Ася Василева, наш спец. пратеник в Жупаня, Хърватска

430 произведени комбайна през 2015 година. Тази задача са си поставили в компания Deutz Fahr в началото на годината. Вече са произведени и продадени 393. Това показва специален брояч, поставен на видно място в завода на компанията в хърватското градче Жупаня. Съвсем реално поставената задача очевидно ще бъде постигната. Всяка една от тези машини е произведена за конкретен клиент и няма да отлежава по складове, където да очаква евентуални бъдещи купувачи. Пазарът на комбайните Deutz Fahr са основно западноевропейските страни, главно Германия и Италия. Европейските фермери познават тези машини и им се доверяват.

430 комбайна не ви изглеждат впечатляваща цифра за такава голяма компания? Но всъщност е впечатляваща, защото показва познаване и трезва преценка на реалната пазарна ситуация, когато можеш да произвеждаш колкото си искаш, но все пак трябва да се съобразиш и с нуждите и възможностите на клиентите.

"Ние сме семейна компания с повече от век традиции на пазара, - каза Райнер Моргенстерн, търговски директор на компанията за Европа пред мен, - Задачите, които си поставяме винаги са реалистични. Предпочитаме да се движим с малки крачки, но стабилно напред. Знаехме, че годината ще бъде трудна, затова и целите ни са реалистични. Това ни гарантира стабилно развитие през годините".

А поводът за тази среща бе тържествен. В Жупаня, където се намира заводът на Deutz Fahr за прибираща техника, се състоя световната премиера на новата серия комбайни С 6000. Във времена на криза на пазара на земеделска техника, малко са производителите, които ще си позволят да похарчат пари и да пуснат на пазара съвсем нов модел. Но не и Deutz Fahr. И не става дума за каква да е машина. Тук отново е подходено с разум и внимателно планиране. Тази премиера е събитие за всички малки и средни фермери във времена на криза. С новите комбайни те получават независимост да прибират реколтата сами, в най-оптималното време.

Вече има комбайн с качествата на големите машини, но на много добра цена и с размери, подходящи за дребните фермери, които могат да си ги позволят.

Комбайните Deutz Fahr серия С 6000 означават свобода за малките и средни зърнопроизводители

Особено интересни са машините от новата серия за българските по-дребни зърнопроизводители. Не е тайна, че собствениците на 2000 до 5-6 000 дка земя досега трябваше да купуват комбайни от по-висок клас на съответно по-висока цена и с по-сложно обслужване и изисквания към оператора.

Голямото предимството на новата серия комбайни е, че те са по-прости за обслужване, по-лесно се управляват, и естествено, отговарят на всички европейски изисквания.

Новата серия комбайни на Deutz Fahr С 6000 ще бъде на пазара от следващия сезон. Мощността на машините е от 230 до 250 к.с., те са оборудвани с двигатели и трансмисии, собствено производство на компанията. Двигателите са първите на Deutz, които отговарят на финалния еко стандарт Tier 4. Както подчерта Андреа Угати, мениджър прибираща техника в компанията, тези комбайни имат всички технологии и високо качество на работа машините от големите серии 7000 и 9000. Значително подобрена е кабината, която както твърдят от компанията е най-добрата в своя клас. Единственото, по което комбайнът се различава от своите по-големи събратя е наличието на повече механика вместо електронните компоненти, което не се отразява на качеството на неговата работа, но го прави много по-надежден, лесен за обслужване и естествено - по-евтин.

"Искахме да създадем машина с качествата на големите, с най-добрата енергийна ефективност, на най-добрата цена, която е почти наполовина по-ниска от тази на останалите, и успяхме. Днес тя е пред вас. От 2016 година ще бъде на разположение на всички фермери", каза пред журналистите Андреа Угати.