Опазете посевите от житната пиявица и дървеница

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще се осъществяват с умерени темпове, при средноденонощни температури около климатичните норми. Падналите в полските райони от страната валежи със стопанско значение, през третото десетдневие на април, подобриха условията за протичане на началните фази от развитието на царевицата и слънчогледа и на вегетацията на зимните житни култури.

При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, при част от посевите в западната половина от страната и в централната част на Дунавската равнина и преход към изкласяване и изкласяване в някои райони от Източна и Южна България – Търговище, Силистра, Карнобат, Казанлък, Пловдив и Пазарджик. При царевицата и слънчогледа, според датите на сеитба, ще протича поникване и начало на листообразуване. При лозата ще се наблюдава листообразуване (1-3-ти лист) и отделяне на реса.

При зимните житни култури, през периода на фазите вретенене и изкласяване, щети нанасят обикновената житна пиявица и вредната житна дървеница. Посевите трябва да бъдат обследвани и за развитието на брашнестата мана. При овощните видове, след преминаване на цъфтежа, продължават третиранията срещу ранното кафяво гниене по костилковите, струпясване и брашнеста мана по семковите овошки. При лозата растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на културата от мана и одиум и от вредната дейност на жълтия лозов акар.

Прогнозираното неустойчиво време с превалявания временно ще ограничава възможностите за агротехническите дейности. Остава опасността от градушки и нанасяне на повреди по земеделските култури.