Новаторски продукт може да е глътка свежест за всеки малък бизнес, търсещ пазари

Радина Иванова

В полетата на град Сопот, на 450 м. надморска височина в средата на Розовата долина се оказва едно от най-благоприятните по климат места в България за отглеждане на малини. Тук зимите са топли, летата хладни, а и почвите са кисели, което още повече благоприятства отглеждането на нежния плод. Него Десислава Гунчева и Людмил Шаралиев отглеждат на свое 40-декарово насаждение повече от 5 години и с него навлизат в света на виното. Лично отгледаните им малини са единствената суровина, от която произвеждат бутиков продукт и което им гарантира високото качество, наред с технологията на производство.

Безспорно, както повечето производители на алкохолни продукти, и малкият семеен бизнес на младата двойка пострада от влиянието на COVID пандемията. Преди това търговията се развивала много добре, с нови пазари, планирали участие в изложения… Но въпреки всичко през тези две трудни години успели да запазят едно постоянно ниво, а дори и да направят първия си износ, както и да вложат сили и време за създаването на нови продукти и с тях да изненадат своите почитатели и клиенти. Такава изненада е последното им пенливо вино от малини, което представиха на изложението „Винария“ по време на Международната селскостопанска изложба Агра 2022 в Пловдив.

Изненада – защото хората, запознати с технологията Пет-Нат, знаят, че там изненадите са във всяка бутилка, обяснява Десислава Гунчева - съсобственик на бранда „Кубера“. А засега, казва тя, това, което сме отворили, много се харесва. Надяваме да продължаваме да се развиваме.

Процесът за получаване на естествено газирано вино Пет-Нат при малините се случва по подобие на виното от грозде. Първоначално се прекъсва ферментацията, след това тя продължава в бутилка като дрождите се запазват в бутилката. Процесът се наблюдава, изваждат се дрождите, долива се… сложен и интересен процес, като накрая се получава естествено пенливо вино с около 2-3 бара газировка, допълва тя. Остава леко мътно виното, тъй като не се филтрира, но дрождите се вадят и е годно за консумация след период от време – а той зависи от конкретния продукт и преценката на технолога. По подобие на живата бира, то е вид живо вино, дава аналогия Гунчева. И се харесва от млади и стари, жени и мъже.

Въпреки, че е вино и се спазва същата технология за производство, все пак продуктът им не е точно вино. Поне не е възприето за такова по националната програма, която субсидира лозаро-винарския сектор.

За това пък бизнесът им се развива на чисто пазарен принцип, наред с трудностите, които крие земеделието – природни, пазарни, човешкия труд. Цената на плода, която не беше никак малка миналата година, се отразява директно на цената на виното. Опитваме се да поддържаме възможни минимални увеличения, но е неизбежно. Крайният потребител винаги е потърпевш. Надяваме се да има стабилност и хората да могат да си позволяват и продукти не само от първа необходимост, коментира младата производителка.