Често плодовете на някои сортове ябълки не нарастват и не узряват едновременно, което налага да се берат на няколко пъти.
. За ориентир служи, когато започнат да падат здрави плодове, които не са червиви.
. При узряването на плодовете между дръжката и клончето се образува отделителен корков слой, който улеснява откъсването. Това правило не важи за Златна превъзходна, Айвания и други, които се държат здраво на клончетата дори и когато са узрели.
Както ранната беритба, така и късната беритба не са препоръчителни.
. Ако се оберат по-рано плодове, те остават дребни и с влошени вкусови качества.
. Когато се забавите, най-едрите плодове окапват. Освен това те се съхраняват трудно. В плодовото месо се появяват кафяви ядки, а по кожицата кафяви петна. При някои сортове се получава по-бързо презряване, което също намалява вкусовите им качества. Засилва се чувствителността им към гниене, брашненост, омекване и потъмняване на месото. При съхранението се появяват повреди от ниски температури, джонатанови петна, встъкляване, кафяви петна по кожицата и други.
Късно обраните плодове трябва да се консумират веднага.
Коментари