Натуралното краве мляко има приятно сладък кремообразен вкус. Но понякога в прясното мляко се промъкват чужди миризми и вкусът е горчив или солен. Затова собственикът на кравата трябва да анализира всички фактори, които може да влияят на вкуса на млякото, и да възстанови качеството.
Започваме с нехигиеничните условия
Най-честата причина за лошия вкус на млякото е неспазването на основните санитарни стандарти.
Ако плевнята не се почиства два пъти на ден, оборският тор стои в нея дълго време. Урината на кравите се абсорбира в дървения или земния под, след което
цялото помещение придобива
упорита миризма на амоняк
По време на процеса на доене прясното мляко абсорбира чужди миризми, така че напитката мирише на „крава", или по-точно на оборски тор.
0 Същият проблем възниква и ако кофата с прясно мляко не се изнесе веднага, а се остави в обора за известно време. Пресният продукт бързо абсорбира неприятни миризми.
0 Самите крави не са много чисти животни, те могат да лежат върху тор, без да изпитват дискомфорт. Освен това, тесните условия в обора не позволяват на голямо животно да има отделно място за спане, хранене и облекчаване.
Кравите лягат да си починат както през деня, така и през нощта, така че вимето им се замърсява, което е напълно нормално. Дори в идеално чист обор, по пода все още има бактериална микрофлора.
Внимание! Добрият стопанин прави на кравата водни процедури преди всяко доене, като измива вимето с топла вода и го подсушава с чиста кърпа.
Осигурете си специални дезинфектанти
Те са на базата на водороден пероксид или хлорхексидин с добавка на млечна киселина за почистване на вимето. Вимето се избърсва със салфетка, напоена с дезинфектант, като за всяка крава се използва нова салфетка. Хартиените салфетки се изхвърлят, а платнените се използват повторно след накисване в антисептичен разтвор.
Собствениците, които използват доилна машина, оценяват удобството на почистване на вимето преди доене с помощта на кислородна пяна. Препаратът на базата на млечнокисели соли се разпенва в специална чаша, в която се потапя всяко зърно на вимето последователно.
Забележка за небрежен
стопанин или домакиня!
Прекратете с лошия навик след доене да бършете вимето с мръсен парцал. Естествено, при такива условия по зърната остава бактериална микрофлора, както и просто частици мръсотия и тор. Мръсотия може да попадне в кофата за мляко от опашката на кравата, ако не е завързана по време на доене, както и от вълната в долната част на корема.
Неспазването на хигиената на вимето по време на доене води до горчивина в млякото. Вкусът на напитката се влошава на следващия ден. През деня в продукта се размножават патогенни бактерии, които по време на жизнените си процеси преработват млечната мазнина. При разграждането на мазнините се образува маслена киселина, която
прави вкуса на млечните продукти гранясал
Важно е да се разбере, че патогенните бактерии не умират, когато млякото се охлажда, така че дори когато продуктът се съхранява в хладилник, микроорганизмите продължават да се размножават в него.
Поддържането на чистотата не се
ограничава само до грижата за кравата
Измиването на съдовете отнема много време. Кофа за мляко или доилна машина, кофи, буркани, марля, през която се филтрира прясното мляко - всичко това трябва да се измие веднага след употреба с препарати и дезинфектанти, след което да се изплакне обилно и да се подсуши. След нормално измиване на съдовете, дори с гореща вода, по стените остават остатъци от млечна мазнина и патогенна микрофлора.
Ако млякото има горчив вкус на следващия ден след съхранение, това е ясен знак за лоша хигиена на вимето. Такъв продукт не трябва да се използва за храна, защото заедно с напитката ще получите цял куп патогенна микрофлора. Само продължителното варене ще направи продукта безопасен, но е малко вероятно да подобри вкуса му.
Физиологични причини
Лактацията на една крава продължава почти през цялата година - от отелване до отелване, с кратка пауза за сухостойния период.
През цялата лактация качеството на млякото трябва да остане приблизително еднакво, а вкусът му се влияе само от диетата на кравата. Въпреки това, в различни моменти качеството и вкусът му могат да се променят по физиологични причини. Така че, ако животното влезе в разгонване, както и през първите седмици от бременността, когато тялото на кравата се възстановява, вкусът на млякото може да се различава.
Сериозни промени започват в тялото на кравата 2-3 месеца преди отелването. Плодът, който расте в утробата, влияе върху всички физиологични процеси, а хормоналният фон се променя.
Химичният състав на млякото се променя,
когато кравата е бременна:
- млякото става по-мазно;
- съдържанието на протеини се увеличава;
- процентът на минералните соли се увеличава;
- съдържанието на калций намалява.
Всичко това придава на продукта солен вкус.
Много крави сами изпадат в сухостой, добивът им на мляко постепенно намалява, докато спре напълно. Сухостойният период може да продължи до 3 месеца, ако кравата спре да лактира сама.
При високопродуктивните крави преходът към сухо мляко отнема няколко седмици. Появата на солен или горчив вкус в млякото показва на собственика, че е време кравата да бъде пренасочена към сухо мляко.
Соленото мляко може да се пие, но не всеки го харесва. От него се приготвя добро домашно сирене, а от кисело мляко се приготвя вкусна извара.
Грешки в диетата
Вкусът на млякото зависи до голяма степен от диетата на кравата. Ако кравата яде прясна ливадна трева и пие кристално чиста вода от планинска река, млякото ѝ има превъзходен вкус. Неслучайно за еталон на вкус се смята млякото от крави, пасящи по планински ливади.
Оптималната диета за крава:
- житни треви (младолистна трева, тимотейка, пасищен райграс и др.);
- треви от семейство Бобови (люцерна, сладка детелина, детелина и др.);
- при свободно отглеждане обаче кравите ядат и други растения, чийто вкус се отразява в органолептичните свойства на млечните продукти.
По този начин, изобилието от билки от семейство Кръстоцветни в диетата (рапица, овчарска торбичка, маслодайна ряпа, рапица и др.)
придава на напитката горчивина
и неприятен „зелев привкус"
Същият проблем възниква при въвеждането в диетата на ряпа - кореноплодните зеленчуци принадлежат към семейство Зелеви.
Кравите охотно ядат билки с горчив вкус: пелин, вратига, бял равнец. Те повишават апетита, подобряват храносмилането, но в същото време
в прясното мляко се появява горчивина
Неприятен послевкус ще се появи и след като кравата изяде див чесън или лук. В райони с кисели почви, където храсталаците са обрасли с хвощ, кравите имат малък избор от ливадни треви, от които да избират при паша.
Запомнете!
Излишъкът от хвощ в диетата придава на млякото неприятен сапунен вкус.
Силажът от цвекло има отрицателен ефект върху вкуса на млякото, развива мая на ферментация и солен вкус - придирчив купувач ще каже, че продуктът мирише на херинга. Причината за рибения вкус може да е добавянето на рибно брашно към диетата, както и храненето на кравата от сладководни басейни, обрасли с водна леща.
Оптималната диета за говедата
е ливадната трева,
както и продуктите от нейната преработка: сеното. Стомахът на кравите не е пригоден за смилане на продукти с високо съдържание на нишесте, а именно зърнени храни. За да се получат високи добиви на мляко, обаче, в диетата се въвеждат комбинирани фуражи. Превишаването на дела на концентратите води до нарушения на храносмилането при кравите и подкиселяване на търбуха.
Въглехидратната диета причинява ацидоза на търбуха, а при хранене с нискокачествен силаж се развива кетоза на търбуха. И в двата случая алкалната среда в основната част на стомаха се променя в киселинна, което води до нарушаване на метаболизма на животното и в резултат на това до влошаване на вкуса на млякото. То става горчиво, а миризмата - остра, с примес на ацетон.
Метаболитното разстройство при кравата е сериозен проблем, който изисква
незабавна промяна в диетата
Нормалното храносмилане на кравата може да бъде напълно разрушено, животното да загуби преживяемостта си и в крайна сметка болната крава може да претърпи тъжен край. Животното губи тегло, качеството на млякото се влошава и след това доенето спира напълно.


Коментари