Прекрасни рецепти за всеки вкус

Дори постната кухня трябва да е балансирана и разнообразна, защото тя е преди всичко за здравето. Събрахме голям избор от рецепти за постни разядки - леки, достъпни и в същото време нетривиални. Те са подходящи за всеки ден, така и за празнична трапеза!

1. Пастет от боб 

За по-лесно предлагаме да използвате готов консервиран боб.

Необходими са ви: 1 глава лук, 1 морков, 2-3 скилидки чесън, 400 г червен боб от консерва, 1 ч. лъж. червен пипер, сол, подправки.

Приготвяне: Лукът и морковите се нарязват и запържват до златисто. Добавете боба и чесъна и гответе още няколко минути. С помощта на блендер пюрирайте пастета до гладкост и подправете на вкус.

2. Постни рулца от патладжан 

Вместо патладжани можете да използвате тиквички по същия принцип.

Ще ви трябват: 2 патладжана, 1 глава лук, 1 морков, 200 г гъби, чесън, подправки, билки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на тънки филийки и ги запържете до златиста коричка. Нарежете и запържете морковите, лука и гъбите до омекване. Към получения пълнеж добавете ситно нарязаните зелени подправки, чесън и сол и черен пипер. Разпределете сместа върху резените патладжан и завийте рулцата.

3. Намазка с тофу 

Алтернатива на всички пастети и пасти със сирене на основата на соево сирене.

Ще ви трябват: 200 г тофу, 2 суп. лъж. соев сос, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 2 щипки червен пипер, подправки.

Начин на приготвяне: Накъсайте листата магданоз и нарежете тофуто на произволни парчета. Смелете намазката с блендер до гладкост.

4. Руло от лаваш с моркови 

Ако желаете, добавете малко натрошено тофу към топинга на салатата.

Ще ви трябва: 1 лист лаваш, 150 г финно настъргани моркови, 3 суп. лъж. царевица от консерва, 1 краставица, постна майонеза, зелени подправки.

Приготвяне: Намажете листа лаваш с постна майонеза. Добавете морковите и ситно нарязаната краставица. Поръсете с царевица и накълцани зелени подправки. Навийте на стегнато руло, завийте го в стреч-фолио и го приберете в хладилника за 1 час.
Нарежете рулото на парчета.

5. Гуакамоле от авокадо 

Популярна мексиканска закуска, която идеално се вписва в постната диета.

Ще ви трябват: 1 авокадо, 1/2 глава червен лук, 1 скилидка чесън, 1/2 лайм или лимон, 1 люта чушка, 2 стръка кориандър, 1 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Намачкайте пулпата на авокадото, изстискайте сока от лайм, добавете зехтин, нарежете на ситно останалите съставки и разбъркайте или пасирайте до еднородност. Подправете на вкус.

6. Леко осолени краставици в плик 

Един от най-лесните и бързи начини да приготвите любимите си краставици.

Необходими са ви: 1,5 кг краставици, 2 скилидки чесън, 70 г сол, 15 г захар, по 1 лист череша, хрян и дафинов лист, 2 стръка зелен лук, 1 суп. лъж. наситнен копър, 1/2 ч. лъж. кориандър, 5 зърна черен пипер.

Приготвяне: Накиснете краставиците за 1 час в студена вода и отрежете краищата. Нарежете всички зеленчуци. Изсипете всички продукти в плик, завържете го, разклатете и оставете пакета за 4-5 часа на стайна температура. Приберете в хладилника за още 2 часа.

7. Класически хумус 

За класическата рецепта се използва сух, а не консервиран нахут.

Необходими са ви: 100 г нахут, 10 мл лимонов сок, 20 мл зехтин, 5 г кимион, 5 г пушен червен пипер, 40 г тахан.

Приготвяне: Накиснете нахута за една нощ и го сварете до омекване. Поставете всички съставки в блендер и пасирайте хумуса до гладкост.

8. Мариновани тиквички 

Най-вкусни са младите тиквички.

Ще ви трябват: 2 тиквички, 6 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. оцет, 2 скилидки чесън, 5 стръка копър, 1 ч. лъж. сол, подправки.

Приготвяне: С белачка за зеленчуци нарежете тиквичките на тънки ленти, посолете ги, оставете за половин час и ги отцедете от излишния сок. Накълцайте билките и чесъна и смесете всички съставки за марината. С получената смес се заливат тиквичките и се оставят за 2-3 часа.

9. Зеленчуков хайвер от патладжан 

Една от най-добрите зеленчукови разядки, на които никой не може да устои.

Ще ви трябват: 4 патладжана, 7 малки доматчета, 1/2 глава чесън, 2 глави лук, 50 г билки, 100 мл растително масло, подправки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на кубчета и ги запържете на порции до златиста коричка. Отделно нарежете и запържете лука и чесъна. Добавят се доматите и се задушават до омекване. Прекарайте всички съставки през месомелачка или пасирайте с блендер, добавете нарязани билки и подправки и загрейте хайвера за още няколко минути.

10. Мохамара 

Невероятно вкусно близкоизточно предястие, приготвено с чушки и ядки.

Необходими са ви: 5 чушки, 1/2 чаша орехи, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1/2 чаша зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. червен пипер, 1 ч.лъж. захар, 1 ч. лъж. кимион, подправки и сол.

Приготвяне: Целите чушки се пекат във фурна на 200 градуса да почернеят. Поставете ги в торба за 15 минути и след това изстържете пулпата. Подсушете и накълцайте орехите. Нарежете и запържете лука и чесъна до златистокафяво. Поставете всички продукти в блендер и разбийте до желаната консистенция.

11. Пастет от гъби и боб 

Много оригинална и не съвсем класическа рецепта.

Необходими са ви: 1/3 ч.чаша бял боб, 1/3 ч. ч. червен боб, 160 г челядинки, 200 г печурки, 120 г лук, 1 шепа орехи, 2 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Сварете боба предварително или използвайте такъв от консерва. Нарежете и запържете лука и двата вида гъби до омекване. Ядките се подсушават в тиган и се нарязват на ситно. Поставете всички продукти в блендер и разбийте пастета до гладкост.

12. Пълнени чушки 

Необичайна версия на мариновани чушки - вкусна и красива.

Ще ви трябват: 10 чушки, 1/2 глава зеле, 1 морков, 1 л вода, 100 мл олио, 200 г захар, 100 мл оцет, 1 суп. лъж. сол, 1-2 люти чушки, 5 скилидки чесън.

Приготвяне: Чушките се почистват от семките, заливат се с гореща вода, варят се 5 минути, отстраняват се от котлона и се оставят за още 5 минути в топлата вода. Зелето и морковите се нарязват на ситно и с тях се пълнят охладените чушки. В един литър от водата, в която сте варили чушките, прибавете всички останали съставки. Наредете пълнените чушки в тенджера, залейте ги с маринатата, покрийте с капак и оставете в хладилник за 7 дни.

13. Брускети със зеленчуци 

Лесна, вкусна и здравословна бърза закуска.

Ще ви трябват: 1 връзка репички, хляб, постна майонеза, 2 скилидки чесън, 1 краставица, 2 глави зелен лук, 2 стръка копър, подправки.

Приготвяне: Хлябът се нарязва на брускети и се запържва в тиган. Смесете няколко супени лъжици постна майонеза с наситнени зелен лук, чесън и подправки. Намажете брускетите с тази смес и наредете тънки резени краставици и репички. Поръсете с копър.

14. Кайма от херинга 

С риба, но без яйца, мляко или масло - страхотна рецепта.

Необходими са ви: 1 херинга, 1 филия бял хляб, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 зелена ябълка, 100 мл вода, 1 суп. лъж. оцет, сол, подправки.

Приготвяне: Накиснете хляба във вода и филирайте херингата. Нарежете на ситно лука и ябълките, запържете лука до златисто. Поставете всички съставки в блендер и разбийте каймата до гладкост.

15. Кюфтета 

Универсална бърза рецепта, която е и много засищаща.

Необходими са ви: 1 чаша червена леща, 1 глава лук, 1 морков, 3 суп. лъж. грис, подправки, галета.

Приготвяне: Сварете лещата според указанията на опаковката и я пасирайте на пюре. Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват и се запържват до омекване. Смесете зеленчуците с пюрето от леща, добавете подправките и гриса. Оставете каймата да изстине напълно, оформете кюфтетата, оваляйте ги в галета и изпържете от двете страни на умерен огън.

16. Брускети с тофу и гъби 

За вкус ги полейте с малко балсамов оцет и поръсете с билки.

Необходими са ви: 120 г тофу, 6 сушени домата, 3 шампиньона, подправки, хляб, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. зехтин.

Начин на приготвяне: Намачкайте с вилица тофуто, заедно със зехтина, чесъна и всички подправки на вкус. Изпържете филийките хляб и отгоре наредете тази смес. Отделно се запържват и се нареждат резени гъби, а върху тях - произволно нарязани сушени домати.

17. Рулца от тиквички с тофу 

За да не се развиват рулцата, можете да ги закрепите с шишчета.

Необходими са ви: 2 тиквички, 200 г тофу, 3 стръка магданоз, 3 стръка босилек, подправки.

Приготвяне: Смелете тофуто с билките и подправките в блендер. Нарежете тиквичките на тънки филийки по дължина и ги запържете от двете страни до златиста коричка. Увийте плънката от тофу в тях и сервирайте.

18. Задушени чери домати  

Най-доброто нещо е да смесите няколко сорта домати с различни нюанси.

Необходими са ви: 600 г чери домати, 2 глави чесън, по 5 стръка мащерка и розмарин, 300 мл зехтин, 1 суп. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Чери доматите се нарязват на половинки, а чесънът се разделя на скилидки и се смачкват леко. Загрейте олиото и прибавете чесъна и билките, запържете ги за 5 минути и добавете доматите. Гответе 30-40 минути на слаб огън и добавете сол, червен и черен пипер. Оставете сместа да се охлади и я поставете в хладилника да се маринова в продължение на 1-2 дни.