Пасхалатико е гръцко национално ястие. Това не е нищо повече от печено агне на фурна, с ориз и билки. Необичайно и невероятно вкусно! Разбира се, ние можем да си приготвяме агне на пещ (или във фурната) не само за Великден, а когато „душата поиска“. Опитайте, ястието е много вкусно и ще украси всяка празнична трапеза.

Като цяло традиционните гръцки великденски ястия са агне на шиш, кокореци, пълнено агне, изпечено на фурна... Освен агнешко месо, гърците обичат и ярешко. Рецептите за приготвянето са почти същите. Какво месо да вземем е въпрос на вкус! По принцип това ястие може да се приготви и от пилешко или заешко месо.

Как да приготвите вкусно пасхалатико

За 4 души имате нужда от: 1,2-1,5 кг месо, нарязано на големи парчета (по-добре е да вземете предната част или ребра), 2 големи връзки зелен лук, 100 г светли стафиди, 1 връзка копър, малко мента, 1 голяма чаша бял ориз, сол, черен и червен пипер, малко зехтин за пържене.

Приготвяне: В голям тиган, в зехтина, запържете наситнения зелен лук, докато водата се изпари. Внимавайте лукът да не загори! Добавете нарязаните копър и мента, измитите стафиди, сол и черен пипер. Накрая сложете измития ориз, разбъркайте добре, загрейте и свалете от котлона.

Месото може да се накисне предварително в студена вода, в която сте добавили няколко супени лъжици оцет. Два часа ще са достатъчни.

Прехвърлете сместа от ориз и билки в тава за печене и отгоре разпределете парчетата леко осолено и подправено с черен пипер месо. Всяко парче поръсете с малко червен пипер и отгоре сложете парче масло.
Загрейте фурната до 180 градуса. Преди да поставите тавата във фурната, налейте 2-2,5 чаши студена вода (мерим със същата чаша като ориза). Ако е необходимо, можете да добавите и малко гореща вода.

Печете, без да покривате ястието около 45-60 минути. Когато месото се запече отгоре, покрийте добре тавата с фолио и печете още 30 минути. Това обикновено е достатъчно време, за да се отдели лесно месото от костите.

Великденското печено се сервира със зелена салата и различни мезета, които подхождат за празника. Готовото изпечено агнешко месо се нарежда в голяма чиния. Отделно се сервира ориза, за да може всеки да си взима.

Добър апетит!