Пролетно време е и всеки уважаващ себе си градинар иска да запълни всяко кътче от имота си с красиви, полезни или вкусни растения, а най-често те се съчетават. Ако се огледате наоколо обаче, извън пределите на двора или балкона, също се случват много и интересни неща. Изобилие от диви зеленийки избухва и само чака да му се порадваме и да го оценим. България е богата страна, а когато става дума за билки и подправки няма втора като нея. Най-важно е да уцелим момента.

Сега е времето да си наберете цветове млади връхчета и листа от глог, листа от малини, боровинки, къпини, слез и други. Потърсете още цветове от виолетки, глухарче, млади връхчета от коприва и още, и още.

Тази година люляците подраниха,

а заедно с тях по-рано разцъфтяха и много други красиви, но и полезни растения. Не изпускайте момента, а си направете люлякова лимонада за освежаване.

Ако страдате от алергии, пригответе си чай. Много диви билки, а също и голям набор от културните ще облекчат състояния на неразположение. Например, чаят от коприва повишава имунитета, бори се с пролетната умора, но и с алергични пристъпи на кашлица и други сезонни главоболия. До нея се нарежда и розмаринът.

Билките могат да се използват сега, във свежо състояние, или да се изсушат по подходящ начин, да се съхранят и да се прибегне до тях при необходимост.

Обикновено запалените градинари

имат един грандиозен проблем

– правят повече разсади и купуват повече растения, отколкото могат или имат място да засадят. Е, това не винаги е лошо, даже напротив.

За да поддържаме това темпо ще ви напомним, че сега е най-подходящият момент да засадите или засеете млади билки и подправки от групата на многогодишните видове – розмарин, дафин, риган, мащерка и други. През топлата част от годината те ще нараснат добре, ще се вкоренят отлично, а не на последно място, ще бъдат изключително продуктивни.

Единственото, което трябва да направите е да се грижите добре за тях и да ги пазите от агресивната конкуренция в лицето на плевелите.

Какво още може да свършите в билковата леха

в този преходен пролетно-летен период? Помислете какви билки и подправки използвате най-често в кухнята и преценете дали можете да ги отгледате в собствената си градина.

Моментът е подходящ за размножаване на розмарин и други билки чрез резници. Също – могат да се сеят семената на маточината, босилека, исоп, някои лукови, копър, бораго, магданоз и т.н.

Не пропускайте да пръснете семената на цъфтящи растения в близост до дома си. Миксове могат да се намерят и в големите търговски вериги дори. Хем ще създадете красиви кътчета, хем ще сте полезни за безброй живи твари от малките насекоми до полезните птици.

Подсещаме още, че за разлика от цветята, повечето билки не се нуждаят от стриктно подхранване (особено с изкуствени торове). Все пак искаме да получим качество, а не количество, нали?