Преобръщането на почвата, изравняването, аерацията и мулчирането на растителни остатъци създават оптимални условия за поникване

 

Култиваторите за предсеитбена почвена обработка са част от агротехниката за подготовка на сеитбените легла, най-вече след оран. Те са най-леките почвообработващи машини. Задачата им е не само в изравняване на повърхността, но и в създаване на дребнозърнеста структура на почвата. Тези машини са предназначени за повърхностна (2-10 см) обработка на почвата. Има различен тип предсеитбени култиватори в зависимост от вида на работните органи и възможностите за допълнително оборудване като: преден подравнител или раздробяващ валяк, заден подравнител или пружинна гребенна брана и др. Тези машини обработват почвата на дълбочината на сеитбеното легло, разрохкват почвата, разбиват буците, осигурявайки равномерна обработка и дълбок корен на посева. Тяхната употреба е полезна и дори наложителна, за изравняване на почвения профил от предходни операции и изготвяне на идеална структура от почвени частици за оптимално разположение на семената в топла, аерирана и структурирана почва. Качествено подготвеният терен ускорява работата на сеялките и покълването на културите.

Продуктовата линия на чешката компания Bednar включва предсеитбени култиватори SWIFTER с работни ширини от 3 до 18 метра. Продуктовата линия SWIFTER SN предлага навесни компактори с работна ширина 3-5 метра, твърди или сгъваеми. Това са най-достъпните уплътнителни машини на пазара, използващи ефективна комбинация от до седем работни части. Ниските изисквания за теглене правят навесния култиватор SWIFTER SN подходящ за агрегатиране с трактори с по-ниска мощност, които често се използват от малки и средни фермери. Култиваторът SWIFTER SO PROFI представлява усъвършенствана версия на традиционния модел. Голямото му предимство е цялостното окачване на рамите с помощта на система от пружини, което позволява работа при високи работни скорости до 15 км/ч. Култиваторите SWIFTER SO PROFI се произвеждат с работна ширина 4, 5 и 6 метра. Култиваторът може да бъде оборудван с финишен валяк тип „crosskill", който увеличава ефекта на натиск на задните валяци тип „crosskil".

Продуктовата линия SWIFTER SE предлага предсеитбени култиватори с работна ширина от 8 до 12 метра. Високата работна скорост позволява постигане на високи ежедневни резултати с тези машини. Предимство на SWIFTER SE е независимото окачване на работните секции за перфектно проследяване на терена. Подобно на всички други компактори BEDNAR, продуктовата линия SWIFTER SE

има сменяеми работни секции за

приспособяване на машината към изискванията

за подготовка на почвата за конкретна култура

SWIFTER SO F е традиционна линия предсеитбени култиватори, които се предлагат с работна ширина от 4 до 8 метра. Високата работна скорост заедно с работните части гарантират перфектна обработка на сеитбеното легло. Различните работни секции на култиваторите SWIFTER могат лесно да бъдат заменени, което прави компактора приспособим към подготовката на сеитбеното легло за конкретна култура или към сезонните и почвени условия (пролетно/есенно отглеждане, влажна/скалиста почва). Всяко преминаване през полето е важно при подготовката на сеитбеното легло, за да се предотврати ненужното изсушаване на почвата. Чрез комбиниране на до осем операции, предсеитбеният култиватор SWIFTER подготвя качествено сеитбеното легло с едно минаване. SWIFTER SO F има много ниски изисквания към теглещата мощност на трактора благодарение на своята лека, но много издръжлива рама. Най-малкият модел SO 4000 F изисква 120-150 к.с. мощност, а най-големият от общо 5 на брой, SO 8000 F – 210-230 к.с. Серията комбинира до 7 операции в едно минаване, с приложимост както в стопанства с конвенционални методи, така и при технологии с ограничена земна обработка. Дълбочината се контролира хидравлично от кабината на трактора, смяната на вътрешни рами с работни органи е лесна и бърза, повишената скорост води и до повишена производителност.

Универсалният култиватор SuperMaxx на унгарският производител на почвообработваща техника Güttler е 4-сезонен, подходящ за обработка на стърнища с работна дълбочина до 15 см. С помощта му се

избягва ненужното потребление на енергия,

здравата и олекотена структура

изисква понижена поддръжка,

а безопасното изтегляне в трудно обработваеми почви е задължително. Моделът може да бъде с ширина между 3 и 12 м, така че изискването за мощност на трактора варира от 60 до 330 к.с. При работна ширина 5 м не изисква по-висока теглителна сила от всеки друг традиционен култиватор с ширина 3 м, като в зависимост от условията е достатъчен трактор с мощност до 110 к.с. По-голямата работна ширина и завъртането с 40% по-малка маневра удвояват обработваемата площ и общата производителност. Разходът на гориво е само 0,5 л/дка. Тежкотоварната машина безопасно изтегля лемежите, с високи вибрационни нива, дори в сухи почви и агресивни полеви условия. Здравите чизели работят плавно по стърнища, в 5- или 7-редово разположение и просвет на гредата от 56 см. Така машината създава големи количества финна почва, запазва влагата, аерира земята, надробява растителните остатъци, механично елиминира плевели и буци. Капацитетът на натоварване на лемежите е с доказано действие, предвид че може да се използват ефективно и при ледена, замръзнала зимна обработка на почвата. Вибриращите лемежи работят като въздушните чукове в твърда почва. Целта на тази обработка на почвата е да раздроби буците, да смеси снега и леда с почвата, така че през пролетта валежите от зимата не се изпаряват, а се съхраняват в долните слоеве на почвата, запазвайки влажността ѝ дори през лятото. Опционалното оборудване включва сеялка, за наторяване при стандартното оформяне на сеитбени легла от машината през пролетта, и валяк, така че да извършва отлична работа дори при суха почва.

Полският култиватор PrimusPlus пък е

подходящ за основни обработки и

оран на големи площи без завъртане

Здравата конструкция на рамата и чизели с широки крила по цялата ширина (от 2,5 до 6 м) оставят добра почва след всяко минаване. Регулирането на дълбочината е лесно, голямото напречно сечение овладява запушванията при по-големи растителни остатъци. Вградената ролкова линия (валяка) разбива буците, уплътнява почвата и запазва влагата в нея след всяка минаване. Върху повърхността на почвата в резултат на тези въздействия се образува т. нар. мулчиращ слой, който представлява смес от почвено-стволови остатъци, и също така спомага да се запази структурата на почвата. Полевият култиватор може да се използва за разбиване на уплътнени пластове и дефекти в почвата. В този случай, с демонтиране на крилата може да бъде намалена нуждата от сила на теглене, така че запасите в мощността на трактора да бъдат използвани специално за разбиване на твърдите слоеве. Препоръчителната мощност на трактора е 130-200 к.с.

Немската компания за почвообработващо оборудване Lemken предлага на пазара класически навесен предсеитбен култиватор Korund 8. Той е с лека и здрава конструкция, която го прави особено подходящ за опериране в по-влажни условия на терена, а конструкцията на двойния валяк не позволява събирането и задържане на кал. Високата производителност и качествена оран са налице, докато натиска на подравнителната дъска се регулира само с няколко завъртания. Паралелното свързване на секциите осигурява отлично напречно копиране на терена и еднаква работна дълбочина в ширина. Лесната настройка и хидравличното сгъване, гарантират значително намаляване на времето за пускане в работа и увеличаване на капацитета. Независимото окачване на работните секции тип люлка осигурява перфектно копиране на терена, еластичната носеща рама от здрава пружинна стомана издържа на огромни натоварвания като по този начин предпазва машината и иригиращия трактор. Култиваторите с работна ширина 4,5 м, 6 м, 7,5 м и 9 м се сгъват хидравлично за транспорт.

Комбинираните култиватори за слята обработка от серията FineFinisher са в резултат на многоцелева разработка и изпитания в различни полеви условия. Конструкцията им е от леки профили, което позволява изработване на различни по захват навесни култиватори. Избраните работни органи са пружинен тип с гарантирана здравина и вибриращи свойства, което

води до разрохкване на почвата и ефективно

унищожаване на плевелната растителност

Възможността да бъдат лесно размествани по протежение на рамата позволява използването на различни по захват двустранни лапи. Култиваторите са комплектовани с опорни колела, позволяващи регулируема дълбочина на обработка от 5 до 15 см. Регулирането се извършва безстепенно с помощта на винт с трапецовидна резба и осигурителен механизъм. Здравата конструкция на окачването на колелата и подсилените с допълнителни фланци джанти осигуряват голяма надеждност и дълготрайност при експлоатация при различни почвени условия. Култиваторите са комбинирани с три-редни зъбни брани с регулируем ъгъл на наклона. Тази специфична възможност улеснява разтрошаването на буците при всякакви условия. Ъгълът е лесно сменяем, така че да не се набират растителни остатъци, а шарнирно-изместеното окачване на браните създава напречни колебания и допринася за по-доброто подравняване на почвата. По желание машината може да бъде оборудвана с притъпкващи валяци.

Bednar SWIFTER SE
Bednar SWIFTER SE
Güttler Supermaxx
Güttler Supermaxx
Güttler PrimusPlus
Güttler PrimusPlus
Zlatex FineFinisher
Zlatex FineFinisher