В Деня на отворените врати в Института по лозалство и винарство в Плевен гостите ще могат да опитат фрапе и сладолед от вино

Промените в климата промениха условията за отглеждане на земеделските култури и гроздето не прави изключение. За възможностите и ограниченията в лозарството и винарството вследствие на сухото време разказа пред „Български фермер" доц. д-р Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

„Производството на десертните сортове грозде в България, за съжаление не е добре развито, да не кажем, че почти го няма. Малко са производителите на десертно грозде. Причината е, че то е по-капризно към болести, неприятели и стресови фактори; разваля се бързо и трябва много бързо да го консумираш. Трудно се съхранява качеството му и ако нямаш пазар, на който веднага да го пласираш, след това нямаш какво да го правиш. От него не става и кой знае какво вино, за да кажем, че ще си го направиш на вино. Така че производството на десертно грозде в страната е доста сериозен проблем.

При винените сортове интересът на стопаните към момента е свързан с програмите на Министерството на земеделието и храните за преструктуриране и конверсия на лозя. Започва да се възвръща интересът към местните български сортове, защото пазарът е преситен от интродуцираните масови сортове като Шардоне, Алиготе, Каберне, Мерло, Пино Ноар и т.н.

Особено по-малките изби започват да се концентрират към местните сортове, т. нар. автохтонни, или такива, които са създадени в Института.

Гъмзата е един от тези автохтонни сортове, към които се възвръща интереса, който беше почти изгубен. Маврудът е друг. Откритият ни ден миналата година беше посветен на Рубин - още един сорт, който е създаден при нас в Института и който все повече изби преоткриват и го включват в своето портфолио. Това е сорт с доста сериозен потенциал. Връщането на интереса към местните сортове е световна тенденция, защото всеки търси по някакъв начин да представи нещо, което го няма навсякъде, да покаже автентичност.

Много отдавна се говори, че трябва да се направи ново райониране в страната на лозарството, защото много от климатичните фактори, които влияят на развитието на сортовете, най-вероятно вече не са такива, каквито са били преди 60 години, когато е правено районирането на лозарството в България. Но това е много сериозен процес, сериозен труд.

Затоплянето дава възможност отглеждане на сортовете, които узряват по-късно. Има голяма вероятност сортове, които не са могли да се отглеждат в Предбалкана, вече да узряват и там.

Тази година за пръв път пуснахме вино от сорт „Наслада". Той не е нов сорт, много отдавна е създаден, но е направен с двойно направление за десертно и за винено грозде. Хората много го харесаха. Има лек мискетов аромат. Също така регистрирахме пет сорта в сортовата листа, които по незнайни причини не бяха регистрирани. Например Кайлъшки Рубин, който не беше регистриран и хората не можеха да си направят вино от него. Тук трябва да изкажа благодарност към Министерство за земеделието за бързата реакция и вписването на тези сортове.

ИЛВ-Плевен разполага и с една от най-старите изби на Балканския полуостров, която е основана през 1892 г. Тя е паметник на културата и е отворена за посещения, като се предлагат дегустационни пакети.

На 28 август ще проведем открит ден, посветен на сорт Гъмза. Ще имаме две лекции за сорта и за ефектите от съхранението на виното от Гъмза в съдове, изработени от дъбова дървесина. Предстои ни също ежегодната изложба на сортовете грозде, които са разработки на Института. Ще представим бяло-червени пелини и безалкохолно вино. Поканили сме да се включат с най-атрактивните си разработки колегите от Института по земеделие в Кюстендил, Образцов Чифлик, и Аграрния университет в Пловдив. Разговаряме допълнително с изби, които произвеждат вина от Гъмза в нашия район. Така хората, които дойдат на Открития ден, ще могат да опитат сорта Гъмза, произведен в различни райони с различна технология. Отново ще имаме сладолед от вино, който е продукт на колегите от Ловеч. Допълнително планираме с колегите от Института по криобиология и хранителни технологии в София да представим фрапе от вино, разказа още доц. Цветанов.

Още за производството на вино и грозде четете в новия брой на в. "Български фермер" от 18-24 август