Недостатъчно използваните култури гълъбов грах и бамбара фъстъкът (фъстък, отглеждан от етническата група, населяваща Западна Африка) са в центъра на вниманието на проектите
Започнали са два големи нови изследователски проекта, които имат за цел да използват най-новите постижения в областта на науката за културите и експертния опит, за да разкрият потенциала на недостатъчно използваните култури в борбата с несигурното продоволствие.
Учените от Университета в Нотингам участват в два проекта, финансирани от Центъра на Обединеното кралство и Консултативната група за международни селскостопански изследвания (CGIAR). Първият, ръководен от Нотингам, се фокусира върху изучаването на взаимодействията между корените и почвата при гургулица. Вторият проект, в който Нотингам е ключов партньор, има за цел да създаде геномни и селекционни ресурси и технологии за бамбара фъстък.
И двете култури са устойчиви на суша и могат да виреят в бедни почви, което ги прави ценни за подобряване на продоволствената сигурност в региони, уязвими от климатичните промени.
Гълъбовият грах - бобово растение, известно също като тур дал - е важна култура за дребните земеделски стопани в региони като Южна Азия и Субсахарска Африка. Бобовото растение играе ключова роля в поддържането на продоволствената сигурност, подобряването на плодородието на почвата и поддържането на доходите на малките земеделски стопани.
Устойчивостта му на суша, хранителните му качества и потенциалът му за подобряване на почвата го правят идеална култура за устойчиво земеделие в много региони, изложени на климатични предизвикателства. Културата обаче е чувствителна към високите температури, които стават все по-чести поради климатичните промени. Повишаването на температурите може да доведе до намаляване на добивите от гургулица, което ще влоши продоволствената и хранителната несигурност и ще изложи уязвимите групи от населението на глад и бедност.
Изследователските екипи от Обединеното кралство, включващи учени от Университета в Нотингам и Университета в Уоруик, ще проучат как температурата влияе пряко върху растежа на корените в почвата, като използват най-новата сканираща технология в Университета в Нотингам.
Проучванията ще бъдат допълнени от полеви изследвания, ръководени от международни партньори, които ще изследват промените в архитектурата и анатомията на корените, сигнализирането в ризосферата и тяхното взаимодействие при набирането на микроорганизми, образуването на възли, фиксирането на азот и общата производителност на растенията.
Резултатите ще послужат за изготвянето на стратегии за подобряване на производството на гургулица чрез сътрудничество между съществуващите мрежи от национални институти, земеделски производители, селекционери, заинтересовани страни от веригата за добавена стойност на зърнените култури и семената, както и полити
„Решаването на това научно предизвикателство може да има далекосъщителни последици. В дългосрочен план тази работа може да допринесе значително за гарантиране на продоволствената сигурност, намаляване на бедността и насърчаване на устойчиви селскостопански практики, особено за уязвимите групи от населението в страните с ниски и средни доходи," казва д-р Рахул Босале, доцент в Университета в Нотингам и водещ изследовател по проекта за гургулица:
Бамбарският фъстък (Vigna subterranea) е друга недооценена култура с огромен потенциал за справяне с глобалните предизвикателства, свързани с продоволствената и хранителната сигурност. То също вирее в бедни почви, поддържа почвеното здраве чрез фиксиране на азот и е източник на висококачествена храна – особено ценна в райони, засегнати от бедност, недохранване и недостиг на вода.
Проектът за бамбарския фъстък, ръководен от Центъра за наука за културите в Кеймбридж и Международния институт за тропическо земеделие в сътрудничество с Университета в Нотингам, има за цел да разработи геномни ресурси и инструменти за ускоряване на разработването на нови подобрени сортове.
Работата ще допринесе за развитието както на генетичните инструменти, така и на конвенционалните и прецизни селекционни възможности, необходими за ускоряване на пускането на пазара на подобрени сортове бамбара фъстък. Това ще спомогне за по-широкото разпространение на културата сред фермерите в Африка и потенциално в други географски райони като Индия.
Коментари