Ако целта на отглеждането на кокошки-носачки е получаването на яйца, тогава можете и без петел. Друго нещо е кокошарникът да се попълни с млади птици. В този случай ще трябва да си купите петел.

Хубави петли се продават в птицефермите и от животновъди. Но трябва да купувате внимателно, тъй като петелът е птица със сложен характер и поведение - може да бъде агресивна, да се бие, понякога кълве и кокошки, и хора. Такъв петел трябва да отива в тенджерата.

Внимание! Неправилният избор на петел не само няма да допринесе за появата на млади птици, но също така може да намали производството на яйца от кокошките-носачки. Само добрият избор на мъжкар в кокошарника гарантира дисциплинирани кокошки. Защото петелът с авторитет се грижи всички кокошки-носачки да имат достатъчно храна и вода, набавя ги с червеи и ги предпазва в случай на опасност.

Колко петли е добре да имате

Според опитните птицевъди трябва да се отглежда по един петел на всеки 20 кокошки, но делът на оплодените яйца е около 60%. Затова птицевъдите препоръчват формирането на племе в размер на 6-10 кокошки-носачки на петел. Но тук много зависи и от породата.

  • За месо можете да оставите един добър мъжки за 4-5 кокошки;
  • За яйца са достатъчни 8-10 кокошки на един петел.

Основни критерии за избор на петел

По-добре е да се избере през есента - когато млад мъжки се слага при по-опитни женски и обратно. Най-подходящата възраст е 6 – 12 месеца. Такива петли са най-активни и могат да заплождат кокошки от сутрин до вечер. До петгодишна възраст активността намалява и петелът ще трябва да бъде сменен.

За да разберете по-лесно как да изберете петел, преди да го купите, трябва да обърнете внимание на следното: видови характеристики - тегло, размер, цвят, форма на тялото, гребен:

  • развити шпори, ако това е възрастен петел, младият петел има само израстъци вместо шпори;
  • оперението трябва да е гладко и плътно;
  • активно поведение.

Внимание!

1) Ако мъжкият не отговаря на някое от изброените изисквания, тогава не трябва да го взимате.

2) Ако изберете петел сред пилетата, тогава трябва да обърнете внимание на поведението. Петелът с лидерски качества сам ще се прояви и лесно ще го разпознаете.

По външните признаци ще

определите кой петел е подходящ

Размер: Петелът трябва да бъде избран въз основа на размера и породата на кокошките носачки. Ако петелът е твърде голям и тежък, той ще измъчва и смаже кокошките по време на чифтосване. Затова си струва да купите средноголям мъжки.

Размер на гребен: Той показва състоянието на птицата. Петелът с най-голям гребен обикновено е алфа мъжкар.

Обеци: Техният растеж се влияе от мъжките хормони, така че размерът може да се използва за определяне на ефективността на мъжкия по време на размножаване.

Шпорите: По размерите им може да се определи възрастта на мъжкия. Шпорите започват да растат на тримесечна възраст.

Костта под корема трябва да е гладка и здрава.

Някои стопани смятат, че плодовитостта на петела може да се определи по опашката му - добрият петел има дълга опашка, разположена вертикално. Колкото по-вертикална е, колкото по-дълги са плитките и колкото повече пера съдържа, толкова по-плодовит е петелът.

Поведенчески признаци

Имайте предвид, че когато сте на етап купуване, можете да определите само дейността на петела, но не и характера. Можете да попитате продавача за неговото родословие, какъв характер са били неговите предци, колко плодородни и активни са били. Можете да видите характера и поведението само когато петелът влезе при кокошките.

Един добър петел ще прояви

следното поведение:

  • контролира дисциплината в кокошарника, кокошките-носачки се държат по-спокойно в негово присъствие;
  • никога няма да покаже агресия към кокошки-носачки, агресивен петел е заплаха за женските, така че трябва да бъде отстранен;
  • ще се грижи за кокошките-носачки - в двора такъв петел търси храна (червеи, корени и т.н.) и винаги ще им осигури всички деликатеси.

Кои петли определено не трябва да избирате

Трябва да наблюдавате кокошките и петлите и веднага да отбележите кой петел е по-добър, тоест има лидерски качества - интересува се от кокошките. Главният петел не може да бъде отстранен, както и петлите, след които кокошките тичат, също трябва да бъдат оставени.

Признаци, при които петлите

трябва да бъдат отстранени и заклани:

  • Мъжките, които ходят отстрани на кокошарника, имат летаргично поведение, не се интересуват от кокошките, а кокошките не се интересуват от тях. Има петли с флегматичен характер – те не обръщат внимание, че кокошките се карат, не ги заплождат. Такива петли не трябва да се оставят в кокошарника, тъй като те са абсолютно безполезни.
  • Ако имат деформации на гърдите, деформации на клюна и визуални признаци на заболяване. Предразположението към болести се предава генетично по линия на петела, така че такива птици не могат да бъдат използвани.
  • Най-големият петел - той често е мързелив, яде много, скача на малките кокошки и малко се интересува от тях.
  • Ако е с най-малкия размер спрямо кокошките.
  • Петлите, които държат опашката си надолу, са знак за лошо здраве.

Добрият петел трябва да бъде: активен, грижовен, обичан от кокошките, не много голям по размер и с външни характеристики, които отговарят на стандартите на породата. Когато се появи опасност, такъв мъжки ще „извика", за да уведоми кокошките-носачки да се скрият, а самият той ще се втурне в защита. При него в кокошарника винаги има ред и всяка кокошка си знае мястото.

Първо вкарване на новия петел при кокошките: След купуването може незабавно да го пуснете в кокошарника, само ако вече е полово зрял и има правилни маниери. Трябва да сте абсолютно сигурни, че такъв петел няма да се бие с кокошките-носачки, а обратно - бързо ще възстанови реда в кокошарника, ако кокошките се бият.

Ако петелът е млад:

Петелът се поставя в един кош с кокошките, но пространството е ограничено с мрежа. Това е необходимо, за да може петелът да вдиша миризмата на кокошарника и да се адаптира. Кокошките-носачки също трябва да свикнат. През първите 2 седмици те ще се доближат до мрежата и ще се интересуват от петела. Когато кокошките спрат да му обръщат внимание, можете да премахнете мрежата и да пуснат петела. Най-добре е това да става през нощта, когато кокошките-носачки са по-спокойни и трудно виждат.

За някои стопани по-добрият вариант е, че не петелът се слага при кокошките-носачки, а напротив, те се поставят при петела. За да направите това, пилетата се изваждат от кокошарника или се преместват в друга част от него, а на тяхно място се поставя петела. След няколко дни кокошките му се връщат.

Плюсове и минуси на отглеждането

на петел в кокошарник

Въпреки факта, че пилетата снасят яйца без петел, много птицевъди държат поне един петел в кокошарника.

Това има своите предимства:

  • редът се поддържа в оформеното птиче стадо;
  • петелът получава храна заедно с кокошките-носачки и се грижи за тях;
  • опложда пилета - можете да получите потомство;
  • предпазва от заплахи - с петел кокошките не се страхуват от мишки, плъхове или всякакви птици и вредители;
  • петелът украсява племето - той е красив на външен вид, а също така е интересно да се наблюдават игрите му при чифтосване.

Но присъствието на петел има и недостатъци:

  • агресивно поведение - петел може да атакува собствениците си, когато вземат яйца от полога или хранят кокошки-носачки;
  • майчинският инстинкт се събужда в оплодените от петела кокошки, така че те се опитват да заемат гнездата и могат да попречат на производството на яйца на други кокошки-носачки, освен това те сами спират да снасят яйца;
  • ако петелът е избран неправилно, кокошките може да не го приемат, той ще получи само пренебрежение от тях и ще прояви агресия.

За да определите кой петел е по-добър, трябва да вземете предвид всички горни признаци и критерии. Обикновено умъртвяването на петела се извършва два пъти годишно - през есента и пролетта. Оставят се 1-2 петела повече от необходимото, за да не останат при непредвидени обстоятелства без потомство. Внимателният подбор на мъжките е ключът не само към производителността, но и към висококачественото потомство за разплод.