Новите рецепти на дядо Петко

Казанът за ракия иска аптекарска чистота

Сложете престилката и се хващайте на работа

Чистотата на казана за ракия е от особена важност за получавания продукт. Трябва до минимум да се намали възможността за придаване на лош "дъх" на новоизпечената ракия.

А по медните и месингови казани се отлагат различни по вид замърсявания и вредни продукти, които е задължително се премахват.
КАША ОТ КАРТОФИ...

Наличието на петна от мухички и пеперуди по медни и месингови казани се отстранява напълно чрез намазване с каша, добита от стрити варени картофи. Кашата се оставя да стои, докато изсъхне, след което се изчиства с вълнен плат или с мека  четка.

ГАЗ ИЛИ ЛУК...

За същата цел можете да натъркате  повърхностите с чисто парче плат, напоено с газ или разрязан кромид лук. Следва почистване и полиране с вълнен плат. Действието се повтаря до пълно премахване на петната.

С АМОНЯК...

Ако казанът от мед или месинг е позеленял, почистването става със слаб разтвор на амоняк.

С КИСЕЛИНА...

Нерядко по повърхността се появява и ръжда, главно по месинга - отстраняването става чрез изтъркване със смес, съдържаща 1 тегловна част сярна и 2 тегловни части азотна киселина. Следва бързо и обилно изплакване с чиста   студена вода.

С БЕНЗИН ИЛИ ГАЗ...ИЛИ ПЪК ЛУГА

Освен с киселина, месинговите казани могат да се почистват и с бензин или газ, терпентиново масло или сапунена луга.
Често върху казаните остава много препечено брашно, с което се запушва "лулата". То се спича и образува отложения, които се отстраняват със стеарин, нанесен със стара четка за зъби. Бърше се с чист плат, натопен в гореща вода.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ОЦЕТ И СОЛ...

Дори месинговият казан за ракия да е съвсем чист, профилактично го почистете с оцет и сол, които премахват "дъха" на старата ракия, преди варенето на новата.

Медните казани пък се профилактират с олио или газ, а потъмнелите части се почистват със смес от 25 тегловни части вода и 4 т.ч амоняк.