ВЪПРОС:

"Хоби фермер", дайте съвет, когато се готви, може ли да се прибавя и бяло, и червено сухо вино. Има ли значение дали да е домашно или купешко?

ОТГОВОР:

По принцип всяко вино, което прецените, че става за пиене, може да се използва и за готвене.

Но имайте едно наум

От червените вина е добре да се използват памид, каберне и други по-леки вина.

Тежките вина от рода на мерло и мавруд е по-добре да не се използват.

Няма да се постигне голям готварски успех, ако към хубав кебап с месо например се прибави сладко вино.

Трябва домакините да бъдат по-внимателни и с някои от белите вина, които имат по-висока киселинност.

Една тайна на готвача: след като поври ястието, острият дъх на алкохола се потушава. Но като вдигнете капака, не трябва да го усещате въобще.