Барбекюто представлява обикновено съоръжение - скара, разпалвана задължително с дървени въглища, върху която се изпичат всички видове продукти (подходящи за печене на скара) на открито. Да се приеме названието не е просто подражателство - то придобива популярност вероятно защото е звучно, интересно и включва всичко, което се случва около него.

Барбекю и пикник

В семейния автомобил лесно се пренася необходимото за случая: сгъваема скара-барбекю, малък куфар или чанта с останалите прибори и съдове. Така партито се осъществява и на поляната, подобно на пикника. Макар че за пикника е необходим повече труд и приготовления от предишния ден - ястията се донасят готови и са главно студени закуски.

Какво е необходимо?

Задачата "барбекю" може да се изпълни и с подръчни средства. В градината се прави огнище от няколко тухли, циментови блокчета, метална решетка за скарата. Дървените въглища се поръсват с малко спирт, за да се запалят по-лесно, а за да се активира огънят, се посипват с шепа захар. За начало и за да се осигури успешното приготвяне, се избират продукти, които не изискват особена технология при печенето на скара. Опитът ще покаже колко и какви да са зелените подправки, посоляването, използването на още малко мазнина.

Приемът "барбекю"

Известно е колко приятно може да е по време на празненството на открито. И колко "вкусни" са разговорите около печеното, приготвено по специалната семейна рецепта. Ако приемът се уреди в градината, на двора или на вилата, за домакините е по-лесно да оформят екстериора, т.е. да подредят една или две масички с красиви покривки. Да набавят обикновени съдове или изцяло да използват техните заместители - чинии от картон, пластмасови чаши, хартиени салфетки. Гостите и всички присъстващи сядат на тревата, разхождат се с вкусната пържола в ръка, контактуват повече с останалите поканени. Сгъваеми столчета, дървени пънчета, постелки - всичко ще свърши работа, ще помогне, ако все пак гостите предпочитат да поседнат след някоя и друга глътка освежаваща лимонада. При приготвянето на барбекюта са подходящи всички видове месо, риба, колбаси (те се нарязват на дебели парчета), наденички и кренвирши. Майсторът, който обикновено е съпругът, изпича храната, готовите парчета насипва в голяма табла, поставена в близост до скарата. От таблата всеки гост взема своята порция. От друго блюдо, сервирано на маса, взема парче краставица, цял домат и пържени картофи "чипс". На скарата барбекю могат да се изпекат също и цели картофи, необелени и завити в алуминиево фолио.

И тъй като такъв прием се устройва предимно между близки приятели, е позволено всеки от гостите да донесе по нещо: бутилка с вино, бира, доматите или картофите.