Biological Youngplants доставя разсад от билки на производители, които снабдяват супермаркети. Компанията не работи директно със супермаркетите. „Ние доставяме изходен материал", казва Вим ван Маренвайк . „Изискванията на търговците на дребно стават все по-строги с всяка изминала година. Много супермаркети не приемат дори законно допустимите нива на остатъчни вещества".

Разсадникът отглежда всички свои растения в Нидерландия, където контролира производствения процес и може да гарантира растения без остатъчни вещества. Вим, основател и движеща сила зад нидерландския разсадник за билки, има една единствена цел: здрав, без остатъци, устойчив изходен материал за биологични и конвенционални производители в цяла Европа.

Биологичното земеделие не е равно на уязвими култури. „Ние изграждаме устойчивост в самото растение чрез биологични корекции с гъбички и бактерии, специфични за вредителите. Това е нещо като имунна система за растенията", обяснява Вим.

Отглеждането се извършва на етапи, като се започва в защитена среда. Компанията предлага около 30 билки в 57 сорта през цялата година, като 85% от тях са отгледани в собствени разсадници и са защитени със селекционерски права. Всичко е сертифицирано по стандартите на ЕС за биологично производство, Naturland и Bio Suisse.

По време на отглеждането се вземат предвид нуждите на пазара и поведението на растенията. Например, компанията е разработила сорт розмарин, който продължава да расте през зимата, което го прави идеален за отглеждане през цялата година. Толерантността към болести е друг ключов фокус. Например, сортовете им кервел са устойчиви на мана. „Когато супермаркетите специално поръчват вашия сорт, знаете, че сте на прав път", казва Вим.

През следващата година ще добавят семена, частично от собственото си производство и частично от сертифицирани партньори. „Това е допълнение, а не заместител. Дистрибуторите искат пълен пакет. Големите производители обикновено се придържат към резници; те искат всичко да е подредено", обяснява Ван Маревейк.

Устойчиво погрешно схващане е, че биологичните продукти трябва да са по-скъпи. „Разликите в цената са малки, а вие получавате по-здрави растения. Конвенционалните производители също все повече признават това предимство".

От компанията продават растенията си на клиенти в страни като Германия, Швейцария и Скандинавия. Предпочитанията варират в зависимост от региона, но общото търсене нараства. Лимоновата вербена и маточината са особено популярни.

85% от билките произхождат от отопляеми оранжерии (за целогодишна продажба на дребно), а останалите – от студени оранжерии. Някои сортове, като риган и розмарин, могат да оцелеят дори при температури до -15 °C. Асортиментът се разширява. Добавени са ядливи цветя, а скоро ще се предлага и биологична лавандула под името BeezzandBlossoms – специално за хора и градове, които искат растения, благоприятни за насекомите.

Биологичните сладки картофи са необичаен проект. Biological Youngplants отглежда сладки картофи от 13 години, с сортове като Delicia и Luna. Миналата година са продали 8,5 милиона растения. Те се фокусират върху вкуса и формата, както и върху възможността за събиране на реколтата и качеството на съхранение.

И тъй като сладките картофи изискват малко азот, те са идеално подходящи за сеитбооборот, при който е необходимо намаляване на азота. „Сладките картофи са част от устойчивото земеделие", заключава Вим.