Новите рецепти на дядо Петко
Казанът за ракия иска аптекарска чистота
Сложете престилката и се хващайте на работа
Чистотата на казана за ракия е от особена важност за получавания продукт. Трябва до минимум да се намали възможността за придаване на лош "дъх" на новоизпечената ракия.
А по медните и месингови казани се отлагат различни по вид замърсявания и вредни продукти, които е задължително се премахват.
КАША ОТ КАРТОФИ...
Наличието на петна от мухички и пеперуди по медни и месингови казани се отстранява напълно чрез намазване с каша, добита от стрити варени картофи. Кашата се оставя да стои, докато изсъхне, след което се изчиства с вълнен плат или с мека четка.
ГАЗ ИЛИ ЛУК...
За същата цел можете да натъркате повърхностите с чисто парче плат, напоено с газ или разрязан кромид лук. Следва почистване и полиране с вълнен плат. Действието се повтаря до пълно премахване на петната.
С АМОНЯК...
Ако казанът от мед или месинг е позеленял, почистването става със слаб разтвор на амоняк.
С КИСЕЛИНА...
Нерядко по повърхността се появява и ръжда, главно по месинга - отстраняването става чрез изтъркване със смес, съдържаща 1 тегловна част сярна и 2 тегловни части азотна киселина. Следва бързо и обилно изплакване с чиста студена вода.
С БЕНЗИН ИЛИ ГАЗ...ИЛИ ПЪК ЛУГА
Освен с киселина, месинговите казани могат да се почистват и с бензин или газ, терпентиново масло или сапунена луга.
Често върху казаните остава много препечено брашно, с което се запушва "лулата". То се спича и образува отложения, които се отстраняват със стеарин, нанесен със стара четка за зъби. Бърше се с чист плат, натопен в гореща вода.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ОЦЕТ И СОЛ...
Дори месинговият казан за ракия да е съвсем чист, профилактично го почистете с оцет и сол, които премахват "дъха" на старата ракия, преди варенето на новата.
Медните казани пък се профилактират с олио или газ, а потъмнелите части се почистват със смес от 25 тегловни части вода и 4 т.ч амоняк.
Коментари