Най-често горчивината в козето мляко се появява в резултат на окисляване на млечните мазнини. Често собствениците на крави също се сблъскват с този проблем, но

козевъдите, уви, се сблъскват лице в лице с

гранясало мляко много по-често.
Според изследователите млякото често дължи гранясалия си вкус на капроеви киселини,
които в резултат на хидролизата „даряват" на продукта горчивина.
В повечето случаи

няколко типични фактора допринасят за

гранясването на козето мляко:
• възрастта на животното (млякото на стара коза е по-често горчиво от това на млада коза);
• микроорганизми - бактерии попадат в прясно доено мляко;
• заболявания на вимето при козите;
• съхранение на продукта на светлина, което насърчава разграждането на мазнините;
• съхранение на мляко в медни контейнери;
• интензивно смесване и обогатяване на млякото с въздух.
Фактът, че млякото е горчиво, може дори да не бъде забелязан, докато не решите да направите сирене от него. Но сирене, което неизменно ще бъде развалено, безвкусно и негодно за консумация.

Проблемът е, че

при гранясалото мляко активността на

закваската почти напълно спира.
В същото време разграждането на мазнините продължава активно. В резултат на това сиренето от такова мляко ще бъде горчиво и с неприятна консистенция.

Важно е да се добави, че

козето мляко може да има

горчив вкус и заради храната.
Опитните козовъди знаят, че култури като лук, чесън и други растения с остър вкус и специфична миризма могат да променят качеството на млякото по отрицателен начин.