Макроелементът е сред най-важните за безпроблемно протичане на процесите в растителния организъм
Ваня ВЕЛИНСКА
Фосфорът е един от най-важните макроелементи за правилното развитие на културните растения. Той се включва в основни органични съединения, като нуклеинови киселини, витамини, ферменти, хормони и т.н. Съдържа се също така и в неорганичните фосфати, които имат различни роли. От една страна те служат като резерв за образуване на органични фосфати, а от друга - участват в някои биохимични процеси.
Съдържанието на фосфор в растенията е около 0,2-0,5%, в зависимост от културата. Той се разпределя много неравномерно, като в началото на вегетацията се намира основно в листата и връхната коренова и стъблена меристема. Елементът има възможност да се преразпределя в растителния организъм – придвижването е от по-старите към по-младите части.
Младите растения, който резонно се развиват по-бързо, усвояват по-интензивно фосфор, отколкото старите. През фазите на образуване на репродуктивните органи, както и при узряване на плодовете, се наблюдава интензивно придвижване на фосфор към тях.
Значение
0 Подпомага растежа на кореновата система и разполагането ѝ в по-дълбоки почвени хоризонти.
0 Влияе върху цъфтежа, съответно образуването на завръзи и узряването на плодовете.
0 Подобрява качеството на растениевъдната продукция.
0 Неутрализира вредните последствия от повишено азотно торене.
Недостиг
Първите признаци на дефицит на фосфор се наблюдават по долните листа.
Тъй като елементът е мобилен, то при недостиг най-долните „страдат" първи, защото той се е придвижил към младите листа и органи.
0 При слаб недостиг на фосфор често не се наблюдават външни признаци, но растежът на културите се забавя.
0 При по-силен - се засяга растежът на кореновата система. Листата са малки и по-тесни, имат извиващи се краища. Отчита се по-малък брой на цветовете. По-долните и по-старите листа са малки, твърди и завити, горната им страна е синкаво-зелена, долната - пурпурна, а нервите - виолетово-червени. Оцветяването се дължи на това, че при дефицит на фосфор се увеличава съдържанието на захари, което допринася за натрупване на пигмента антоциан. Засегнатите листа проявяват хлороза и окапват по-рано.
Недостигът на фосфор в растенията най-често се дължи на:
0 ниска температура на хранителната среда (под 15оС);
0 висока солева концентрация;
0 високо съдържание на нитратен азот, хлор и/или желязо;
0 засушаване;
0 увеличена киселинност или алкалност на средата;
0 увредена коренова система.
Мерките за преодоляване на дефицита на фосфор включват:
0 Торене на почвената с Р2О5 до 50 кг/дка преди засаждане.
0 Подхранване с разтворими фосфорни торове Р2О5 до 20 кг/дкa.
0 Внасяне на амониев сулфат, вместо нитратни торове.
0 Варуване при ниско рН на почвата.
0 При овощните дървета и храсти внасянето на фосфорни продукти се извършва по време на невегатационния им период - от октомври до февруари.
Характерни симптоми при дефицити
Пшеница:
0 Посевът има забавен растеж. Растенията са по-малки.
0 Младите листа са зелени, но по-старите са червено-лилави.
0 При силно изразен недостиг растенията може да загинат.
0 Добивът от зърно е редуциран.
Царевица:
Потърпевши са младите растения.
0 Долните листа са тъмнозелени с виолетово оцветяване.
0 Новите листа, които се образуват, са зелени.
0 При силен недостиг стъблото също се оцветява във виолетово.
0 Растенията са по-дребни и със забавен растеж.
Рапица:
0 Старите листа се оцветяват в червено и лилаво, основата на стъблото - също.
0 Растенията са дребни, с тънки стъбла, с по-малко разклонения, с по-тесни листа.
0 Растежът на корена е затормозен.
0 Цъфтежът е забавен, а броят на цветовете и семената в шушулките е по-малък.
0 При силен дефицит листата може да загинат.
0 Добивът е по-нисък.
Ябълки
0 Дървото е с потиснат растеж.
0 Листата се оцветяват в лилаво.
0 Новообразуваните листа са дребни, с интензивно зелен цвят.
0 Цъфтежът е много слаб, което рефлектира върху плодообразуването.
Праскови
0 Листата са лилави, а по-краищата като изгорени.
0 Цветовете окапват, съответно образуват се по-малко завръзи.
0 Плодове са напукани и имат вкорковени участъци.
0 Реколтата е с влошено качество.
Лоза
0 По-старите листа са с червено-кафяво оцветяване. То започва от периферията и преминава към вътрешността на листата.
0 При силен дефицит симптомите се проявяват по всички листа.
Домати
0 По старите листа се наблюдават кафяво-лилави петна.
0 Растежът е забавен.
0 Стъблото е тънко, цветовете са малко.
Краставици
0 Най-долните листа стават жълто-зелени, дори жълти.
0 По листата се образуват некротични напетнявания.
0 Листата са с изразени признаци - завяхват, дръжката остава незасегната.
0 При силен дефицит растежът спира.
Пипер
0 Растенията са с потиснат растеж.
0 Старите листа лилавеят, твърди и чупливи са.
0 Наблюдават се прояви на хлороза, а в последствие и на некроза.
0 Листата окапват преждевременно.
0 Образуват се малки и къси разклонения, пъпките са недоразвити.
Листни зеленчуци (салати, марули, спанак и др.)
0 Първите симптоми са тъмнозелено оцветяване на цялото растение и задържане на растежа.
0 По старите листа има хлороза, също пурпурно до червено оцветяване по периферията, което преминава в некроза.
0 При силен дефицит некрозата обхваща цялото растение и то загива.
0 Добивът намалява.
Зелеви видове
0 По-старите листа са матови, с лилави оттенъци. Върховете им покафеняват и загиват.
0 Листата и стъблата изглеждат закърнели.
0 Узряването им се забавя.
0 При карфиола листата са заострени, имат лилави краища, а цветната глава става зърнеста и рехава. Ефектът е по-силен, ако температурата е по-ниска от оптималната.
0 Размерът на главите е по-малък - добивът намалява.
Лукови култури
0 Растежът е бавен.
0 Луковиците са с влошено качество.
0 Листата са с тъмнозелен цвят, а върховете им отмират без да са пожълтели.
0 При силен дефицит растежът спира.
Кореноплодни
0 Листата са тънки, имат антоцианово оцветяване.
0 При силен недостиг по долните листа се развива хлороза и некроза и те опадват рано.
0 Растежът е забавен.
0 Растенията са по-дребни.
0 Кореноплодите е с влошено качество - по-дребни.
0 Добивът е с ниско качество.
Клубеноплодни
0 Отначало листата се удължават и се деформират, като се появяват кафеникави петна.
0 Листата са матови и с тъмнозелено оцветяване, а ръбовете и долната им страна са с лилаво оцветяване.
0 При силен дефицит растенията са с тънки стъбла, развиват по-малки и извити нагоре листа.
0 Кореновата система не се развива.
0 Растежът се задържа.
0 Образуват се дребни клубени - добивът е нисък.
Излишък
Причините за повечето фосфор са високите нива на елемента в почвата, както и повишеното количество на нитратен азот.
По-големи количества фосфор може да причини недостиг на желязо. Характерен симптом е, че младите листа пожълтяват, първоначално между нервите, а после и цялата петура. Впоследствие се образуват некротични петна, листата окапват. Има проблем с образуването на репродуктивни органи. Признакът е сходен с проявите на недостиг на калий.
При излишък на фосфор се стига до по-трудно усвояване на някои елементи - мед и цинк, което съответно води до недостига им.
Симптоми
При плодови зеленчуци
0 Старите листа са светложълти, а младите листа остават тъмнозелени. Впоследствие и те пожълтяват - първо между нервите, а после изцяло. Появяват се ярки некротични петна и листата окапват.
0 Затруднено е образуването на репродуктивни органи.
При листно-стъблени видове
Когато зелките достигнат зрелост, средната жилка на вътрешните листа придобива тъмносиво или кафяво оцветяване. Симптомите се засилват при ниско ниво на калий или високо ниво на азот в хранителната среда.
Препоръките, които да коригират повишеното ниво на фосфор са:
0 Да не се внасят фосфорни торове.
0 В случай на недостиг на желязо, мед и цинк, то се прилагат листни торове, а не почвени.
0 Не се препоръчва използването на органични продукти като оборски тор или компост за мулчиране.


Коментари