Технологията пази плодната земя и намалява парниковите емисии в атмосферата

Известният агробизнесмен Светослав Илчовски, с дейности в България и Румъния, разполага с високотехнологичен парк, което му дава възможност да развива консервационно земеделие, сподели неотдавна той в телевизионно интервю. Това е земеделска система, която се фокусира върху устойчивостта, здравето и плодородието на почвата. Така се създава конкурентно земеделие, е убеден доказалият своите производствени възможности земеделец, успял в модерния фарминг.

Каква е разликата с конвенционалните практики?

Отговорът не може да бъде еднозначен. Основните агротехнически дейности са преди всичко безорни или плитки обработки, директна сеитба със сертифицирани семена, засяване на покривни култури, спазване на подходящ сеитбооборот, минимално използване на азот и фосфор, намаляване с до 50% на пестицидите, внасяне на биологични вещества в почвата. Консервационното земеделие, най-общо казано, е устойчива система, която

увеличава почвеното биоразнообразие,

жизнеността на полезната флора и фауна. С Сonservation технологията се намаляват парниковите емисии в атмосферата, минимизира се употребата на химически торове и препарати за РЗ, повишава се имунитетът на растенията.

Основните принципи на този подход, както ги дефинират експертите от Организацията на храните и земеделието на ООН (FAO) включват:

- минимално въздействие върху почвата, избягване на традиционната оран и обработка, което пази структурата и биоразнообразието й;

- постоянно почвено покритие чрез покривни култури или мулч;

- атака срещу ерозията, подобрение на водното задържане в почвата;

- диверсификация и ротация на растителните видове за баланс на хранителните вещества и контрол на вредители.

Консервационните техники водят и до икономия на гориво и опростяване на работните процеси. Включват No-Till повърхностно минаване със специализирани машини. В системата се включва и Strip-Till обработка на ивици, при която почвата остава необработена до засяване на следващата култура. Участва и технологията Ridge-till (обработка на лехи), при която растителните остатъци остават на повърхността между лехите. Mulch-till (мулчираща обработка) също е в състава на консервационното земеделие и представлява управление на количеството, ориентацията и разпределението на остатъците (растително-стъблена маса, мулч). Съществена особеност е това, че No-Till обработките стартират веднага след жътвата и с тях се намалява броят минавания на агромашини по полето, сроковете за извършване на обработките и разходите за отглеждане на културите. Чрез редуциране на обработките се пестят между 30 и 40% от времето за труд и горива в сравнение с конвенционалното земеделие.

Както утвърждават ФАО-специалистите, на практика консервационното земеделие е глобално движение с множество местни приложения, които се нагаждат към специфичните условия на всяка област и регион. Практиките се различават, но целите са едни и същи: подобряване на устойчивостта и продуктивността на земеделието. В България се наблюдава нарастващ интерес към консервационните практики, особено в контекста на европейските изисквания за устойчиво земеделие. Консервационният модел намалява разходите за производство, адаптира се успешно към почвите и климатичните условия в България.

Сonservation tillage (обработка) е и

основа на регенеративното земеделие,

което цели да възстанови и подобри състоянието на почвата, увредена от човека. Системата е екологосъобразна, свързана с опазване на ресурса на околната среда и смекчаване на въздействието на климатичните изменения.

Практиката е доказала необходимостта от специфични машини за Сonservation-а, различни от тези в традиционното земеделие. От съществено значение е оборудването за пряка почвообработка и директна сеитба. Към това се добавят и съоръженията за управление на покривните култури или остатъците от реколта по полето. С този комплект (вкючващ и комбайни, и трактори) се сее без предварителна оран и обработка на почвата (или с плитко минаване). Също така са нужни и устройства за контрол и управление на плевелите, без употреба на пестициди.

Ето някои от ключовите машини, използвани в консервационното земеделие. Сред

най-известните са комбайни

на John Deere, серия X9, модели 1000 и 1100. Представени на пазара в последните години, те са предназначени за ефективно събиране на реколтата с минимално нарушаване на структурата на почвата. Имат мощност 640 к.с., получавана от 13,6-цилиндров двигател. Капацитетът им е 100 тона/час с 13,70-метров хедер. Работят прецизно, скоростно, а дизайнът им е футуристичен. Конструкторите на концерна са ги снабдили с предни триъгълни трак-двигателни тела и широки гуми на задните колела. Така те отговарят на изискванията за опазване на почвата от уплътняване и разрушаване на горния продуктивен слой. Комбайнът X9 1000 разполага с площ за овършаване 4,00 м², за сепариране - 22,50 м² и на ситата 7,00 м².

Разбира се, според каноните на консервационното земеделие, се използват и трактори с нужните за целта характеристики. Такъв профил имат машини от широката гама Massey Fergusson, мощни, гъвкави, икономични. С тях работата е ефективна, щадяща почвата и околната среда. Такива възможности са заложени в най-новия вариант MF 9S, чиито шест модификации обхващат мощности в диапазона от 285 до 425 к.с. Уникалният дизайн MF Protect-U гарантира минимално уплътняване на почвата и намаляване на разхода на горивото (опазване на атмосферата) с нова опция - централна система за помпане на гумите за всички модели. По-висока производителност и по-ниски експлоатационни разходи, благодарение на икономичния 8,4-литров, 6-цилиндров двигател AGCO Power с контрол на емисиите - Stage V без необходимост от EGR клапан. По-голямата стабилност,

сцепление и гъвкавост на MF 9S

осигурени от 3,1 м междуосие поддържа радиус на завиване от 5,75 м - маневреност, която е от значение за опазване на структурата на почвата.

Естествено консервационният цикъл не може и не минава без No-Till Seed Drills. Това са сеялки за директна сеитба (Direct Seeders), които осигуряват директна сеитба с минимално нарушаване на почвата и имат характеристики, като тези на сеялката Siva Nova Optima 3,6 на украинската фирма Kapitalpromresurs.

По принцип компактните, механични прикачни сеялки от серията Siva Nova са предназначени за засяване на всички видове зърнени култури (зимни, пролетни, бобови, дребни семена и др.), прилагайки както класически, така и No-Till, и Mini-Till технологии. Конструкцията на сийдърите Siva Nova се състои от рама с висока степен на якост, на която са монтирани сеещите секции с ботуши и колтери. Те осигуряват пълно копиране на неравни повърхности, наклони и завои, като засяването става директно. Циркулярните ножове и сеещите ботуши са разположени шахматно.

Увеличена скорост, намалени разходи за труд и поддръжка, активно опазване на влагата в почвата, нейната структура и хигиената на полето - това могат No-Till сеялките Optima 3.6. Съществено предимство при тях е

достъпната инвестиция

за малки и средни стопанства, с площ около и над 5000 декара. Работата на български ниви показа, че Siva Nova 3.6 лесно се адаптира към полевите условия, поддръжка, ремонт или бърза подмяна на повредени части.

Но преди да бъдат пуснати на полето директните сеялки по стърнищата минават култиваторите за консервационна обработка (плитка 2-3 см) за минимални, слети, частични обработки. Обичайно те са от гамата No-Till, щадящи горния земен слой.

С плитките култиватори

се постига точна подготовка на почвата за естествения й контакт със семето и за контрол върху паразити и болести. При култивацията с тях се осигурява високо качество и повишена продуктивност. Постига се първично, равномерно разпределяне на растителните остатъци върху повърхността, затварят се капилярите на почвата, получава се перфектно смесване и изравняване...

Такива са култиваторите на известната фирма от Лудогорието, Раломекс, ситуирана в гр. Завет. Новите култиватори от серия KOMBIMAX са предназначени за слято или за предсеитбено култивиране по различни технологии, както и по тези на No-Till практиките. От своя страна модели от сериите ККЛ 45, КОВ 5,6 С , както и от КСН и КСП са изключително стабилни и могат да

изпълняват задачи,

близки до предвидените от нотилърите почвообработки. Здравата им конструкция ги прави универсални и надеждни за успешна работа по стърнищата. Разбира се, има някои особености: при подготовка на площите за по-дребни семена е подходящо да се използват култиватори с S-образен пружинен работен орган, както е при версиите КК и ККП. Машините от споменатите по-горе серии могат да разрохкват и плитко обработвания слой и да подрязват плевели. Лесни са за обслужване и поддръжка, съкратено е времето за привеждането им от транспортно в работно положение и обратно.

В консервационните технологии се отделя и подобаващо място на мулчиращите агрегати (мулчери). В конфигурацията No-Till Сonservation те са предназначени да се използват, когато се практикува земеделие без обработка. Например, преди директна сеитба, без оран в площи с покривни култури мулчерът равномерно разпределя растителната маса - жива или унищожена, т.е. мулча. Мулчирането е силен инструмент за задържане на

покривката от растителност

от междинни култури или от слама.

Оборудване за оформяне на легла и пластмасови мулчиращи слоеве произвежда COSMECO, Италия. Мулчиращата машина, подчертано гъвкава, подходяща за оранжерии, за всякакъв вид почва и полета, е снабдена с регулируема рамка за поставяне на пластмасови фолиа с различни размери. Рамката за мулчиране поддържа филмова макара, която постепенно се развива, чрез свързани колела, които леко пренасят надолу фолиото. Както утвърждават специалистите, мулчирането помага за поддържане на почвата суха и безопасна за реколтата, чрез регулиране на температурата, влажността, структурата и микробната активност. Нужната мощност за задвижване е до 80 к.с.

В No-Till агротехническите мероприятия определено място заемат и пръскачките, с които се прилагат биологични препарати или естествени торове. Такава е серията AS със самоходните модели 1250 и 1250 XP на американската фирма EQUIPMENT TECHNOLOGIES. Те тежат по-малко от аналозите на други производители. Осигуряват висока прецизност, чрез управление на отделни дюзи и секции. Самоходният щангови модел XP разполага с добавени конски сили, за да се справи с най-сложни условия, като осигурява максимална гъвкавост и видимост на редовата култура, което гарантира опазване на почвата. Капацитетът на резервоара за работния разтвор е до 450 л. Мощността й достига до 300 к.с., осигурявайки прецизен и равномерен модел на пръскане, намалявайки уплътняването, увеличавайки добивите и генерирайки сигурна възвращаемост на инвестициите.

Дизайнът на JD X9 1100 е футуристичен, с предни триъгълни трак-двигателни агрегати
Дизайнът на JD X9 1100 е футуристичен, с предни триъгълни трак-двигателни агрегати
MF 9S е подходящ за No-till обработки
MF 9S е подходящ за No-till обработки
Тракторът MF 9S става и за конвенционално земеделие
Тракторът MF 9S става и за конвенционално земеделие
No-till сеялката Optima 3.6 на Siva Nova след профилактика поема към полето
No-till сеялката Optima 3.6 на Siva Nova след профилактика поема към полето
Раломекс култиватор с възможности и за традиционно, и за консервационно земеделие
Раломекс култиватор с възможности и за традиционно, и за консервационно земеделие
Мулчерът на COSMECO е прецизен и в оранжерии, и на полето
Мулчерът на COSMECO е прецизен и в оранжерии, и на полето
Самоходната No-till пръскачка AS 1250 XP
Самоходната No-till пръскачка AS 1250 XP
Част от машинния парк на Илчовски, поел пътя на консервационното земеделие
Част от машинния парк на Илчовски, поел пътя на консервационното земеделие