Необичаен десерт, за който не е задължително да посещавате ресторант

Пържен сладолед - как може да бъде? Всъщност рецептата за това лакомство е на повече от 230 години. И е напълно възможно да го приготвите у дома.

Продукти: 500 г сладолед (най-добре млечен), 1 чаша брашно, 1 яйце, 1 чаша студена вода, 1 ч.л. сода, 1/2 ч.л. екстракт от ванилия, растително масло.

Приготвяне: Вземете табла или тава и покрийте дъното ѝ с хартия за печене. Отгоре наредете топки сладолед и поставете за 1 час в камерата на хладилника или във фризера на възможно най-ниска температура.

Пресейте содата и брашното. Добавете яйцето и разбийте. Добавете към тестото водата и ванилията и отново разбъркайте до получаването на еднородна смес. Охладете.

В тиган с дебело дъно или фритюрник сипете по-голямо количество олио. Извадете сладоледа от хладилника и започнете да потапяте топките в тестото една по една. Пържете в горещото олио до златисто кафяво.

След пържене топката може да бъде поставена върху хартиена кърпа, за да отнемете излишната мазнина.

Преди да сервирате, поръсете с пудра захар или залейте със сироп.