След като прецъфтят цветовете, лозата навлиза в един много важен етап от развитието си - образуването и наедряването на зърната. Това е време, в което в цялото растение настъпват забележими промени - не само в гроздето, но и в летораслите, листата и дори в подземната част - корените.

Първото, което се забелязва, е как зърната започват да се оформят - все още малки, но с ясно изразени очертания, те постепенно заемат мястото си в грозда. Това е знак, че оплождането е било успешно. Същевременно, растежът на летораслите започва да се забавя. Те спират да се удължават и вместо това се съсредоточават върху укрепването си.

Докато горната част на лозата започва да забавя хода си, в основата на летораслите се случва нещо много важно - оформят се т. нар. зимни очи. Тези пъпки се намират в основата на листната дръжка. В тях вече се залагат бъдещите съцветия за следващата година. Те започват интензивно да се развиват, макар и скрити от погледа ни.

Летораслите не само спират да растат,

а и започват да надебеляват

Това се дължи на активната дейност на камбия - слой от клетки, който изгражда нова проводяща тъкан. Именно чрез нея се осигурява преносът на вода и хранителни вещества. Постепенно в летораслите се натрупват и резервни вещества, които лозата ще използва през зимата и началото на следващия сезон.

Към края на този етап започва и подготовката на лозата за есента. Започва да се образува тъкан, наречена фелоген, която оформя външната кора (перидерма). С това се слага край на притока на хранителни вещества към кората и растението се насочва към узряване.

Междувременно, листата също не бездействат - те нарастват, а заедно с тях и корените. Лозата работи усилено - фотосинтезата достига върхова продуктивност. Благодарение на това, гроздето започва бързо да натрупва захари - от първоначалните 5-6 грама на килограм, количеството може да стигне до 10-15 грама. Това се усеща - зърната започват да стават сладки на вкус.

Но не само захари се натрупват. В същото време се увеличава и съдържанието на органични киселини - най-вече ябълчената и винената киселина. Те достигат до 30-40 грама на килограм прясна маса, което играе ключова роля за вкуса, аромата и качеството на бъдещото вино или десертно грозде.

Това е един от най-важните периоди в живота на лозата. Грижите, които положим в този момент - правилно поливане, предпазване от болести и осигуряване на нужните хранителни вещества - ще се отплатят с богата и качествена реколта.

Грижи за лозето по време на наедряване

на зърната - какво да не пропуснем

През този етап от развитието на лозето, когато зърната вече се оформят и започват да наедряват, грижите на лозаря са от особено значение. Това е моментът, в който всяко действие влияе пряко върху бъдещата реколта – нейното качество, количество и здравословно състояние.

Първо и най-важно - не бива да се изоставят пръсканията. Борбата срещу болестите като мана и оидиум, както и срещу гроздовия молец, трябва да продължи. Това са последните критични пръскания, които трябва да се направят навреме, за да предпазят гроздовете именно когато те започват да стават по-уязвими. Много е важно да се подберат правилните препарати и да се спазва карантинният срок, особено при десертните сортове.

Паралелно с това

започват и т. нар. летни обработки на почвата

Това включва плитко окопаване, разрохкване и отстраняване на плевелите. Тези дейности не само задържат влагата в почвата, но и улесняват достъпа на въздух до корените – нещо, което лозата наистина цени в горещите летни дни.

Следващата важна дейност е връзването на летораслите. Когато летораслите са вече дълги и с добре оформени гроздове, е нужно да ги подредим - връзваме ги към теловете или коловете, така че да не се чупят, да не се преплитат и най-важното - да получават достатъчно светлина и въздух. Това е и идеалният момент за кършене - премахват се върховете на прекомерно избуяли леторасли.

При десертните сортове може да се наложи и т. нар. колцуване - прерязване на кората на леторасъла и флоема (проводяща тъкан, отговавяща за придвижването на асимилатите произведени от листата към всички части на лозата) точно под грозда. Това е деликатна операция, която цели да спре оттичането на хранителни вещества нагоре и да ги задържи в грозда, за да ускори зреенето и да подобри оцветяването. Но тя се прави само при нужда и с внимание.

И не на последно място - ако времето е сухо, поливането става наложително. Поливка в правилния момент може да направи чудеса за зреенето. Също така, при нужда, може да се извърши подхранване с минерални торове, но то трябва да бъде премерено, за да не се провокира прекомерен растеж за сметка на узряването на гроздето.