Каква е връзката между цвета на храните и техните полезни свойства? „Непосредствена", отговарят диетолозите с увереност. В крайна сметка цветът може да разкаже не само за свежестта на продуктите, но и какво се крие в техните дълбини.

Жълто: първа помощ за стомаха 

Думите на диетолозите се потвърждават от десетки различни изследвания, според които различни по цвят храни влияят различно на организма. Доказано е, че жълтата храна повишава апетита, подобрява храносмилането, има благоприятен ефект върху черния дроб и е полезна при лошо храносмилане.

Жълтите храни помагат за премахване на вредните вещества и излишната течност от тялото. При редовната им консумация кожата става по-здрава и поддържана, а състоянието на косата и ноктите се подобрява. Жълтите храни активират мозъка и нервната система.

Те включват сладки пиперки, царевица, жълт зелен фасул, ябълки, ананаси, банани, пъпеш, лимон, светло грозде, мед.

Оранжево: заряд от жизненост и позитивизъм 

Оранжевото е най-оптимистичният цвят. Затова продуктите с този цвят ни зареждат с енергия и добро настроение, давайки допълнителна сила на ума и тялото. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, оранжевите храни премахват свободните радикали от тялото и ефективно възстановяват увредените нервни клетки. Много от тях съдържат бета-каротен и затова са полезни за хора със слабо зрение. Те също помагат за облекчаване на главоболието и релаксация след тежък работен ден. Някои диетолози твърдят, че оранжевите плодове и зеленчуци съдържат много афродизиаци.

Тази цветова схема включва моркови, тиква, чушки, кайсии, портокал, мандарина, праскова, райска ябълка, царевични люспи и някои видове сирена.

Червено: здраво сърце и кръвоносни съдове 

Мисията на червените продукти е да се грижат за кръвоносната система. Те стимулират кръвообращението, подпомагат насищането на тялото с кислород и нормализират кръвното налягане. Това са отлични натурални енергийни напитки, които ще ви помогнат бързо да възстановите изгубените сили и да повишите жизнеността си. Запознати са и с ролята на антидепресантите.

Като ядете редовно червена храна, можете да забравите за честото безпокойство, внезапните промени в настроението и депресията. Редица изследвания показват, че такива продукти предотвратяват образуването на ракови клетки. Червените плодове и зеленчуци ускоряват усвояването на хранителните вещества и извеждат токсините от тялото.

Тази цветова категория включва говеждо, телешко месо, червена риба, домати, репички, червен боб, чушки, диня, грейпфрут, червени боровинки, череши, ягоди, тъмно грозде и червено вино в умерени количества.

Студени" цветове: остър ум и спокойствие 

Лилавите храни са отговорни за психичното здраве. Те успокояват изтощените нерви, помагат за избягване на стреса, преодоляване на умората и възстановяване на силите. Такава храна подобрява работата на дихателните органи, така че е особено полезна за „заклетите" пушачи.

Най-лилавите зеленчуци са патладжан, червено зеле и цвекло. Сините храни облекчават страданието по време на настинка: намаляват температурата и облекчават възпалението на лигавиците. Те също така помагат да се отървете от болезнения сърбеж и омекотяват спазмите. Сините храни включват сливи, черно грозде, къпини и боровинки. Яденето на храни със сини нюанси подобрява мисленето, паметта и вниманието. На първо място, трябва да се обърнат към тях тези, които се придържат към здравословен начин на живот, защото допринасят за загуба на тегло и подмладяване на тялото.

Сините храни е най-добре да се консумират вечер, тъй като имат успокояващ ефект и осигуряват здрав сън. Те са представени от щука, стриди, калмари и боровинки.

Зелено: чисто тяло и добро настроение 

Яденето на зелени храни има благоприятен ефект върху работата на сърцето и състоянието на кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане и е добра профилактика на инфаркти. А хлорофилът, намиращ се в повечето зелени зеленчуци, стимулира производството на червени кръвни клетки. Зелените храни най-добре прочистват организма от вредни вещества и излишни течности. Те активират метаболитните процеси и укрепват храносмилателните органи. Освен това облекчават напрежението и успокояват нервите, а също така стимулират обогатяването на мозъка с кислород. Редовният прием на зелени плодове и зеленчуци ще осигури бодрост и добро настроение.

Зелените продукти са броколи, алабаш, водорасли, спанак, маруля, зелен грах, тиквички, авокадо, билки, цариградско грозде, зелено грозде, киви.

Кафяв: защита срещу болести 

Кафявите храни стимулират правилното функциониране на щитовидната жлеза. В резултат на това метаболизмът се подобрява и натрупаните мазнини се разграждат по-бързо. Кафявите храни укрепват имунната система, предпазвайки ни от сезонни вируси и бактерии. Ориенталските лекари препоръчват консумацията на храни с този цвят на хора, които имат проблеми със зрението, слуха и обонянието. Някои представители на тази група стимулират мозъчната дейност, подобряват паметта, вниманието и интелигентността.

Кафявите храни включват елда, картофи, кафяв ориз, какао, шоколад, канела и лешници.

За да може цветотерапията да даде максимален резултат, диетолозите съветват всеки ден да се ядат поне пет храни с различни цветове. Такова цветно меню ще зарадва окото и ще бъде много полезно за тялото.