Макроелементът е сред най-важните за безпроблемно протичане на процесите в растителния организъм

Ваня ВЕЛИНСКА

Фосфорът е един от най-важните макроелементи за правилното развитие на културните растения. Той се включва в основни органични съединения, като нуклеинови киселини, витамини, ферменти, хормони и т.н. Съдържа се също така и в неорганичните фосфати, които имат различни роли. От една страна те служат като резерв за образуване на органични фосфати, а от друга - участват в някои биохимични процеси.

Съдържанието на фосфор в растенията е около 0,2-0,5%, в зависимост от културата. Той се разпределя много неравномерно, като в началото на вегетацията се намира основно в листата и връхната коренова и стъблена меристема. Елементът има възможност да се преразпределя в растителния организъм – придвижването е от по-старите към по-младите части.

Младите растения, който резонно се развиват по-бързо, усвояват по-интензивно фосфор, отколкото старите. През фазите на образуване на репродуктивните органи, както и при узряване на плодовете, се наблюдава интензивно придвижване на фосфор към тях.

Значение

0 Подпомага растежа на кореновата система и разполагането ѝ в по-дълбоки почвени хоризонти.

0 Влияе върху цъфтежа, съответно образуването на завръзи и узряването на плодовете.

0 Подобрява качеството на растениевъдната продукция.

0 Неутрализира вредните последствия от повишено азотно торене.

Недостиг

Първите признаци на дефицит на фосфор се наблюдават по долните листа.

Тъй като елементът е мобилен, то при недостиг най-долните „страдат" първи, защото той се е придвижил към младите листа и органи.

0 При слаб недостиг на фосфор често не се наблюдават външни признаци, но растежът на културите се забавя.

0 При по-силен - се засяга растежът на кореновата система. Листата са малки и по-тесни, имат извиващи се краища. Отчита се по-малък брой на цветовете. По-долните и по-старите листа са малки, твърди и завити, горната им страна е синкаво-зелена, долната - пурпурна, а нервите - виолетово-червени. Оцветяването се дължи на това, че при дефицит на фосфор се увеличава съдържанието на захари, което допринася за натрупване на пигмента антоциан. Засегнатите листа проявяват хлороза и окапват по-рано.

Недостигът на фосфор в растенията най-често се дължи на:

0 ниска температура на хранителната среда (под 15оС);

0 висока солева концентрация;

0 високо съдържание на нитратен азот, хлор и/или желязо;

0 засушаване;

0 увеличена киселинност или алкалност на средата;

0 увредена коренова система.

Мерките за преодоляване на дефицита на фосфор включват:

0 Торене на почвената с Р2О5 до 50 кг/дка преди засаждане.

0 Подхранване с разтворими фосфорни торове Р2О5 до 20 кг/дкa.

0 Внасяне на амониев сулфат, вместо нитратни торове.

0 Варуване при ниско рН на почвата.

0 При овощните дървета и храсти внасянето на фосфорни продукти се извършва по време на невегатационния им период - от октомври до февруари.

Характерни симптоми при дефицити

Пшеница:

0 Посевът има забавен растеж. Растенията са по-малки.

0 Младите листа са зелени, но по-старите са червено-лилави.

0 При силно изразен недостиг растенията може да загинат.

0 Добивът от зърно е редуциран.

Царевица:

Потърпевши са младите растения.

0 Долните листа са тъмнозелени с виолетово оцветяване.

0 Новите листа, които се образуват, са зелени.

0 При силен недостиг стъблото също се оцветява във виолетово.

0 Растенията са по-дребни и със забавен растеж.

Рапица:

0 Старите листа се оцветяват в червено и лилаво, основата на стъблото - също.

0 Растенията са дребни, с тънки стъбла, с по-малко разклонения, с по-тесни листа.

0 Растежът на корена е затормозен.

0 Цъфтежът е забавен, а броят на цветовете и семената в шушулките е по-малък.

0 При силен дефицит листата може да загинат.

0 Добивът е по-нисък.

Ябълки

0 Дървото е с потиснат растеж.

0 Листата се оцветяват в лилаво.

0 Новообразуваните листа са дребни, с интензивно зелен цвят.

0 Цъфтежът е много слаб, което рефлектира върху плодообразуването.

Праскови

0 Листата са лилави, а по-краищата като изгорени.

0 Цветовете окапват, съответно образуват се по-малко завръзи.

0 Плодове са напукани и имат вкорковени участъци.

0 Реколтата е с влошено качество.

Лоза

0 По-старите листа са с червено-кафяво оцветяване. То започва от периферията и преминава към вътрешността на листата.

0 При силен дефицит симптомите се проявяват по всички листа.

Домати

0 По старите листа се наблюдават кафяво-лилави петна.

0 Растежът е забавен.

0 Стъблото е тънко, цветовете са малко.

Краставици

0 Най-долните листа стават жълто-зелени, дори жълти.

0 По листата се образуват некротични напетнявания.

0 Листата са с изразени признаци - завяхват, дръжката остава незасегната.

0 При силен дефицит растежът спира.

Пипер

0 Растенията са с потиснат растеж.

0 Старите листа лилавеят, твърди и чупливи са.

0 Наблюдават се прояви на хлороза, а в последствие и на некроза.

0 Листата окапват преждевременно.

0 Образуват се малки и къси разклонения, пъпките са недоразвити.

Листни зеленчуци (салати, марули, спанак и др.)

0 Първите симптоми са тъмнозелено оцветяване на цялото растение и задържане на растежа.

0 По старите листа има хлороза, също пурпурно до червено оцветяване по периферията, което преминава в некроза.

0 При силен дефицит некрозата обхваща цялото растение и то загива.

0 Добивът намалява.

Зелеви видове

0 По-старите листа са матови, с лилави оттенъци. Върховете им покафеняват и загиват.

0 Листата и стъблата изглеждат закърнели.

0 Узряването им се забавя.

0 При карфиола листата са заострени, имат лилави краища, а цветната глава става зърнеста и рехава. Ефектът е по-силен, ако температурата е по-ниска от оптималната.

0 Размерът на главите е по-малък - добивът намалява.

Лукови култури

0 Растежът е бавен.

0 Луковиците са с влошено качество.

0 Листата са с тъмнозелен цвят, а върховете им отмират без да са пожълтели.

0 При силен дефицит растежът спира.

Кореноплодни

0 Листата са тънки, имат антоцианово оцветяване.

0 При силен недостиг по долните листа се развива хлороза и некроза и те опадват рано.

0 Растежът е забавен.

0 Растенията са по-дребни.

0 Кореноплодите е с влошено качество - по-дребни.

0 Добивът е с ниско качество.

Клубеноплодни

0 Отначало листата се удължават и се деформират, като се появяват кафеникави петна.

0 Листата са матови и с тъмнозелено оцветяване, а ръбовете и долната им страна са с лилаво оцветяване.

0 При силен дефицит растенията са с тънки стъбла, развиват по-малки и извити нагоре листа.

0 Кореновата система не се развива.

0 Растежът се задържа.

0 Образуват се дребни клубени - добивът е нисък.

Излишък

Причините за повечето фосфор са високите нива на елемента в почвата, както и повишеното количество на нитратен азот.

По-големи количества фосфор може да причини недостиг на желязо. Характерен симптом е, че младите листа пожълтяват, първоначално между нервите, а после и цялата петура. Впоследствие се образуват некротични петна, листата окапват. Има проблем с образуването на репродуктивни органи. Признакът е сходен с проявите на недостиг на калий.

При излишък на фосфор се стига до по-трудно усвояване на някои елементи - мед и цинк, което съответно води до недостига им.

Симптоми

При плодови зеленчуци

0 Старите листа са светложълти, а младите листа остават тъмнозелени. Впоследствие и те пожълтяват - първо между нервите, а после изцяло. Появяват се ярки некротични петна и листата окапват.

0 Затруднено е образуването на репродуктивни органи.

При листно-стъблени видове

Когато зелките достигнат зрелост, средната жилка на вътрешните листа придобива тъмносиво или кафяво оцветяване. Симптомите се засилват при ниско ниво на калий или високо ниво на азот в хранителната среда.

Препоръките, които да коригират повишеното ниво на фосфор са:

0 Да не се внасят фосфорни торове.

0 В случай на недостиг на желязо, мед и цинк, то се прилагат листни торове, а не почвени.

0 Не се препоръчва използването на органични продукти като оборски тор или компост за мулчиране.

Дефицитът на фосфор при рапица
Дефицитът на фосфор при рапица
Дефицитът на фосфор при царевица
Дефицитът на фосфор при царевица