Рецепти за подхранване, с „боклуци от кухнята"

Всеки градинар мечтае за богата реколта, но не всеки иска да използва химия. За щастие има безопасна алтернатива - естествени торове. Те могат да бъдат направени от това, което обикновено се изхвърля в кошчето: черупки от яйца, люспи от лук и др.

Торовете, приготвени от импровизирани средства, ще наситят растенията с необходимите хранителни вещества, ще подобрят структурата на почвата и ще помогнат за отглеждането на екологично чисти зеленчуци. Предлагаме ви доказани рецепти за органични торове, които можете сами да приготвитеяне, без излишни разходи.

Билкови настойки 

Вече говорихме за скритите възможности на плевелите, които така безмилостно изкореняваме от лехите. Те могат да се превърнат в отлична основа за течен тор. Копривата, глухарчето, пиреят, детелината и дори окосената трева съдържат азот, калий, фосфор и много микроелементи.

За приготвяне на инфузията, зелените отпадъци се слагат плътно в кофа, допълва се с вода и се оставят да ферментират в продължение на 7-10 дни. Масата трябва периодично да се разбърква, за да се ускори процесът на разлагане. Готовата инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:10 и растенията се поливат в корените. Доматите, зелето и тиквените култури реагират особено добре на този вид подхранване.

Тор от дървесна пепел 

След изгаряне на клони, слама или дърва остава ценен тор - пепел. Тя не съдържа азот, но съдържа калий, фосфор, калций и магнезий (както и сяра, силиций, бор, манган, желязо - общо около тридесет макро- и микроелемента), които са необходими за растежа, цъфтежа и плододаването на растенията. Пепелта може да се добавя в суха форма, разпръсната по лехите преди поливане, или да се направи от нея пепелна запарка.

За да я приготвите, разтворете чаша пепел в кофа с гореща вода и оставете за 2-3 дни. Прецедете и използвайте за поливане на зеленчуци. Този тор е особено полезен за кореноплодни култури, чушки и патладжани, както и за картофи през периода на образуване на грудки.

В суха форма пепелта обикновено се използва при засаждане на разсад от зеле: шепа суха пепел се добавя към всяка дупка. Сухата пепел се използва за опрашване на ягоди след цъфтежа, за да се предотврати сивото гниене. Пепелта помага и за предпазване на зелето от гъсеници и охлюви.

Тор от бананови кори 

Банановата кора е богата на калий, който е необходим на растенията, за да образуват зародишите и плодовете. Може да се използва по различни начини: да се изсуши, да се смели и да се добави в ямките при засаждане или да се направи запарка. За целта залейте корите на два или три банана с 3 литра вода и оставете за 3-4 дни. Полейте зеленчуците с получената течност.

Друг вариант е да замразите остатъците от банани през зимата и да ги заровите в лехите до растенията през пролетта, където кората ще се разложи, постепенно освобождавайки хранителни вещества за растенията.

Храна от яйчени черупки 

Черупките на яйцата са 90% калциев карбонат, който намалява киселинността на почвата и постепенно се абсорбира от корените на растенията. Освен това, черупките съдържат калий, фосфор и други полезни елементи.

Може да се добавят в натрошен вид директно в почвата (например, да се добави в ямката при засаждане на разсад, фиданки или картофи) или да се направи калциева инфузия. За целта смачкайте черупките, поставете ги в стъклен буркан и ги залейте с гореща вода в пропорция 100 г черупки на 1 литър вода. Затворете плътно буркана с капак и го поставете на тъмно място за една седмица. Редовно разбърквайте или раздрусвайте инфузията. Преди употреба я разредете с чиста вода (1:3) и я използвайте за поливане на разсад и вече развили се растения.

За да направите калция в яйчените черупки по-достъпен за растенията (за да превърнете калциевия карбонат в калциев ацетат), можете да използвате оцет. Залейте 100 г натрошени черупки с 1 литър 9%-ен оцет и оставете за няколко дни. След това прецедете, разредете с вода в съотношение 1:10 и използвайте за подхранване на всякакви култури.

Подхранка от използвано кафе и чай 

Утайката от кафето не може да се нарече тор в буквалния смисъл, тъй като не повишава плодородието на почвата. Тя обаче прави почвата по-рохкава, което подобрява достъпа на вода и въздух до корените, а също така плаши някои вредители, например охлюви. Всичко това има положителен ефект върху развитието на растенията, което в крайна сметка води до повишени добиви.

Как да използвате утайка от кафе? Можете да я смесите с почвата при засаждане или да я разпръснете около растенията, като леко я вкопаете в почвата. Морковите, репичките и краставиците реагират особено добре на този вид подхранване. Важно е обаче да използвате само използвано кафе, тъй като прясното може да повиши киселинността на почвата.

Използваният чай също подобрява качеството на почвата. За разлика от утайката от кафе обаче, чаените листа са богати на хранителни вещества (калий, манган, цинк и др.), така че често се използват за подхранване на разсад. За да приготвите питателна запарка, вземете 2 ч.л. сушени чаени листа и ги залейте с 500 мл вода. Оставете да се запарят за два дни. Преди употреба прецедете запарката и подхранете разсада. Нормата е 1 с.л. за всяко коренче.

Тор от лучена кора 

Лучената кора съдържа много полезни макро- и микроелементи (калий, фосфор, желязо и др.), както и витамини, аминокиселини и антиоксиданти. Освен това, съдържа фитонциди, които предпазват растенията от болести и отблъскват вредителите. От луковата кора се приготвя запарка и отвара за подхранване на зеленчуци.

За да направите инфузия, сипете 0,5 кг люспи в кофа с топла вода и оставете на тъмно място за 3-5 дни. След това прецедете масата и я използвайте за кореново поливане или листно третиране на краставици, домати, зеле и други зеленчуци.

За да приготвите отвара от лучени люспи, залейте 1 кг лучени люспи с 1 литър гореща вода и оставете да се запари за 30 минути. След това добавете още 1 литър вода, сложете на котлона и оставете да къкри 10-12 минути. Охладете отварата, прецедете и разредете със студена вода (за 2 литра отвара - 10 литра вода). Поливайте зеленчуците с норма 0,5 литър отвара на растение.

Мая като стимулатор на растежа 

Маята не е тор като такъв. По своето действие тя е подобна на ЕМ препаратите (ЕМ - ефективни микроорганизми). Маята, точно както тези микробиологични торове, активира микрофлората и стимулира ускореното разграждане на органичната материя - а вече разградената органична материя служи като източник на елементи, необходими за зеленчуците. В резултат на това получаваме здрави и силни растения, които дават богата реколта. Това е причината мнозина да започнат да смятат маята за тор.

Въпреки че, за да бъдем честни, трябва да се каже, че самата мая е доставчик на вещества, които са много важни за зеленчуците и цветните култури: протеини, аминокиселини и ауксини (стимуланти на растежа), които подобряват растежа на растенията и укрепват имунитета им. Подхранването с мая ще бъде от полза за всички културни растения.

За да приготвите „храната" за растенията си, разтворете 200 г прясна мая в 1 литър топла вода, сипете в кофа и долейте обема на разтвора до 10 литра с топла вода. Добавете 2-3 супени лъжици захар и оставете да ферментира за 24 часа. Разредете получения разтвор с вода (1:5) и полейте растенията.

За подхранване със суха мая (по-малко ефективен вариант), разредете 10 г суха мая в 10 литра вода, добавете 2 супени лъжици захар, разбъркайте и оставете на топло за 2-3 часа.

Маята активно абсорбира калий, така че след употребата ѝ е полезно да добавите към почвата инфузия от пепел или бананова кора.

* * *

Естествените торове са лесен и ефективен начин за поддържане на здравето на растенията без излишни разходи. Освен това, тези препарати не само подхранват зеленчуците, но и подобряват структурата на почвата. Основното е да се спазва мярката и да се редуват различни видове торове, за да се осигури на растенията всичко необходимо за растеж и изобилна реколта.