Дребни производители, участващи в седмичното фермерско изложение в Добрич, се тревожат от високите температури и намалелите купувачи.

„Нямам време за почивка нито през лятото, нито през зимата. Не че не искам, но 1200 пъдпъдъка се нуждаят от постоянни грижи. През лятото ги охлаждаме, през зимата ги ги топлим, трябва да ги храним 3 пъти на ден, 17 часа светлина на денонощие са им нужни", споделя Снежанка Добрева от село Дъбрава, която е редовно на фермерското изложение в Добрич. Приятелка я уговаряше да тръгне с нея за няколко дни до Истанбул, но фермерката отказа.

„Имаме по-големи тревоги от почивките, клиентите намаляват. Те обясняват, че нямат пари. Като получат пенсии, хората пазаруват един-два пъти и толкова, а разходите са големи", добавя Добрева. Признава, че е запалена туристка. За първи път е участвала в поход като ученичка по пътя на Ботевата чета.

„До 2000 г. ходих най-често в планината Пирин. Не знам колко пъти съм изкачвала връх Вихрен. Знам всички пътеки. Най-хубаво беше да слезем после по козите пътеки до винарните в Мелник. Това ми липсва, както и достатъчно клиенти. Иначе работата не ми тежи, стига да има реализация", казва още Добрева.

„Намирам време за поне две седмици почивка, когато приключи пчеларският сезон. Търся планината", заяви Красимир Костадинов от Добрич, който гледа пчели в село Зимница.

„Тази година още не сме прибирали мед нова реколта. Очаквам да има мед букет, в който ще има и слънчоглед. Акацията я пропуснахме, защото нямаше цвят, студът я изгори. В смесената гора, където са кошерите, и липата не цъфна", добавя производителят.

„Правим експеримент, в който изтегляме съдържанието на билки – маточина, коприва, бъз плод, бял равнец, като ги поставяме в мед. Тепърва предстои да го узаконим като метод. Пак предлагаме мед, но почти цялото полезно съдържание на билките, за разлика от изсушените, е в него.", добавя производителят. 

„Обикновено зимата намирам малко време за почивка. Сега тревогата ми са трайните високи температури. Жаркото слънце направо изгаря растенията. Спасението е в поливането, имаме кладенец. Въпреки всичко, горе на растенията се получават пригори, започват да се свиват" , казва Марияна Петкова, която произвежда домати, краставици, тиквички, лук, чесън, снапак , подправки в село Плачидол.

"Малините горе-долу станаха, дребни са, но още по-дребните въобще не ги предлагам. Ябълките ще станат, череши, сини сливи тази година няма", добавя тя.