Мулчирането е предпочитана екстра за бързо изсъхване на биомасата и лесно справяне с растителните отпадъци

 

Тревата и плевелите не спират да растат, затова трябва да се поддържат с качествено оборудване. В същото време при фуражните култури откосът е ключов, така че времето за прибиране е от критично значение за пълноценни добиви. Също толкова важно е разпръскването им по полето (мулчиране), за бързо изсъхване. Големината на площта за косене определя вида и размера на косачката, която отговаря на дадените нужди. Прикачните към трактор се делят на няколко вида – дискови, роторни, палцови, плоски и др. Разбира се, всяка има свое собствено приложение и преимущества пред другите видове.

Палцовите косачки са

предпочитани за наклонени и неравни терени,

например лозя и овощни градини

Навесните дават възможност за механично регулиране на височината на косене и имат опция за странично изхвърляне на окосената тревна маса. Дисковите пък са предпочитани, заради извършването на няколко откоса, което намалява времето за изсъхване на тревата. Барабанните косачки също са популярен избор за селскостопански цели, като те могат да бъдат предно монтирани към самоходната машина.

Пример за предни навесни барабанни косачки са моделите в обновената серия PZ 1000 на немския производител Kuhn. 4-те косачки са с обновени функции, като запазват и съществени аспекти от оригиналната линия PZ 100, дебютирала на пазара през 2019 г. Те осигуряват голям откос на трева и фуражни култури, с оптимални производителност, мощност, скорост и ефективност – особено при комбинация от предно и задно монтиране. Фронталните модели PZ 2721 F, PZ 3021 F и PZ 3221 F осигуряват работна ширина съответно от 2.69, 3.04 и 3.19 м. Основните им характеристики са плавно регулиране на височината с диапазон 45 мм, тесен откос, осигурен от оформлението на ножовата плоча PZ, закрепена чрез стандартните дискове за откос и защита на задвижването с клинов ремък за плавен старт. Косачката със заден барабан PZ 3015, с работна ширина от 3,04 м, е проектирана за оптимално следване на почвата и производителност, дори в предизвикателни условия. Това се дължи най-вече на усъвършенстван дизайн на главата с геометрия на теглителната връзка. Други важни характеристики са вертикалното хидравлично сгъване до 128°, допълнителната стойка за паркиране за вертикално съхранение до 3,6 м, регулиране на височината чрез дистанционери с обхват 44 мм и LIFT-CONTROL компенсация на натиска върху земята с непрекъснато безопасно прекъсване. Високият капацитет с ниска необходима мощност е това, което характеризира косачката с три барабана PZ 8831 (работна ширина до 8,84 м). Благодарение на компактния си дизайн и ниска мощност, машината е подходяща за средни и големи трактори.

Зелената линия на същата марка включва още прикачни дискови косачки от серия GMD 1051 TL, които предлагат висока работна производителност, лесно настройване и ниска поддръжка за надеждно прибиране на трева и фуражи. Прикачването към трактор е лесно и бързо, а следването на контура е подобрено, в сравнение с навесните модели. Намалени са изискванията за баласт на тракторите, при теглене, позволявайки

употребата на по-малки самоходни машини,

при поддържане на оптимална стабилност,

както в работен, така и при транспортен режим.

Мулчиращите косачки на Spearhead са ротационни, като освен равномерен откос, гарантират ефективно управление на растителните остатъци. Това се дължи на 6-роторната система с режещи остриета със специален дизайн, която отстранява и разпръсква растителността на две нива и два етапа. По този начин спадат и изискванията за мощност на трактора. Всеки ротор се задвижва от централно монтирана скоростна кутия, свързана чрез трансмисия с ремъчно задвижване с автоматични обтегачи, за да се осигури независима мощност от 40 к. с. на всеки режещ орган. Държачът на острието е оборудван със защитен пръстен около вала на скоростната кутия. Електрически съединители със сензори за положение позволяват на оператора автоматично да спира и рестартира всеки от роторите, когато се изисква конкретна част да бъде повдигната, за да преодолее препятствие, например камък. Тези функции, както и височината на косене, се настройват от система за управление Minipilot, така че операторът да не напуска комфорта на тракторната кабина. Електрически ключалки безопасно закрепват и освобождават, при хидравлично повдигане за транспортен режим, крилата (раменете) на машината, докато широките централни оси се грижат за стабилността и разпределението на теглото. Машината е в триъгълна (делта) форма, с предна част под 45-градусов ъгъл, така че да спомогне лесното навлизане на растителния поток и най-доброто му излизане и разпръскване. Оборудвана е с презпазни вериги отпред и отзад, за защита от летящи остатъци. Колелата са шахматно подредени и с голям диаметър, за гладка работа и при по-високи скорости. Те могат да бъдат регулирани на височина както заедно, така и индивидуално. Оборудването също включва плаващи оси за копиране на терена и саморегулиращ се теглич, а препоръчителната мощност за теглещите трактори варира според различните модели от 120 до 240 к. с. Допълнителните функции като LED светлини и валяк придават цялостен завършек на терена, а сред предимствата на тези косачки са намалените спирания, и поддръжка.

Роторната 2120 Flex-Wing е от типа „Bush hog" косачки, които се предлагат и в България. Многошпинделните машини от серия Multi-Spindle са

проектирани за висока ефективност при косене

на трева, храсти, фуражи и редови култури,

с широчина на откос от 2 до 4,5 м. Линията Flex-Wing както подсказва името е с гъвкави крила, с висококачествен дизайн и изработка за дългогодишна работа. Крилата плават самостоятелно върху неравния терен, за да осигурят равномерен вид на рязане. Предлагат се с широчина на рязане от 3 до 6,1 м и височина на рязане от 5 до 30 см. Bush Hog 2120 Flex-Wing е предназначена за косене на култури с диаметър до 5 см. Височината на косене може да се регулира от 3 до 30 см. Напълно обезшумените палуби увеличават насочения въздушен поток, което позволява на остриетата да отвеждат изрязаните частици по цялата ширина. Почистването на настилките, нивелиращите пръти, задвижващите механизми и множеството точки за смазване улесняват поддръжката. Моделът се предлага с разпределителни прегради за равномерно разпръскване на окосените тревни остатъци по ширината на косене, задвижващи механизми с 1000 об/мин., централни двойни или ходови тандемни оси, едноредови или двуредови предпазни вериги и 5 варианта за избор на гуми. Изисква трактор с BOM и минимална мощност от 70 к. с. за тегленето. Марката предлага и едношпилни модели за по-малките и средни стопанства и компактни трактори с по-ниска мощност, например 2107 с лесно прикачване към трактор и препоръчителна минимална мощност от 30 к. с.

Роторните косачки от серия Rhino 4000 Epic са с необходима мощност от 60 к. с., като дават възможност за рязане и на храсти (стъбла) с диаметър до 10 см. Агрегатът е защитен с предпазна верига, хидравлично повдигане на крилата, защита от приплъзване на съединителя, рама с ширина 30 см. Моделът 4125 се отличава с независимо окачване на раменете на осите, което намалява напрежението при работа с по-тежък материал и по-високо часово натоварване, намалявайки необходимата поддръжка. Дизайнът позволява рамата и компонентите на задвижване да маневрират спокойно между дърветата на овощни градини, в комбинация с тесен трактор.

Независимото задно окачване помага

за преминаването през неравни участъци

Ако имате трудна за косене земя, 4-6 метровата ротативна косачка XH 1500 на Schulte е подходяща, защото се справя с голямо натоварване. Оборудвана е с италианска скоростна кутия Bandioli с 24 к. с. мощност, контролен панел за нивото на масло, входни и изходни валове и разпределителна кутия за голямо натоварване за 275 к. с. Машината за тежки приложения разполага с по-дълбок дек за по-голям луфт до земята при косене, а остриетата са с ускорени върхове, така че материалния поток и времето за косене са подобрени с 30-50%. Оборудването включва саморегулиращи се крилни триещи съединители с голям въртящ момент, за по-добри резултати при грубо косене, ходещи или преминаващи оси в централната част и крилата, гуми за подобрена производителност в мокри условия и повишена транспортна височина, двойни предпазни вериги с индивидуално сменяеми връзки и др. XH-1500 серия 5 включва флотационен теглич чрез използването на обтягащи връзки. Тези връзки са свързани от теглича към задната греда и могат свободно да се движат в една посока. Тази система позволява на предната част на косачката лесно да преминава през препятствия, без да причинява повреди на опъващите връзки или да причинява ненужно напрежение. Всички точки на смазване по корпуса на основната косачка са премахнати, само в ходовите оси се използват втулки от навити влакна с щифтове с диаметър 31,8 мм за здравина. Това намалява поддръжката, след като основните точки на въртене вече не изискват такава. Eднокуполната конструкция с изчистване чрез измитане елиминира излишното тегло в сравнение с конкурентните двупалубни конструкции, елиминира натрупването на остатъци и предотвратява ръждясването от горната страна на палубата. Дебели 0,95-сантиметрови защитни пръстени на палубата предотвратяват контакта на ножовете. Централното окачване намалява напрежението върху механиката за прикачване към трактора. Централната и крилата секции се повдигат и спускат заедно. Височината на косене се контролира от централния ограничител на дълбочината за нивелиране с едно докосване.

Косачката Arrow на Encore Power Equipment, с нулеви обороти и нулев завой е налична в размери от 100, 125 и 150 см. Надеждните компоненти гарантират дълъг живот, без необходимост на поддръжка на шпинделите.

Възможно е подрязването

с нулев радиус на завиване,

странично изхвърляне, в торба или мулчиране, със широка следа на задната колесна база. Също самоходна е и VNRNB53 на Toro, която се справя и с най-трудните терени с лимитираната серия режещи органи. Основата е твърда, изградена върху ултраздрава тръбна стоманена рамка, конструкцията е от ковано желязо с висока якост, клас 50, палубата – стоманена, с калибър 10 и подсилен водещ ръб. Прецизната височина на рязане се гарантира от регулиране на падащия щифт. Операторската седалка е удобна, контролите са лесни, а машината – мощна.

Електрификация

Дълго време с големите тревни площи, ако изключим прикачните към трактор модели, се справят косачките с бензиново задвижване. Въпреки това, нарастващата загриженост за опазването на околната среда и развитието на технологиите за чиста енергия извеждат на пазара косачки с батерии и електрически косачки. Автоматизацията достига и това агротехническо семейство още през 2022 г. на тематичните изложения, където са показвани патентите на автономни косачки с нулев ход и/или 0-градусово завъртане. Те не отделят вредни емисии, заради екологичното си захранване, което премахва отработването на газове. Липсата на двигател с вътрешно горене, резервоар за гориво и свързаните с тях компоненти води до намалената поддръжка на оборудването, което пести време и разходи от консумативи, основно гориво. Електрическата косачка за трева е и много по-тиха от традиционната газова, сравнима с шума от прахосмукачка, което я прави подходяща в чувствителни към шум зони, а в стопанството увеличава комфорта на условията на работа.

Патентована от сингапурската компания FJ Dynamics, FJD Vidar SMART е акумутаторна, автономно задвижвана косачка. Проектирана с електрически двигател, в резултат на това няма ремъци, които да се скъсват неочаквано, както при конвенционалното оборудване. Колелата и шпинделите се задвижват от независими двигатели. Косачката извършва безпилотно операциите, дори на места без сателитен сигнал, докато операторът следи състоянието на косене дистанционно, през мобилно устройство, далеч от топлината, шума и прахта от уреда. Система за асистирано управление премахва необходимостта от ръчно местене на лостове и натискане на бутони. Машината покрива до 24 декара с едно зареждане, при налични допълнителни батерии за непрекъсната работа, без престой за презареждане. Може да изкачва склонове до 20° и да паркира в наклон от 16,7°. Височината на откоса се задава от контролното устройство. Допълнителните екстри включват комплект за мулчиране, който уплътнява отвора за изхвърляне, за рециклиране на окосената трева в диапазон от метър след отрязване от режещите органи. Ако има недостатък, това е цената.

У нас, градинска роботизирана косачка спечели отличие на Международното изложение АГРА в Пловдив през миналия месец. Хоби машината е отличавана още с iF Design GOLD AWARD през 2022 г., и се произвежда от китайската компания Segway Navimov. Разполага с безкабелна инсталация, навигационна система GNSS, система за точност на позицията AHRS, система за локализиране и защита срещу кражби EFLS и други. Вдига едва до 54 децибела шум, водоустойчива е по стандарт IPX6 и изкачва до 45-градусови наклони. Това смарт решение е подходящо за любителски градини и малки стопанства.

Kuhn GMD 1051 TL
Kuhn GMD 1051 TL
Spearhead в транспортен режим
Spearhead в транспортен режим
Bush Hog Flex-Wing 2120
Bush Hog Flex-Wing 2120
Rhino Ag Epic 4125
Rhino Ag Epic 4125
Самоходна косачка с нулев радиус на завой
Самоходна косачка с нулев радиус на завой
Косачка-робот Segway Navimov
Косачка-робот Segway Navimov