една машина

Концепцията на управление на 300 Vario обединява лесното управление с най-модерната техника. Всички елементи за управление и настройка са разположени централно на кормилната конзола и на дясната странична конзола. Бордовият компютър дава важна информация по отношение на обработени площи и време. Vario-джойстикът обединява в едно основен лост, превключване на групи, нивата за превключване под натоварване и превключването на суперпълзящия ход. Той е поставен от ергономична гледна точка на дясната конзола.

Комфортната седалка с въздушно окачване възприема перфектно различните форми на тялото, благодарение на настройката и положението на облегалката. За оптималното положение на тялото спомага и настройката на наклона и височината на волана. Висок комфорт на работа предлага активното окачване на кабината, както и хидропневматичното активно окачване на предния мост.

За висок комфорт на работа и през нощта тракторите от серия 300 Vario могат да се оборудват с различни светлини. Широкоъгълното огледало подобрява видимостта и осигурява допълнителна сигурност.

Безстепенен товарач Fendt Cargo

В комбинция с челните товарачи Fendt Cargo тракторите 300 Vario се превръщат в безстепенни майстори в товаренето. Тъй като челният товарач се монтира много компактно към трактора, центърът на тежестта се пренася назад. С компактните стрели на 3X70 тракторите 300 Vario са особено подходящи за товаро-разтоварни работи в сгради и обори. И при тези приложения от голямо предимство е маневреността на трактора. Челният товарач 4X75 преди всичко впечатлява с височината и отстоянието на товарене и разтоварване и затова е идеален за специфични приложения. При чести работи с челен товарач допълнително се предлага люк на покрива за по-добра видимост към стрелата и към инструментите.

Няма детайл, за който да не е помислено

Общото тегло на трактора е 8,5 тона. В комбинация с ниското собствено тегло от 4230 кг (309 Vario) тракторът предлага полезен товар до 4270 кг или 33 кг/к.с. (313 Vario). Задната навесна система предлага подемна сила от почти шест тона. Благодарение на тандемна хидравлична помпа подаваното масло е 83 литра. С комбинацията от 4,15 метра дължина, междуколесно разстояние от 2,35 метра и ъгъл на завиване от 52 градуса се постига радиус на завиване от само 4,2 метра, с което и най-добрите характеристики на маневриране и обръщане.

По отношение на концепцията на гумите е заложено на многостранното приложение, ориентирано към нуждите на практиката. Многостранността се простира от гумите за окопаване, отличаващи се с висок клиренс, до модерните широки гуми, които осигуряват на полето работа при минимално уплътняване и отъпкване на почвата.

И ако всичко, казано дотук все още не ви е убедило напълно, че тракторите FENDT 300 Vario са универсалният помощник не само за германските, но и за българските фермери, винаги може да ги пробвате лично във всяка една от многобройните търговско-сервизни центрове на фирма Златекс, официален представител на бранда в България. Не пропускайте момента да започнете пролетната кампания с добри машини, които да гарантират вашия успех.