Препоръчително е от време на време да измервате реакцията й

Показателят pH определя общата киселинност на почвата. По-конкретно, това се отнася до наличните потенциални водородни йони, които отчасти се определят от типа на почвата и съдържанието на варовик (калций) в нея.

Когато почвата е твърде кисела (ниско рН) или алкална (високо рН), всички налични хранителни вещества се блокират или стават недостъпни за растенията.

Скалата на pH варира от 0 до 14. pH по-ниско от 7,0 сигнализира за кисела почва, докато по-високо от 7,0 е за алкална. Показателят 7 е за неутрална почва.
Докато някои растения виреят в кисела среда, други се справят по-добре, когато са засадени в по-алкална.
Коригирането на нивото на киселинност на почвата има същият ефект като добавянето на тор, тъй като прави достъпни вече наличните хранителни вещества за растенията.

Как се измерва

В миналото градинарите са определяли реакцията на база опитване на почвата. Например, ако почвата има сладък вкус или мирис, тя е алкална. Киселият вкус означава, че е кисела. Разбира се, това са доста примитивни методи, макар че са вършели работа за времето си.

Днес просто трябва да се вземе почвена проба, която се анализира в лаборатория. За любителски цели има и лесни методи за анализ – чрез специални комплекти, които се продават в специализираните магазини.

Вземане на проба

Препоръчително е да тествате нивата на pH на почвата в градината си веднъж годишно. Най-добре е да се прави през есента, когато реколта е прибрана.

И така, първо си купувате комплект от агромагазин, а след това действате:

  • Изкопайте малка дупка с дълбочина около 10 сантиметра и вземете приблизително една супена лъжица пръст.
  • Поставете почвата в малка купа и я разбъркайте добре заедно с малко дестилирана вода.
  • Потопете тест лентата от комплекта в комбинираната смес, като я оставите да се накисне за 20-30 секунди.
  • Сравнете получения цвят на тест лентата със скалата, дадена в комплекта.

Цветът, който се появява на тест лентата, ще покаже колко кисела или алкална е почвата в градината в момента. В зависимост от резултатите, както и от това какви култури искате да отглеждате, може да се наложи да я коригирате, или пък не.

Как се регулира

За да повишите или намалите киселинността на почвата, можете да използвате или варовик (калций), или елементарна сяра. Има и други материали, които също ще свършат работа, но тези два са най-широко използваните, тъй като се намират лесно и не са скъпи.

За да знаете:

  • Добавя се варовик, за да се повиши киселинността, тъй като варовикът е по същество калций, а елементът реагира с вода, за да се получат хидроксилни йони. Това е процес, известен като хидролиза.
  • Сярата реагира с бактериите в земята, за да произведе сярна киселина, която освобождава водородни йони. Това понижава нивото на рН, като по този начин почвата става по-кисела.

Оптимално pH на почвата

Почти всички зеленчуци предпочитат почва, която е добре дренирана, богата на органична материя и леко кисела. Безопасният диапазон на pH за почти всички зеленчуци е 6,0 до 6,5.

Има обаче и изключения.

Ето и какви са стойностите за някои зеленчуци и плодове: артишок - 6,5-7,5; аспержи - 6,0-8,0; фасул - 6,0-7,5; цвекло - 6.0-7.0; боровинки - 4,5-5,5; броколи - 6,0-7,5; брюкселско зеле - 6,0-7,5; зеле - 5,8 -6,2; пъпеш – 5,5-7,0; моркови - 5,5-7,5; карфиол - 6,0-7,0; целина - 5,5-6,5; целина дръжкова - 5,5-5,5; цикория - 5,0-7,5; царевица - 5,5-7,0; червена боровинка - 3,5-5,0;
краставица - 5,5-7,5; патладжан - 5,5-6,0; ендивия - 5,5-6,0; чесън - 5,5-7,5; хрян 6.0 -7.0; алабаш - 6,0-7,5; праз - 6,0-8,0; маруля - 6,0-7,0; пъпеш - 5,8-6,2; лук - 6,0-7,0; пащърнак - 5,5-7,0; грах - 6,0-7,5; фъстъци - 5.0-6.5; пипер - 5,5-7,0; картофи - 4,5-6,0; картофи сладки - 5,5-6,0; тикви - 5,5-7,5; репички - 6,0-7,0; малини - 5,6-6,2; шалот - 5,5-7,0; спанак - 6,0-7,5; домат - 6,0-6,8; ряпа - 5,5-7,0; кресон - 5,0-8,0; диня - 6.0-6.8.