15 прости и вкусни рецепти

Традициите на еврейската кухня имат много дълга и богата история. Основните са липсата на свинско месо, ограниченото използване на подправки, много задушени ястия, както и много зеленчуци, варива и риба в огромно разнообразие от форми. Еврейските ястия са познати по цял свят и днес ще споделим най-популярните.

1. Бабагануш от патладжан 

Израелски вариант на популярната разядка от Близкия изток.

Ще ви трябват: 1 кг патладжани, 3 суп. лъж. сусамова тахан паста, 1/2 лимон, 4 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, подправки.

Начин на приготвяне: Надупчете патладжаните и ги запечете във фурната за 35-40 минути на 200 градуса. Сложете изпечените патладжани в плик, оставете ги да изстинат, задушавайки се и ги обелете. Нарежете пулпата на ситно, заедно с чесъна. Добавете подправките, олиото, лимоновия сок и тахана. Разбъркайте предястието и сервирайте.

2. Шакшука 

Шакшука отдавна е една от най-известните яйчени закуски.

Ще ви трябват: 5 яйца, 1 суп. лъж. зехтин, магданоз, 1/2 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 чушка, 4 домата, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. червен пипер, сол, захар, подправки.

Приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват и запържват леко в олиото. Добавете нарязаната чушка и запържете за 5 минути. Прибавете доматите с доматеното пюре, подправете на вкус и оставете да къкри още 5-7 минути. Направете дупки („кладенчета") в сместа и чукнете яйцата в тях. Гответе шакшуката около 10 минути, захлупена и накрая поръсете със ситно нарязани зелени подправки.

3. Хумус 

Хумусът може да се приготви от различни бобови култури, но в класическата рецепта се използва нахут.

Продукти: 180 г нахут, 4 скилидки чесън, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. червен пипер, подправки, сок от 1/4 лимон, 1,5 суп. лъж. сусамова тахан паста, 6 суп. лъж. зехтин, 150 мл вода, в която се е варил нахута.

Приготвяне: Нахутът се накисва за една нощ, сварява се до омекване и се отделя 150 мл от бульона. Поставете всички съставки в блендер и пасирайте хумуса до гладкост.

4. Форшмак от херинга 

Друга типично еврейско мезе (пастет), което е харесвано и ценено в много страни по света.

Продукти: 2 херинги, 2 глави лук, 1 ябълка, 4 яйца, 200 г хляб, 1 суп. лъж. оцет, 4 суп. лъж. растително масло, подправки.

Приготвяне: Накиснете хляба във вода и след това го изцедете малко. Сварете яйцата, обелете ябълката, филетирайте херингата. Поставете всички съставки в блендер и разбийте до гладкост.

5. Класически фалафел 

Фалафелът може да се сервира като отделно предястие или да се използва в домашна шаурма.

Продукти: 500 г нахут, 50 г магданоз, 20 г кориандър, 30 г мента, 7 скилидки чесън, 80 г лук, 10 г червен пипер, 20 г кимион, 20 г кориандър, 10 г сода, 25 г сусам, подправки.

Начин на приготвяне: Накиснете нахута за една нощ, изплакнете го обилно, прехвърлете върху кърпа на един слой и го оставете да изсъхне. Поставете всички съставки в блендер и пасирайте до гладкост. С мокри ръце оформете фалафел топчета или сплеснати кюфтета за шаурма и изпържете на малки порции в голямо количество олио.

6. Цимес 

Необичаен десерт или добавка към следобедното кафе или чай от моркови и сушени плодове.

Продукти: 1 морков, 50 г сини сливи, 50 г сушени кайсии, 50 г стафиди, 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. мед, канела.

Приготвяне: Сушените плодове се накисват в гореща вода за 15 минути, подсушават се и се нарязват. Нарежете морковите на филийки и ги запържете в олиото до омекване. Добавете меда и пържете още малко, докато се карамелизират. Добавете сушените плодове и малко вода и оставете да къкри на умерен огън. Готовият десерт поръсете с канела.

7. Меден сос на базата на тахини 

Универсален еврейски сос за много от ястията и разядките.

Продукти: 150 г тахан, сок от 2 лимона, 50 мл вода, 2 скилидки чесън, 5 стръка магданоз, сол, 2 суп. лъж. пчелен мед

Приготвяне: Накълцайте чесъна, изстискайте сока от лимоните и сложете всичко освен магданоза в блендер. Сосът се разбива до гладкост и се поръсва с наситнен магданоз.

8. Канелени бисквити Земелах 

Ронливи, хрупкави, много ароматни - дори децата ще бъдат във възторг.

Продукти: 250 г брашно, 125 г масло, 1 суп. лъж. прясно мляко, 1 яйце, 0,5 ч. лъж. бакпулвер, 120 г захар, 1 суп. лъж. канела.

Начин на приготвяне: Разбъркайте мекото масло, яйцето и захарта до гладкост. Добавете прясното мляко, а след това брашното с бакпулвера. Замесете тестото и го поставете в хладилника за половин час, завито в стреч.

Разточете тънка кора върху пергамент и нарежете на ромбове. Смесете лъжица захар с канелата и поръсете върху тестото. Печете сладките за 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

9. Суфганийот или израелски донът 

Класически еврейски понички, направени за Ханука.

Продукти: 2 ч. лъж. суха мая, 120 мл вода, 60 г захар, 350 г брашно, 2 яйца, 50 г масло, 0,5 ч. лъж. индийско орехче, 400 г сладко, пудра захар, олио.

Приготвяне: Смесете маята, лъжица захар и топла вода и оставете за 10 минути. Сипете активираната мая в пресятото брашно и добавете мекото масло, яйцата, индийското орехче и останалата захар. Омесете тестото до гладкост и го оставете на топло за 1 час.

Разточете тестото на кора с дебелина 6-7 мм и нарежете на кръгове. Оставете ги под кърпата за още 20-25 минути. Изпържете поничките на порции в много олио.

С помощта на сладкарски пош ги напълнете със сладко и след това ги поръсете с пудра захар.

10. Пълнена риба 

Големият шаран е идеален за тази рецепта.

Продукти: 3 шарана, 3 яйца, 200 г бял хляб, 2 литра вода, 4 моркова, 4 глави лук, 1 стрък цвекло, подправки.

Приготвяне: Нарежете рибата на порции и внимателно отделете месото, така че кожата да остане цяла. Обезкостете месото и го смелете, заедно с лука и хляба, накиснат във вода.

Овкусете каймата, добавете яйцата и разбъркайте. Отделените рибени кости, заедно с едро нарязаните зеленчуци, поставете в голяма тенджера. Внимателно напълнете рибената кожа със смляната кайма, но не стегнато. Поставете парчетата в тенджерата при зеленчуците и сипете вода до нивото на рибата.

Изчакайте да заври и оставете да къкри около 1 час до готовност - приблизително докато се изпари половината от течността. Готовите риби се нареждат в чиния, заливат се с прецеден бульон и се оставят в хладилника за една нощ.

11. Пилешка супа с фиде 

Много богата пилешка супа, приготвена от достъпни продукти.

Необходими са ви: 1 пиле, 2 л вода, 60 г фиде, 1 глава лук, 1 стрък праз, 2 моркова, ряпа, 40 г целина, 10 г магданоз, подправки.

Приготвяне: Пилето се залива с вода и се оставя да заври. Добавете всички зеленчуци, магданоза и подправките за бульона. Варете 1 час на слаб огън, извадете пилето и обезкостете. Върнете костите обратно в бульона и варете още час и половина. Прецедете бульона, оставете го да заври отново, добавете към него нарязаното пилешко месо и фидето и оставете да къкри до готовност на фидето.

12. Латкес 

Традиционно еврейско ястие за Ханука, което наподобява картофени кюфтета, но само на вид. Латкес се прави от настъргани картофи, лук и яйца. Сервира се със заквасена сметана и червен хайвер.

Продукти: 1 кг картофи, 80 гвисокомаслена сметана, 80 г брашно, сол.

Приготвяне: Картофите се настъргват на средно ренде, поставят се в гевгир и се оставят да се отцедят за половин час. Добавете сметаната и брашното. Латкесите се запържват като обикновени палачинки в тиган за 1-2 минути от всяка страна. Наредете ги в тава и ги поставете във фурната на 100 градуса за 7-10 минути.

13. Хамин 

Хамин е традиционно еврейско ястие, което се приготвя за шабат. Приготвя се в петък вечер, като се оставя да се готви цяла нощ.  Тук ще ви предложим една леко опростена рецепта.

Ще ви трябват: 1/2 чаена чаша нахут, 1/2 ч. ч. червен боб, 1/2 ч. леща, 1/2 ч. ч. ориз басмати, 1-1,5 кг телешко месо, 2 ряпи, 1/2 тиква, 4 лук шалот, 1 глава чесън, 30 г масло, подправки.

Начин на приготвяне: Нахутът, бобът и лещата се накисват за една нощ. Телешкото месо се нарязва на едро и се запържва в маслото. Подправете, долейте малко вода и задушете леко. Нарежете шалота на две, а тиквата - на кубчета. Разчупете чесъна на скилидки, но не ги белете, а само леко ги смачкайте. Поставете зеленчуци и варивата в тава за печене, добавете месото отгоре и покрийте с още един слой бобови и зеленчуци. Залейте с вода и сложете във фурната на 120 градуса за 5-6 часа. Половин час преди края на готвенето добавете измития ориз.

14. Лека 

Еврейски вариант на вкусна медена баница.

Продукти: 200 г течен мед, 70 г захар, 170 г ръжено брашно, 1 портокал, 1 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. сода, 0,5 ч. лъж. смлян джинджифил, 2 яйца, 2 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Смесете всички сухи съставки. Отделно разбъркайте яйцата с олиото, меда, портокаловия сок и кората. Смесете двете маси, сипете тестото във форма и печете 40 минути във фурната на 180 градуса.

15. Пълнени пилешки шийки 

Едно наистина необикновено ястие, което си заслужава да опитате.

Продукти: 1 кг шийки, 500 г дробчета, 2 суп. лъж. брашно, 1 глава лук, 30 г мазнина, 150 мл пилешки бульон, подправки.

Приготвяне: Измийте пилешките шийки и внимателно отстранете костите. Запържете леко брашното в мазнина и отделно запържете ситно нарязания лук и пилешкия дроб. Добавете брашното и разбъркайте плънката, подправете и напълнете с нея шийките. Зашийте ги от двете страни и ги сварете в пилешкия бульон за 30-40 минути.