Въпреки продължаващата руска агресия и блокадата на украинската граница от поляците, украинските производители и търговци на ябълки продължават да подобряват възможностите си за износ на пресни ябълки. По данни на анализаторите от EastFruit през януари 2024 г. Украйна е извършила доставки на едро на пресни ябълки за 22 държави от различни континенти.

В близко бъдеще тази география може да се разшири още повече с пускането на контейнерни превози от черноморските пристанища на Украйна, което стана възможно благодарение на почти пълното унищожаване на руския черноморски флот от украинските защитници.

Връщайки се към износа на ябълки, през януари 2024 г. Украйна изпрати 2,5 хил. тона от тези плодове в ОАЕ само за един месец, което превърна Емирствата в основен пазар за украинските ябълки, въпреки проблемите с логистиката в Червено море.

Интересно е да се отбележи, че първите трима вносители на украински ябълки през януари са все от страните от Близкия изток. На ОАЕ, Саудитска Арабия и Ирак се падат повече от 60% от доставките на тези плодове.

Узбекистан остана на четвърто място сред най-важните пазари за ябълки от Украйна, тъй като от септември 2023 г. насам постоянно купува стотици тонове украински ябълки всеки месец. Петото място беше заето от Турция, един от световните лидери в износа на ябълки, което би повдигнало въпроса на всеки от бранша. Според участниците на пазара турските компании са закупили украински ябълки от червени сортове (Гала, Ред Делишъс и др.) за реекспорт към Индия - пазар, до който Украйна все още няма пряк достъп поради нерешени търговски протоколи.

Швеция е най-големият вносител на пресни ябълки от Украйна в ЕС, която заема едва шесто място в общата класация. Швеция постоянно закупува подобни количества продукти през целия сезон, което я прави много надежден търговски партньор.

Радващо е да се знае, че Малайзия е на седмо място, тъй като тя е далечен пазар. Украинските ябълки постепенно се завръщат в Малайзия след началото на пълномащабната инвазия на Русия. Дори и на толкова отдалечен пазар, дори и въпреки огромните логистични проблеми, създадени от Полша и хутите в Червено море, украинските ябълки остават конкурентоспособни по отношение на цената и качеството.

Следващите три места сред най-големите вносители на ябълки през януари се заемат от Йордания, Оман и Грузия. Заслужава да се отбележи и постоянното нарастване на износа на ябълки от Украйна за Бангладеш, който може да се превърне във важен пазар в бъдеще.