Лека, умерено сладка и лесна за приготвяне, тортата с кисело мляко, киви и банан е подходящ десерт за всички, които се грижат за фигурата си. Тя не съдържа много калории, благодарение на използването на пресни плодове и натурално кисело мляко, вместо тежки маслени кремове.

Продукти (за тортена форма с диаметър 16 см): 150 г маслени бисквити, 70 г масло, 3-4 бр. киви, 1 голям или 2-3 малки банана, 350 г натурално кисело мляко, 1-2 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. желатин, 50 мл преварена вода, 1 суп. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Първо се заемете с приготвянето на основата на тортата. За целта маслените бисквити се стриват, докато станат на трохи. Това може да стане с помощта на блендер или да сложите бисквитите в тесен плик и да ги натрошите с точилка.

Разтопете маслото в микровълновата или на котлона, като включите печката на минимална температура.

Смесете трохите с разтопеното масло. Изсипете сместа в тортена форма със свалящо се дъно или в плоска чиния, като използвате пръстена от тортената форма. В първия случай дъното на формата трябва да бъде покрито с хартия за печене, за да може по-лесно да извадите готовата торта. За да получите гладка и красива торта, увийте пръстена на формата с фолио за свежо съхранение. Внимателно притиснете бисквитената смес към дъното, за да оформите блата и поставете тортата в хладилник за 30 минути.

Междувременно пригответе заливката. Обелете и нарежете кивито на малки кубчета. Прехвърлете в термоустойчив съд и добавете захар и лимонов сок. Загрейте на печка на слаб огън, докато захарта се разтвори. Кивито ще пусне сок и леко ще промени цвета си.

Разтворете желатина с гореща вода, разбъркайте до гладкост и загрейте на слаб огън. Важно е да не се допуска кипене, в противен случай желатинът ще загуби свойствата си.

Смесете кивито с разтворен желатин и киселото мляко.

Обелете и нарежете банана на тънки филийки. Подредете парчетата върху охладения блат.

Залейте със сместа от кисело мляко, киви и желатин. Поставете тортата в хладилника минимум за 4-5 часа, за да се стегне.