Готвенето на месо на скара е чисто удоволствие. Но дори шишчетата, пържолите и печените на скара наденички понякога омръзват. Особено когато стане по-топло и искате нещо по-леко да хапване. Сега ще поговорим за това какви вкусни неща можете да приготвите на скара. Ще споделим рецепти и кулинарни тайни, които определено ще ви бъдат полезни.
Ароматни гриловани скариди със сосове
Скаридите на скара са истински деликатес. Професионалните готвачи препоръчват кралски или тигрови скариди за тази рецепта. Най-добре е да ги купите охладени и да ги вземете директно от магазина за пикника. Замразените скариди също ще свършат работа, но тогава трябва да изберете най-големите и да ги оставите да се размразят предварително на стайна температура. Не използвайте топла вода или микровълнова фурна. А преди готвене скаридите трябва да се измият и подсушат.
Най-често черупките се оставят. След като се запечат, скаридите ще хрупкат вкусно. Ако все пак решите да махнете черупките, не забравяйте да извадите гърлото (черната жила) и да оставите опашките.
Скаридите не се нуждаят от марината. Достатъчно е да сложите зехтин и лимонов сок, леко да ги посолите и поръсите с черен пипер. За по-ярък вкус обаче можете да си направите обикновена марината
Продукти: 1 кг скариди, лимон, 2-3 скилидки чесън, сол, черен пипер, кимион - на вкус, 300 г пресен ананас, 3-4 пера зелен лук.
Приготвяне: Накиснете дървените шишчета във вода за 2-3 часа предварително.
Изстискайте целия сок от лимона, добавете чесън, прекаран през преса, сол и подправки. Залейте скаридите с получената марината и оставете за половин час. След това, редувайки скаридите с резенчета пресен ананас, внимателно ги нанижете на шишчета.
За да улесните печенето на шишчетата, използвайте грил-тиган.
Важно е скаридите да покафенеят от всички страни - това ще отнеме общо 2-3 минути. Ако ги препечете, те ще станат жилави и сухи. Преди сервиране поръсете със зелен лук.
Скаридите ще са още по-вкусни с някой от следните сосове:
0 Чеснов сос
Продукти: 200 г сметана 25%, 1-2 скилидки чесън, 100 г твърдо сирене, 5-6 стръка копър (по желание), соев сос - на вкус.
Приготвяне: Пресовайте чесъна и настържете сиренето на ситно ренде. Смесете със сметаната и прибавете соевия сос. По желание можете да нарежете малко копър. Оставете соса да престои в хладилник поне половин час, за да поеме вкуса на чесъна.
0 Лютив доматен сос
Продукти: 2 големи месести домати, 50 г корен от хрян, 1-2 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. оцет, 1 ч. лъж. захар, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Направете кръстообразни разрези на доматите, бланширайте ги в гореща вода за няколко минути, потопете ги в ледена вода и ги обелете. Смачкайте пулпата с чесън. Настържете хряна и го добавете към доматеното пюре. Подправете с оцет и захар, сол и черен пипер на вкус.
Не забравяйте да охладите доматения сос преди сервиране.
Сочни печени печурки
Целите печени гъби са истинско удоволствие. Изглежда, че няма нищо сложно в това. Ако обаче се разсеете за момент, гъбите ще се сбръчкат, ще станат сухи и безвкусни. За да избегнете това, трябва да направите само едно нещо - предварително да ги полеете със зехтин и да ги приберете в хладилника.
Печурките са най-подходящи за печене на скара. Изберете най-големите и пресни гъби. Някои домакини предпочитат да не мият гъбите с вода, тъй като те я абсорбират. За да премахнат останалата мръсотия, използват влажна кухненска хартия. При големите гъби внимателно отстранете тънката кожица от гуглите.
Продукти: Основни: 1 кг печурки.
Марината: 50 мл зехтин, 5 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. оцет, 2 суп. лъж. майонеза, 1 ч. лъж. пикантна горчица, сол, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте гъбите с течаща вода, подсушете и отстранете кожата от гуглите - тя се отлепва много лесно.
Смесете зехтина, соевия сос, оцета, майонезата и горчицата. Разбийте до гладкост, добавете сол и черен пипер. Полейте гъбите с получената марината и ги сложете в хладилник за 2-3 часа. Маринованите гъби могат да се нанижат на шишчета и да се пекат на скара върху открити въглени. Те ще се изпекат сравнително бързо, за 7-10 минути. Ако ги печете на скара, ще трябва да изчакате 15-20 минути. Но резултатът си заслужава.
Лесно предястие със сирене
Какво друго да приготвим за пикник, освен шишчета? Чудесна алтернатива е печеното сирене. Твърдите видове бързо се топят над въглените, така че е по-добре да изберете саламурено сирене. Гръцкото халуми сякаш е специално създадено за това ястие. Благодарение на специалната си пластова текстура, то държи формата си добре дори на силен огън. Вкусът му е деликатен и кремообразен, леко солен. Към някои сортове се добавя мента
Сиренето трябва да се нареже на доста дебели филийки, не по-малко от 1–1,5 см. Просто ги поръсете със зехтин и можете да ги сложите на скарата. Ако искате хрупкава коричка, потопете филийките сирене в разбито яйце и ги оваляйте в галета.
Продукти: 200 г халуми, 2 суп. лъж. растително масло, 1-2 скилидки чесън, сушени провансалски билки, сол, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Прекарайте чесъна през преса, добавете провансалски билки и растително масло, сол и черен пипер. Нарежете сиренето на дебели, равномерни филийки, намажете с получената марината и оставете за 10 минути. Поставете го върху решетката на грил-тигана, запечете буквално по минута от всяка страна и го поставете върху кухненска хартия.
Запеченото сирене може да се сервира като отделно предястие, полято с лимонов сок. Всякакви летни зеленчуци, пресни билки и маслини ще го допълнят перфектно. Това сирене ще се превърне в оригинален сандвич с хрупкави лентички бекон, резени домати и листа от маруля. Можете също така да направите много вкусна салата, като нарежете печеното сирене на кубчета и го смесите с патладжани, тиквички и чери домати.
Печени зеленчуци
Колко са вкусни зеленчуците на жар! Има някои тънкости в приготвянето им. Избирайте само пресни сезонни зеленчуци. През лятото това са тиквички, патладжани, домати, царевица на кочан, чушки, червен лук. Зеленчуците трябва да са максимално сочни, узрели, без повреди или вдлъбнатини. Ако са презрели, те ще се разпаднат на скарата или ще бъдат жилави и безвкусни.
Рецептата за гриловани зеленчуци винаги включва марината. Приготвя се с растително масло, лимонов сок или оцет. Пресните зелени подправки ще добавят ярък аромат. Магданоз, кориандър, риган, босилек и мента са най-добрите добавки към сезонните зеленчуци.
Продукти: Основно: 2 патладжана, 2 тиквички, 2 чушки, 7-8 чери домати, 2 глави червен лук.
Марината: 50 мл растително масло, 2-3 суп. лъж. соев сос, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. винен оцет, 1 малка връзка кориандър, сол, черен и червен пипер - на вкус.
Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Нарежете патладжаните, без да ги белите, тиквичките - на тънки широки ленти, а червения лук - на дебели кръгчета. Можете да оставите доматите и чушките цели.
За маринатата смесете зехтин, соев сос и винен оцет. Добавете нарязания кориандър, смачкания чесън, сол и подправки. Прибавете маринатата към зеленчуците, прехвърлете ги в плик и оставете в хладилник за 2-3 часа. Не забравяйте да разклащате от време на време торбичката. Когато се накиснат добре зеленчуците, сложете ги на скарата, като между тях поставите кръгчета лук.
Печете зеленчуците на скара за 10 минути от всяка страна.
Препоръчваме да сервирате гриловани зеленчуци с този сос.
Сос
Продукти: 1 връзка босилек, 100 мл зехтин, 2 ч. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. дижонска горчица, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете едро босилека и използвайте блендер, за да го смелите добре на каша. Постепенно добавете зехтина и балсамовия оцет. Прибавете дижонската горчица и сол на вкус. Разбийте отново.
Този светлозелен сос е идеалното допълнение към печени зеленчуци.
Картофи на жар за голяма компания
Е, какво би било пътуването в провинцията без картофи, приготвени на дървени въглища? Младите картофи са най-подходящи за това ястие. Изберете средно големи, леко продълговати, с тънка коричка. Преди готвене ги измийте старателно под течаща вода, като изтъркате страните с твърда четка.
За да станат картофите сочни и добре изпечени, редувайте ги с парчета свинска сланина, филе или бекон. В този случай дори не е нужно да ги мариновате - просто ги оваляйте в малко растително масло непосредствено преди готвене. Соковете, отделени от сланината, ще си свършат работата. Нашата рецепта ви показва как да приготвите картофи във фолио на скара.
Продукти: 1 кг картофи, 300 г сланина, 100 мл растително масло, сол, черен пипер, розмарин - на вкус.
Приготвяне: Нарежете подготвените картофи на кръгчета с дебелина 4–5 мм, а сланината - на филийки със същата дебелина. Полейте картофите с растително масло и поръсете със сол и подправки. Можете да използвате готови смеси от подправки за картофи.
Нанижете всичко едно по едно на шишчето, увийте го леко във фолио и го сложете на скарата. Печете около 15-20 минути, като периодично обръщате шишчето. Накрая махнете фолиото и оставете картофите върху жарта още малко, за да покафенеят добре.
Можете да ги сервирате като гарнитура към рибни котлети или да ги ядете просто така със зеленчуци и билки.
Десерти с банани и ябълки на скара
Какво друго можете да добавите към менюто си на вилата? Можете да приготвяте десерти на открито. Разбира се, те няма да са толкова изискани, колкото у дома, но някои комбинации ще ви изненадат приятно. Вземете в хладилна чанта плодове, шоколад и сладолед на пикника си. Този аксесоар ще ви бъде полезен винаги по време на пътуванията през пролетта и лятото.
Има няколко начина за приготвяне на банани на скара. Първо: обелете плодовете и увийте долната им част във фолио. Второ: изпечете бананите с кората, като направите надлъжен разрез по средата. Ще ви кажем повече в рецептата.
Продукти: 4 банана, 1 млечен шоколад, канела - на вкус, сладолед - по избор.
Приготвяне: Измийте добре бананите и ги подсушете с кухненска хартия. Разрежете всеки плод по дължина, през кората, но не докрай. Поставете квадратчета шоколад вертикално в разреза. Поръсете бананите с канела и ги сложете на грила, върху тава или плоча. Печете бананите около 5-10 минути, прехвърлете директно в чиниите и сервирайте със сладолед.
Можете също да използвате маршмелоу за пълнежа и да поръсите плодовете с кокосови стърготини. Комбинациите могат да бъдат напълно различни, каквото ви харесва най-много.
В допълнение към банановите лодки, изпечете и няколко ябълки на скара, те ще бъдат много вкусни и със студен сладолед.
Продукти: 4 ябълки, 30 г орехи, 2 ч. лъж. течен мед, канела - на вкус, сладолед - по избор.
Приготвяне: Измийте добре ябълките и ги подсушете с кухненска хартия. С нож отрежете връхната част на плодовете и отстранете част от сърцевината. Запазете „капачетата". Сложете малко мед, нарязани ядки и канела във всяка ябълка и затворете с капачето. Увийте плодовете във фолио и ги запечете на скара, докато омекнат. Отгоре гарнирайте всяка ябълка с малко сладолед и сервирайте.
Един прост и вкусен десерт ще бъде приятен финал на активен ден сред природата.
Как да приготвите вкусна шаурма
Най-вкусната шаурма е тази, която си приготвяте сами на скара. А основната ѝ съставка, разбира се, е пилешкото месо. Най-лесният начин е да я мариновате в лучени кръгчета. Ако вземете пилешко филе, оставете го в хладилника за една нощ. 2 часа ще са достатъчни за пилешките бутчета. Но имайте предвид, че филето се готви на въглища поне 20 минути, бутчетата - малко по-бързо. Предлагаме да приготвите този вид шаурма в лаваш на скара.
Продукти: Основни: Арменски лаваш, 1 кг пилешки бутчета, 100 г майонеза, 100 г доматен сос, 2-3 скилидки чесън, 2 червени чушки, 2 краставици, 2 домата, 150 г бяло зеле, 5-6 стръка магданоз.
Сос: 50 мл зехтин, 1 яйчен жълтък, 1 ч. лъж. горчица, ½ ч. лъж. лимонов сок, 1 скилидка чесън, сол, черен пипер, лют пипер на вкус, ¼ ч. лъж. захар.
Приготвяне: Смачкайте чесъна с преса и го смесете с майонезата и доматения сос. Намажете бутчетата с тази смес и мариновайте в хладилник. След това запържете месото на въглища от двете страни за 7-8 минути, охладете го и го накъсайте на малки влакна. Нарежете краставиците на лентички, доматите и чушките на филийки, зелето и магданоза нарежете на ситно. Смесете зеленчуците с пърженото пиле.
С помощта на блендер разбийте зехтина, горчицата, лимоновия сок, жълтъка и чесъна, докато се стане еднороден сос. Подправете със захар, сол и подправки и разбийте отново.
Намажете тънките кори лаваш с получения сос, сложете от плънката, навийте на руло. Запечете на скарата до златисти ивици.
Коментари