Екип на в. "Български фермер" Стара Загора- София

Едва ли някой се съмнява в полезността на демонстрациите на агротехника на полето. В работни условия фермерите оценяват качествата на модерни, прибиращи и почвообработващи, машини. Това направиха повече от 70 топ зърнопроизводители от Южна България, които активно участваха в точно такъв показ. Събитието стана върху земята на също такива топ производители, ЗЛАТИН ЗЛАТЕВ и сина му ГЕОРГИ ЗЛАТЕВ. В полето край зърнено-сервизната база на тяхната фирма Авгандира агро, в землището на старозагорското с. Бяло поле, се състоя, съвсем практическо по своята същност, техношоу.

Организаторите от известната фирма РАПИД КБ, вносител на агротехника от световни марки, се бяха погрижили присъстващите да видят как действат трактори и комбайни на Claas и прикачен инвентар на Amazone- брандове, предпочитани у нас и по света. Малка, но съществена, подробност- комбайните, които жънаха царевица и самоходната пръскачка Pantera са собственост на Авгандира...

Всъщност, какво се случи миналата седмица там, в община Опан? Демонстрацията започна в един от царевичвите блокове с капково напояване и прецизно дозирано торене, прилагани от екипа на Авгандира. Царевица "на живо" жътна зърнокомбайнът на Claas Lexion 600, хибриден модел с два ротора. Показан бе и най-големият комбайн Lexion 780. Участниците оцениха по достойнство възможностите на системата за гумено-верижно задвижване Terra trac. Жътвата бе реализирана с оригинален адаптер за царевица на Claas, модел Conspeed. Въпреки високата влажност на царевицата /предния ден беше паднал доста дъжд, 12 л на кв. м./ за кратко време беше прибрано солидно количество зърно. С този хедер, съобщи водещият демонстрацията Николай Цеков, мениджър Продажби на Рапид, може да се прибира и слънчоглед след поставяне само на един нож...

Във втората част от работата на демополето беше представена пред фермерите цяла технологична линия- почвообработка, сеитба, торене, пръскане. По същество хората видяха голяма част от гамата машини и инвентар, предлагани от РАПИД на български пазар. След жътвата един от големите трактори на Claas Axion, девета серия, 410 к.с., с тегло 14 тона, с автоматична трансмисия и компютър, изора обширно поле с първия, петкорпусен, плуг на Amazone, който вече има защитени 19 патента. Рапид предлага сега и плуг с 6 корпуса. На предстоящата Агритехника в Хановер ще бъдат показани и други модели с други типове работни органи /с пера/ и с повече корпуси. Фермерите, които провериха браздите, останаха доволни във всяко отношение.

На следващия етап техниците на РАПИД изведоха на полето компактната дискова брана Catrоs на Amazone, която отлично подравнява обработваните след жътва площи. Собственици на Catrоs свидетелстват, че поле минавано две-три години с браната след това твърде добре взаимодейства с посевите. А това като правило, се отразява положително върху бъдещата жътва, по-конкретно- на движението на комбайна. Браната беше агрегатирана с класовския трактор Axion, осма серия, който с лекота дърпаше машината и почвата оставаше отлично продравнена. Оператор т.е. тракторист беше Георги Златев, управител на Авгандира. Той умело се справи с интересното предизвикателство. След като слезе от трактора Гошо не скри възхищението си от маневреността и мощта на машината, както и от комфорта на кабината.

Отличен познавач на агротехниката, той подчерта пред нас, че моделите от 8 серия, с мощност от 215 до 260 к.с., както и другите трактори на Claas, са много надеждни, икономични, здрави и отговарят и на най-високите еконорми, което е особено полезно за българското земеделие. Но за първи път, каза Георги Златев, работя с Catrоs. Тук при нас браната, въпреки извънредно трудните условия след падналия дъжд, се справи отлично с работата.

В следващия етап от показа на есенната технологична линия, след почвообработката, участниците видяха сеитба с 4-метрова сеялка за есенници на Amazone, теглена от обновения модел трактор Arion 440 на Claas с мощност до 140 к.с.

Комбинацията показа образцова сеитба, извършена с висока скорост и подчертана точност. Все качества, особено нужни сега, когато "прозорците" във климатичните условия, позволяващи нормална работа на полето, силно намаляват.

Сеялката е с дозиращ апарат, който изсява с норма от 200 гр. до 40 кг/дка зърно. Машината е универсална- става за жито, ечемик, рапица и т.н. Има регулатор за дълбочината на сеитбата. В портфолиото на Amazone присъства и 6-метров модел с вместимост на бункера 1400 л. Демосеитбата също беше проконтролирана от участници в събитието- резултатите бяха отлични.

Домакините от Рапид и Авгандира бяха включили в програмата и демонстрация на навесна торачка на Amazone от ново поколение с вместимост на бункера 4 200 л, с компютър, който поддържа нормата на торене, независимо от скоростта. При нея няма начупване на гранулите на тора, а дисковете се въртят с 720 оборота. Тя беше агрегатирана с трактор на Claas, серия Atos, модел 340 с мощност 109 к.с. С нея, както се увериха присъстващите, се работи много чисто. Самата машина в края на демонстрацията не беше замърсена- също важно качество, от което се печели много, особено време.

Един от важните акценти в демонстрацията на технологичната есенна линия, обхващаща почвобработка, сеитба, торене, пръскане бяха пръскачките на Amazone. Гвоздеят беше самоходната пръскачка Pantera, лека за своя тип /9,5 т/, с просвет 170 см., една от седемте, които работят сега в България, собственост на Авгандира.