Ася Василева

Този призив звучи като че ли наивно и дори на някой може да се стори циничен на фона на всеобщия плач от безпаричие. Но нека не се лъжем - сериозните фермери, на които всъщност се крепи зърнопроизводството в България, не са останали без финансов ресурс.

Да, много по-добре е да имаш субсидиране и финансиране по европейски програми и да не вадиш парите от собствения си джоб. Факт е обаче, че макар и с половин уста, вече дори от министерството на земеделието споменават, че авансовото плащане по проектите за мярка 4.1 ще бъде най-рано по Нова година. Само дето не се казва кога най-късно ще е. Защото програмата за селските райони е отворена на собствен риск на българското правителство, което както знаем е крайно предпазливо, когато трябва да харчи пари, които могат и да не бъдат върнати от Брюксел. Така че камила ще мине по-лесно през иглено ухо, отколкото фермер ще получи реални европари скоро.

Това все някога ще стане,но от МЗХ не веднъж декларираха, че парите ще отидат основно за биологично производство, животновъдство, овощарство и оранжерийно производство. Да, тези по-бедни сектори на българското земеделие се надяват на тези мерките по програмата, защото нямат оборотни пари, които да инвестират и може би имат причина да чакат.

А пък и горната граница за земеделска техника е 500 000 евро. Една не особено сериозна сума за големите зърнопроизводители. Те би трябвало да разбират, че това е една криворазбрана сметка.

Продължаващото отлагане на инвестициите с надежда, че програмата ще стартира, ще донесе малко повече спестени пари, но пък много повече загуби от неприбрана и непроизведена реколта. Да не забравяме, че лихвите на сумите, държани в банки, вече са дори под смешните 1 на сто годишно, а инфлацията, колкото и малка да е, също отхапва своето. За всеки е ясно, че парите трябва да се въртят. Естествено това не може да стане със скорост като при търговията с бързооборотни стоки, но пък земеделието си има своите огромни предимства и може би най-важното е, че то се подкрепя от държавата.

Колко точно пари ще ви спести и донесе една модерна машина е предмет на отделен сериозен анализ. Но изчисления на наши търговци на селскостопанска техника сочат, че между 3000 и 4000 дка неприбрано зърно на полето означават загуба на пари за закупуването на един нов зърнокомбайн. А ако инвестираш тези пари в производство все ще спечелиш нещо, а и ще имаш една работеща машина. Иначе просто си остават на полето. Преди няколко години големите фермери не криеха, че печалбата от 10 000 дка зърнени култури е около 1 млн. лева.

Фермерите губят много повече от това изчакване, отколкото ако инвестират. А ограничаването на инвестициите е налице и, въпреки че КТИ напоследък не е публикувала официални резултати, покупката на нова техника е почти замръзнала.

Има фермери, които умишлено съкращават производството. Техните бизнес планове показват, че в тези времена на свръхпроизводство и ниски цени те просто няма да оцелеят и предпочитат да изчакат на нисък старт със съкратено производство и ниски разходи. Но има и други, които са убедени, че ако спрат да инвестират, то това неминуемо ще доведе до тяхното сигурно излизане от бизнеса и загуба на завоювани позиции. А да си голям означава да имаш и големи отговорности, не е въпрос само на самочувствие, а и на избран бизнес модел на определена жизнена философия.

Има и нещо друго. Очевидно сега е моментът за покупка, тъй като въпреки високия курс на долара, търговците на земеделска техника техника също търпят загуби и са изправени пред трудни решения. Те са станали далеч по-сговорчиви, готови са за по-големи компромиси, да дадат по-голяма подкрепа на потенциалните си клиенти. Никога условията за закупуване на нова техника не са били толкова изгодни и може би скоро няма да бъдат. Кога е било техниката да се предлага на лизинг с лихвени проценти от 0,95 на сто, че и по-ниски. А има и опции като например получаваш машината сега, плащаш я след година.

Не трябва да забравяме и пазара на машини втора ръка. Представителствата на сериозните фирми предлагат ремонтирана техника в много добро състояние, която може да работи още дълги години. Изгодни и добри предложения от тях може да намерите в специализираното приложение "Агрооказион" на в."Български фермер". Така че не си заслужава да държите парите си замръзнали. Парите трябва да се въртят. Инвестирайте ги в машини и технологии, както правят успелите фермери по света, и те бързо ще се възвърнат и умножат.