Специално за в. "Български фермер"

Малките и средни фермери първи проявиха значителен интерес към инициативата. Политиката, както на световния гигант NEW HOLLAND, така и на ИНТЕРАГРИ България е насочена в посока развиване на възможността за подобряване на машинния парк на фермерите. Това би могло значително да подобри както индивидуалните резултати на всяко отделно стопанство, така и условията в отрасъла като цяло.

Сред стартираните им съвместни инициативи до сега е уникалното финансиране при ниска годишна лихва от 1,95%, добило изключително широка популярност сред земеделските производители. Естественото продължение е наскоро анонсираната кампания "Нови машини на демоцени"

Сред специално подбраните машини, включени в нея има четири модела от обновената серия трактори TD5 на NEW HOLLAND. Те печелят внимание със своята многофункционалност и подобрени мощност и производителност. Новият FTP комън рейл двигател е запазил максималната си мощност от 86 до 114 к.с., за промоционалните модели от серията, но е с редуциран обем, който води до намаляване на инерционните сили в него. Това, заедно с подобреното впръскване, дава впечатляващ резултат и 11% по-нисък разход на гориво. Изчисления показват, че използваната иновативна система за очистване, която не се нуждае от подменящ се филтър за твърди частици, може да спести на земеделците до няколко стотин евро на година допълнително от консумативи.

Хидравличната система на NEW HOLLAND TD5 е създадена, за да предложи оперативна свобода и гъвкавост, без значение от операциите, които се налага да извършва операторът. Това е и едно от големите предимства на тракторите от тази серия. Те разполагат с

независима хидравлична помпа

която подсигурява единствено управлението на машината. Това дава лекота, комфорт и стабилност на управлението дори при тежки почвообработки и работа при големи натоварвания. Големият дебит на основната хидравлична система дава възможност за бързо и прецизно изпълнение на всички работни операции, изискващи хидравлична мощност. Задният ВОМ е двускоростен и покрива всички изискуеми обороти за прикачни инвентари, което прави новата серия TD5 още по-функционална. В това могат да се убедят всички посетители на БАТА АГРО есен 2015 като посетят щанда на Интерагри Блъгария, които ще получат идопълнителна информация за инициативата "Нови машини на демоцени".

ТЕЖКАТА ДУМА НА ФЕРМЕРИТЕ

Обработвам земята си само с TD5.95

С брат ми обработваме над 1000 дка, споделя Петър Славков от с. Калояново, Пловдивско. Отглеждаме пшеница, ечемик, слънчоглед, люцерна и малко зеленчуци. Преди година и половина решихме да закупим нов трактор. Проучих всички марки и модели в диапазона, който ни интересуваше. Разговарях с колеги, наблюдавах работата на машините, сравних цените. Победител в тестовете излезе NEW HOLLAND TD5.95.

От тогава обработваме земята си само с него, успявам да се справя с всичко и съм много доволен. Лесен е за управление. Икономичен и здрав. Прави ми впечатление, че разходът на гориво при обработки е значително по-нисък в сравнение с трактори на други марки. Например, при дълбока оран с обръщателен плуг разходът ми е един, а фермери, при същите условия и с по-лек плуг са ми споделяли за разход с до 1-2 л. повече на декар. Като теглиш чертата на края на кампанията това са не малко пари. Товароподемността също е много е добра. Дърпа торачки, пръскачки, сеялки с торовнасяне, изпробвал съм го с всичко, че и на баири.

С натоварване до 1,5-2 тона се справя перфектно. Голямо удобство е и възможността за коригиране на разстоянието между гумите. Така машината е по-адаптивна за различните задачи и култури.

Имам TD5.95 от година и половина. Вече минава 1000 мото часа. За това време не ми се е налагало да правя нищо по него.

Единствено сменям масло. Много съм доволен от сервиза и поддръжката на Интерагри. Когато и да съм се обадил, момчетата винаги се отзовават и са при мен максимум до следващия ден сутринта. Разбират си от работата, а консумативите са добри и евтини.

С новите преференциални условия от Интерагри вече се замислям и за още едно попълнение- нов Т6.165, уточнява Славков.

TD5.105 е много икономичен при всички операции

Николай Цанов от Ябланица, Ловешко разказа, че обработва земя в землищата на селата Златна Панега, Батулци и с. Дъбравата, с площ около 1500 дка. Със земеделие се занимава отдавна, но като семеен бизнес, по-сериозно от 2007 г.

В грижите за земята се включва цялото семейство, особено двамата му сина- Петър и Иван.

Отглеждат зърнени култури- зимен ечемик, обикновена пшеница, и слънчоглед.

От една година стопанството ни, розказва Цанов, си има нова придобивка- трактор NEW HOLLAND TD5.105. Много е икономичен при всички операции и обработки- при оран (дълбока 30 см. разходът му е около 2 л. на декар, а при плитка около 1,5 л.), дисковане, култивиране, сеитба, торене и пръскане.

С него обработваме всичките си култури и правим по 12 км преход между селата. Трябва да подчертая, че районът е много тежък, планински район, с големи наклони и разпокъсани площи.

Като почва преобладава кафяво-горската, която е тежка за обработка, но нашият трактор не среща затруднения и работи отлично.

В момента имаме намерение за закупим още един трактор по проект. Избрали сме NEW HOLLAND от серията Т6. Надяваме се да бъде одобрен и да си получим по-скоро машината.

И още, ИНТЕРАГРИ България и техните представители осигуряват на закупените от тях машини много добро и адекватно обслужване както и непрекъснато внимание и отношение, с което те винаги се отнасятимат към своите клиенти.