Летните жеги са сериозно изпитание за събраната реколта. Зеленчуците, плодовете и горските плодове бързо губят тургура си и започват да се развалят. Ако нямате вкопано мазе или хладилник, съхранението на храна е трудно, но не е невъзможно.
Ще ви подскажем за няколко прости и достъпни начина за съхранение на вашата реколта.
Подготовка за съхранение
Първото нещо, което трябва да направите със събраните плодове и зеленчуци, е да ги сортирате и правилно да ги подготвите за съхранение.
Внимателно проверете плодовете, зеленчуците и зеленолистните и отделете всички повредени или презрели екземпляри. Те не могат да се съхраняват, така че трябва да се използват в най-кратки срокове.
Не трябва да съхранявате зеленчуци и плодове с признаци на гниене или мухъл. Дори малък участък с гнилостни процеси може бързо да се разпространи по съседните плодове и да провали цялата реколта.
Почистете плодовете от всякакви замърсявания или пясък, които са полепнали по тях, но не ги мийте. Повечето зеленчуци се съхраняват по-добре, когато са леко замърсени, тъй като слоят почва ги предпазва от изсъхване.
След сортиране, разделете плодовете и зеленчуците на категории в зависимост от техните особености и свойства. Например, ябълките (те отделят етилен, който ускорява узряването на близките плодове) е най-добре да се съхраняват отделно от други плодове и зеленчуци, за да се забави презряването им. Зеленчуците с висока влажност, като краставици или домати, изискват специален подход: на влажно място те бързо ще започнат да гният.
Не забравяйте, че някои плодове и зеленчуци е най-добре да се консумират през първите няколко дни след прибирането на реколтата, защото имат кратък срок на годност. Например, краставиците, тиквичките и доматите бързо губят качествата си и дори в идеални условия не могат да се съхраняват дълго време, за разлика от зелето, тиквата или морковите.
Народни методи за съхранение на зеленчуци
Нека започнем с най-достъпните варианти. Тези методи за съхранение на култури са познати още от времето на нашите предци.
В кладенеца
Малко количество от реколтата и за кратко време може да се запази, като, с помощта на кофа, се потопи в кладенеца. Дори и в най-горещото време водата в него остава студена.
Внимателно опаковайте зеленчуците в найлонови торбички и ги поставете в кофа. Спуснете ги в кладенеца, така че половината или две трети от кофата да е потопена във вода. Водата ще охлади храната и тя ще остане прясна по-дълго.
Във влажна кърпа
Намерете най-прохладното място в дома или двора си: северната страна на сграда, навес или дори място под гъсти дървета. Увийте зеленчуците и плодовете в чиста влажна кърпа или ги поставете в контейнери, покрити с мокри кърпи. Изпаряващата се влага ще охлади храната. Не забравяйте периодично да овлажнявате тъканта, за да поддържате оптимални условия. Но се уверете, че е леко влажно, но не и мокро, за да избегнете появата на мухъл.
В солен разтвор
Някои храни могат да бъдат консервирани с помощта на естествени консерванти, като например сол. Това е отличен начин да удължите срока им на годност. Поставете зелените зеленчуци в буркан с вода, като добавите щипка сол, а кореноплодите - в солен разтвор. Солта не само ще предпази отглежданата култура от изсъхване, но и ще предотврати развитието на патогенни микроорганизми.
В глина
Друг метод за съхранение на реколтата, дошъл от миналото, е в глина. Подходящ е например за моркови и цвекло. Залейте глината с вода и изчакайте, докато омекне. Разбъркайте и добавяйте вода, докато придобие консистенция на гъсто палачинково тесто.
Потопете кореноплодите един по един в глинения разтвор и ги поставете върху фолио или върху решетка. След пълно изсъхване, наредете зеленчуците в кутия или щайга. В тази форма те се съхраняват добре при стайна температура, защото глината създава защитен слой върху повърхността на плода, забавяйки изпаряването на влагата.
Някои използват същия принцип, когато съхраняват плодове, като ги потапят в разтопен восък.
Във влажен пясък или дървени стърготини
Много кореноплодни зеленчуци (моркови, цвекло, репички и др.) се съхраняват добре във влажен субстрат, като например пясък. Поставете слой влажен пясък в кутия или щайга, подредете зеленчуците така, че да не се допират един до друг, и поръсете отгоре с пясък. Той бавно ще „освобождава" влагата, предотвратявайки увяхването на плодовете. Вместо пясък, контейнерът може да се напълни с мокри дървени стърготини.
В земята
Дори при горещо време почвата в дълбочина остава хладна. Това може да се използва за съхранение на зеленчуци: моркови, цвекло, репички, картофи и др. Изберете сухо, сенчесто място, което не се наводнява по време на дъждове. Изкопайте дупка с дълбочина около 1 м, поставете зеленчуците в дървена кутия или ги увийте в зебло, след което ги заровете. Можете да поставите слой слама или сухи листа отгоре за допълнителна изолация.
Алтернативни начини да запазим реколтата
Ако не е възможно реколтата да се съхранява прясна, част от нея може да преработите, да изсушите или замразите.
Консервиране
Консервирането ви позволява да удължите срока на годност с много месеци. Дори без хладилник, конфитюри, туршии, ферментирали и мариновани продукти се съхраняват перфектно. Тези методи за обработка на зеленчуци и плодове изискват минимално оборудване и ви позволяват да запазите вкуса и хранителните вещества на продуктите за дълго време. Всяка домакиня ще има десетки рецепти за кисели домати и краставици, кисело зеле или пълнени чушки.
Сушене
Друг начин за значително удължаване на срока на годност на реколтата е сушенето ѝ. Това е един от най-старите методи за консервиране на храна. Какви култури могат да се консервират по този начин?
На първо място, разбира се, всякакви зелени подправки: копър, магданоз, босилек, розмарин, градински чай, мащерка и др. Те могат да се сушат директно на въздух (но не на открито слънце), след като се сортират и завържат на връзки.
Не само билките, но и зеленчуците се съхраняват перфектно в сушен вид: тиква, тиквички, патладжан, моркови и лук. Сушените зеленчуци обикновено се добавят към супи или основни ястия.
От детството всички помним сушените плодове (ябълки, круши и сливи), от които през зимата се готви ароматен ошав.
Плодовете, както и зеленчуците, се сушат най-добре във фурна или електрическа сушилня, защото на открито процесът на сушене ще отнеме много време. Не забравяйте обаче, че някои полезни вещества (например витамин С) се унищожават при температура от 50°C, така че дори във фурната, трябва да сушите плодовете дълго време и внимателно.

Коментари