Все още няма отговор от ЕК за разрешаване на масова ваксинация на пернатите срещу инфлуенца

Въпреки че българският птицевъден сектор инвестира значителни средства в предпазни мерки срещу неразпространение на смъртоносния птичи грип, ситуацията трудно може да се контролира. През изминалата зима инфлуенцата унищожи близо 40% от поголовието на кокошките-носачки у нас. България изнася около 20% от продукцията на яйца и голяма част от договорите за износ ще останат неизпълнени, обясни Ивайло Гълъбов, председател на управителния съвет на Съюза па птицевъдите в България. Той също така увери, че ситуацията няма да доведе до поскъпване на яйцата.

Българският бизнес е крайно разтревожен и от факта, че кметовете по места не съдействат на контролните органи за въвеждане на предпазни мерки от хората, които отглеждат птици в селските дворове. Именно там почти не се спазват минималните санитарни изисквания срещу неразпространение на болестта. Затова от Съюза па птицевъдите в България ще настояват за криминализиране на практиките, които водят до възникване на заразни огнища, причиняващи огромни загуби за индустриалните ферми.

България, Унгария и Франция са сред най-засегнатите държави от птичи грип в Европейския съюз. В опит да намали смъртните случаи, умъртвяването и ограничаването на движението на домашни птици, Франция масово ваксинира и мярката стана задължителна за фермите с над 250 патици. Българските и унгарските птицевъди направиха постъпки да получат достъп до подобна мярка, но за това се изискват дълги преговори на държавно ниво. От средата на миналата година от БАБХ са започнали преговори, без да е ясно дали през следващата зима стопанствата ни ще бъдат защитени, по думите на Ивайло Гълъбов.

По принцип ваксинацията срещу птичи грип не може напълно да имунизира птиците, се казва в доклад на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), публикуван в средата на април, след като Франция предприе масова ваксинация в стопанствата с цел да намали въздействието на болестта.

В допълнение към ваксинацията, като мярка за предпазване от разпространението на болестта, от EFSA препоръчват ежемесечно тестване на мъртвите птици, за да се докаже липсата на зараза и да не се спират търговските доставки на домашни птици и пилешки продукти.

„Ваксинацията е препоръчителна", посочи в прессъобщение ръководителят на отдела за биологични опасности и здраве и хуманно отношение към животните на EFSA, Франк Вердонк, и добави: „Въпреки това е необходимо да се приложи стратегическа схема за наблюдение с мерки за намаляване на риска от предаване на вируси."

В последния преглед на EFSA за най-големите епидемии от птичи грип в ЕС се посочва, че между декември 2023 г. и март 2024 г. от високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) са умрели или са били принудително умъртвени общо 3,5 милиона домашни птици. Според данни на Европейската комисия през 2016-17 г. са унищожени повече от 9 милиона животни, а през 2020-21 г. са умъртвени 12,5 милиона птици.

Според доклад на Световната банка икономическите последици от епидемиите възлизат на 0,7% от световния БВП, 0,4% в Европа и Централна Азия.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер" от 29 април-6 май