Отглеждат се лесно, пробвайте при първа възможност
Всеки вид зеле е вкусена и здравословна храна. От тях се приготвят пресни салати, супи, различни ястия, а също и консерви.
В любителските стопанства най-често се отглеждат главесто зеле и карфиол. Останалите видове често са пренебрегвани. Затова сега ще ви обърнем внимание на тях.
1. Брюкселско зеле
Този вид зеле има доста дълга вегетация - периодът на зреене за различните сортове е от 130 до 180 дни. Засяването на семената започва през пролетта, а прибирането на зелчетата става в късна есен, дори след падането на първите мразове.
Брюкселското зеле се отглежда чрез разсад, като семената се засяват в единични контейнери. Така по-късно растенията се засаждат по-лесно в лехата, без кореновата им система да се повреди.
Растенията се нуждаят от редовно плевене, поливане, а също и от подхранване.
Ако минизелето не е узряло през есента, а настъпят сериозни студове, може да пренесете расетнията на място, което е подходящо те да дозреят.
2. Алабаш
За него казват, че е най-полезното от всички зелеви видове, тъй като съдържа много хранителни вещества и е изключително богат на витамин С.
Алабашът е много по-лесен за отглеждане от останалите представители на семейството.
Може да се засява направо в лехата, обикновено се прави през втората половина на юни.
Не се препоръчва да се засажда в лехи, където в предходните сезони са растели други кръстоцветни растения.
3. Броколи
Подобно на други видове зеле, броколито е много здравословно. Добавянето на броколи към диетата намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и предотвратява натрупването на вреден холестерол.
Броколито се отглежда с разсад. Сеитбата се прави до средата на април, а о началото на май, когато средната дневна температура на въздуха е около 10°C и се задържа една седмица, може да се засади в градината.
4. Китайско зеле
Незаменим източник на витамини и антиоксиданти. Трябва да имате предвид, че китайско зеле е култура на късия ден. Засажда се или от средата на април, или от средата на юли.
През пролетта е по-добре да се отглеждат чрез разсад, а при засаждане през лятото – може и чрез директна сеитба.
За китайското зеле е подходящо полусенчесто място с неутрална или леко алкална почва. То обича поливане, но почвата не трябва да задържа вода.
5. Кейл
Много интересен вид зеле. Кейлът не само не образува глави и е по-скоро като салата с къдрави листа, но може да бъде и с различни цветове в зависимост от сорта. Кейлът е богат на калций, калий, фосфор, магнезий, а също така съдържа аминокиселини и Омега-3 мастни киселини. Използва се основно за свежа консумация – разнообразни салати и ордьоври, много популярен е за приготвяне на смутита.
Кейлът не обича пресаждане, затова е по-добре да се изчака топло време и да се засее директно в открита леха. Това се прави не по-рано от края на април.
Този вид зеле се нуждае от редовно, понякога и ежедневно поливане. Необходимо е и да се подхрани 2-3 пъти през вегетацията.
Бере се на етапи, като първо се откъсват най-долните листа, после се преминава към горните.
Коментари