Пилешките гърди са любим месен продукт на много семейства. Филето се приготвя бързо, евтино е и може да бъде разнообразно. Варено месо ядат онези, които следят фигурата си, някои просто пържат пилето, а по-изобретателните правят хрупкави хапки. Но това далеч не е всичко, което може да се измисли!

Сега ще споделим оригинални и лесни рецепти, приготвени с пилешки гърди. Изберете рецепта по ваш вкус и се ръководете от повода. Кърито и салатата с филе са идеални за лека вечеря, шницелът и котлетите ще са подходящи за обяд. А за храна за офиса използвайте сандвич или домашно приготвена шаурма.

Пилешки шницел 

Обикновено вкусният тънък шницел се приготвя от телешко месо, но понякога се заменя със свинско или пуешко. Предлагаме ви също толкова вкусен вариант, приготвен от пилешки гърди!

Продукти: 400 г пилешки гърди, 2 яйца, 60 г брашно, 50 г галета, 3 суп. лъж. растително масло, лимон или лайм - за сервиране, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на продълговати филийки с ширина 1,5 см. Запържете от двете страни. Разбийте яйцата в дълбока купа. В плоска чиния смесете брашното със сол и черен пипер, а в друга сипете галетата. Загрейте тиган с растително масло. Потопете месото първо в брашнената смес, след това - в яйчената, накрая оваляйте в галета. Пържете по около 3 минути от всяка страна до златистокафяво.

За да отстраните излишната мазнина, поставете готовите шницели върху кухненска хартия. Сервирайте с резен лайм или лимон!

Руло със спанак и сирене 

Пилешките гърди, печени във фурна, могат да са доста сочни, ако добавите правилния пълнеж към тях.

Продукти: 500 г пилешки гърди, глава лук, 120 г спанак, 70 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на кубчета и го запържете в растително масло до златистокафяво. Почистете спанака, измийте и подсушете. Нарежете го и го сложете в тигана с лука. Оставете да къкри 1 минута и веднага свалете от котлона.

Настържете сиренето на едро ренде и го смесете с лука и спанака. Подправете плънката със сол и черен пипер.

Направете надлъжен разрез на пилешкото филе и отворете месото като книга. Разточете добре получения слой до дебелина около 5 мм. Поръсете с подправки на вкус. Разпределете плънката върху филето, завийте на стегнато руло и завържете с конец за готвене. Намажете месото със зехтин.

Печете пилешкото руло на 190 °C за 25 минути. Сервирайте топло или студено, нарязано на парчета.

Крехки кюфтета 

Кюфтета от нарязано месо ще бъдат по-сочни, ако добавите лук или ситно нарязана чушка. Можете също така към каймата да добавите малко твърдо сирене, настъргано на едро ренде.

Продукти: 400 г пилешки гърди, 1 яйце, глава лук, 2суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. сметана, 2 суп. лъж. растително масло, сол, червен пипер и прясно смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Нарежете готовото пилешко филе на кубчета с размер 1 х 1 см. Нарежете лука и го добавете към месото. Добавете и разбитото яйце. Подправете каймата със сметана, не забравяйте за брашното и подправките. Разбъркайте всичко добре.

Можете да изпържите кюфтетата веднага, но е по-добре да поставите каймата в хладилника за поне 1 час.

Загрейте растителното масло в тиган. С лъжица добавете каймата, като оформите кюфтета. Пържете по 3 минути от всяка страна до златисто. Сервирайте с гарнитура от зеленчуци!

Индийско къри 

Кърито с домати и много подправки ще се оцени от любителите на пикантни ястия!

Продукти: 500 г пилешко филе, 200 мл кокосово мляко, 2 домата, глава лук, 3 суп. лъж. растително масло, 3 скилидки чесън, люта чушка, 1 суп. лъж. подправка за къри, свежи зелени подправки, сол на вкус.

Приготвяне: Загрейте растително масло в тиган. Добавете къри на прах и разбъркайте с шпатула. Оставете на огъня за няколко минути, за да се „отворят" подправките. Междувременно нарежете пилешкото месо на малки парченца, както и лука и сложете всичко в тиган. Запържете на силен огън.

Бланширайте доматите и ги нарежете на ситно, сложете ги на огъня. Разбърквайки, оставете сместа да къкри няколко минути. Нарежете лютата чушка и чесъна и ги прибавете в тиган. Посолете ястието на вкус и сипете кокосовото мляко. Гответе под капак за няколко минути, след което разбъркайте и оставете ястието в тигана похлупено за 15 минути.

Препоръчваме да сервирате пикантното къри с ориз и да гарнирате с билки.

Салата с репички 

Тази проста рецепта ще бъде истинско спасение за лятна или пролетна вечеря. Запазете я!

Продукти: Основно: 200 г пилешки гърди, 10 чери домати, 5 репички, шепа спанак, шепа рукола, куркума и сол на вкус.

За пълнеж: 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. зърнена горчица, 1 суп. лъж. течен мед, скилидки чесън, 1 суп. лъж. балсамов оцет, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пригответе дресинга. Смесете всички течни съставки със счукания чесън и подправките. Оставете да се получи еднородна консистенция.

Натъркайте пилешките гърди с подправки. Запържете в растително масло от двете страни. Нарежете готовите гърди на малки парченца.

Пригответе зеленчуците и зелените подправки. Измийте и подсушете. Нарежете чери доматите наполовина, нарежете репичките на тънки филийки.

Сложете зеленчуците в дълбока чиния, след което добавете доматите, репичките и пилешкото месо.

Поръсете обилно салатата с медено-горчичен дресинг. Сервирайте!

Пилешки гърди на скара със сос чимичури 

Можете да приготвите това ястие на вилата или у дома, като използвате грил тиган.

Продукти: Основно: 400 г пилешки гърди, 1 суп. лъж. зехтин, подправки - на вкус.

За соса чимичури: 50 г магданоз, 20 г кориандър, 4 скилидки чесън, 1/2 глава червен лук, 2 суп. лъж. лимонов сок, 100 мл зехтин, 1 суп. лъж. червен винен оцет, 1/2 ч. лъж. риган, люта чушка, сол и прясно смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Пригответе соса. Смелете зелените зеленчуци, чесъна и лука в блендер. Добавете ситно нарязаната люта чушка, лимоновия сок, зехтина, винения оцет и всички подправки. Разбъркайте добре. Оставете соса да престои.

Намажете пилешките гърди със смес от зехтин и подправки и ги запечете на скара от двете страни, до готовност.

Сервирайте гърдите, щедро овкусени със сос чимичури! Между другото, този топинг се съчетава добре с всяко месо. Сервирайте го с шишчета или пържоли.

Сандвич с авокадо 

Този засищащ сандвич може да се сервира за закуска, да го вземете на пикник или да го пратите като лека закуска в училище. Основното е продуктът да се увие добре във фолио.

Продукти: 150 г пилешки гърди, 4 филии ръжен хляб, 6-8 листа от зелена салата, 2 домата 80 г бекон, 1 авокадо, 1/4 червен лук, 1 суп. лъж. зехтин, лимонов сок - на вкус, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилешките гърди на плоски парчета и ги запържете в растително масло заедно с подправки Запържете бекона, докато стане хрупкав, но мек. Препечете хляба в тостер или в тиган.

Обелете авокадото и отстранете костилката. Нарежете плода напречно на тънки резени. Поръсете с лимонов сок, за да предотвратите потъмняването на плода.

Измийте и подсушете листата на прясната салата. Нарежете доматите на филийки, а червения лук на кръгчета.

Сглобете сандвича. Поставете лист салата върху хляба, след това бекон, кръгчета червен лук, домати, пилешки гърди, авокадо и още маруля. Притиснете леко върху получения продукт и го разрежете на две части.

Приберете сандвичите и ги изяжте още същия ден!

Филе в гъбен сос 

Това ястие се съчетава чудесно с паста.

Съставки: 500 г пилешки гърди, 200 г печурки, глава лук, 200 мл пилешки бульон, 150 мл сметана, 1 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Намажете пилешките гърди с олио и подправки и ги запържете в тиган от двете страни до златистокафяво. Средата може да се остави алангле, тъй като ще запечем ястието.

Нарежете печурките на филийки, нарежете лука. Запържете всичко в зехтина до златисто. Сипете пилешкия бульон и сметаната, добавете брашното. Разбъркайте и оставете да къкри под капак за 2 минути. Подправете със сол и черен пипер.

Прехвърлете пилешкото филе в тава за печене и залейте със сметановия гъбен сос. Печете ястието във фурната около 20 минути на 180 °C.

Пиле Тика Масала 

Предлагаме ви да приготвите още едно популярно индийско ястие. Но трябва да ви предупредим, че ще ви трябват много подправки, за да го направите!

Продукти: 500 г пилешко филе, 150 мл сметана, 200 мл кисело мляко, консерва домати в собствен сос, глава червен лук, 3 скилидки чесън, 2 ч. лъж. лимонов сок, 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. захар, около 2 см корен от джинджифил, 1 суп. лъж. гарам масала, 1 ч. лъж. куркума, 2 ч. лъж. червен пипер, 2 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. кориандър, пресни зелени подправки, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо на малки парченца. Оваляйте месото в смес от кимион, кориандър и сол. Охладете за половин час.

Настържете джинджифила, нарежете червения лук и пресовайте чесъна. Добавете джинджифила, чесъна и 1 суп. лъж. зехтин към киселото мляко и разбъркайте. С получената смес полейте пилешкото месо и разбъркайте. Смесете останалите подправки - куркума, червен пипер, гарам масала и добавете захарта. Полейте с лимонов сок.

Запържете лука в зехтина, прибавете подправките, лимоновия сок и разбъркайте. Задушавайте 3 минути, като разбърквате. Прибавете доматите в собствен сок в тигана и оставете да къкри 5 минути под капака.

В друг тиган запържете пилешкото месо в маринатата. След това го прехвърлете към доматите, залейте със сметаната и гответе 7 минути, като от време на време отваряте капака и разбърквате.

Изключете котлона, усетете аромата и сервирайте пилешкото тика масала с ориз, гарнирано с пресни билки!

Домашна шаурма 

Ястието, приготвено у дома, ще бъде много по-вкусно и здравословно!

Продукти: Основни: 300 г пилешки гърди, тънък лаваш, листа от зелена салата, домат, краставица, 1 суп. лъж. растително масло, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

За соса: 150 мл заквасена сметана, 40 г сирене, 2 скилидки чесън, 2 ч. лъж. лимонов сок, зелени подправки, сол и прясно смлян черен пипер - на вкус

Приготвяне: За соса към сметаната добавете нарязан чесън и билки, настъргано сирене, лимонов сок и подправки. Разбъркайте.
Нарежете пилешкото филе на дълги филийки и го запържете в растително масло до златистокафяво. Подправете със сол и черен пипер.
Измийте и подсушете листата от салатата. Нарежете краставицата на тънки лентички, а доматите - на по-едри парчета. Разрежете лаваша напречно на 2 части. Отгоре поставете лист от зелената салата, след това пилешките гърди и зеленчуците, полейте със соса. Завийте на стегнато руло. Разрежете всяко руло по средата по диагонал. Подсушете и двете страни в тиган без олио.