Оригинални рецепти за семеен пикник

Майските празници продължават. Тези, които все още не са успели да излязат на пикник със семейството си, могат да наваксат пропуснатото време. Основното е да мариновате месото за шишчетата и да приготвите нещо вкусно.

Направено с любов 

Какво да приготвим за пикник? Рецептите трябва да са засищащи и практични, така че закуските, които носите със себе си, да могат лесно да се ядат с ръцете. Домашният дюнер е една от тях. 300 г пилешко месо се нарязва на парчета, смесва се с половин глава наситнен лук и се запържва в олио до златиста коричка. По желание можете да извадите запържения лук. Настържете 100 г бяло зеле, една чушка, един домат, една прясна или кисела краставица и връзка кориандър. Вземете питка за дюнер и я намажете с майонеза, чесън и малко доматена салца, може също да използвате различни сосове по ваш вкус. Сложете пилето в питката, след това зеленчуците, сгънете вътрешния край на лаваша и го навийте на стегнато руло.

И... любимите сандвичи 

Съгласете се, трудно е да си представим меню за пикник без топли сандвичи. Нека започнем приготвянето им с хляб. Нарязваме любимия хляб и мажем филиите с масло. Оставете ги да се „накиснат", след което ги наредете в тиган и изпържете до златистокафяво от двете страни. Накрая можете да поръсите сандвичите с настъргано сирене, зелен грах, пресни зеленчуци, покрийте тигана с капак и ги оставете на слаб огън за няколко минути.

Зелени лакомства в чиния 

Пролетта носи изобилие от зеленина и менюто за пикник трябва да е подходящо. Рецептите със зелена салата, зеленчуци и лук са точно това, от което се нуждаете. Пролетните палачинки ще бъдат чудесно попадение. Вземете смес от свежи зелени зеленчуци (спанак, коприва, маруля, магданоз и др.) с тегло 300-400 г, отстранете жилавите дръжки, потопете листата в гореща вода за 30 секунди и нарежете на ситно. Към тях добавете 5-6 стръка зелен лук. Разбийте няколко яйца с 2 чаени чаши прясно мляко, постепенно добавете 1,5 чаши пресято брашно с 1 ч. лъж. бакпулвер и разбъркайте добре. Прибавете към тази смес зелени подправки и лук - трябва да получите тесто с консистенция на заквасена сметана. Посолява се на вкус, оформят се палачинки и се пържат до златистокафяво.

Зеленчуков калейдоскоп 

Какво е празник на открито без зеленчуци? Предлагаме една подходяща рецепта за пикник на открито – рулца от тиквички.
Обелете младите тиквички и ги нарежете по дължина на тънки дълги филийки. Най-лесният начин да направите това е с резачка за зеленчуци. Разрежете няколко домата наполовина, отстранете пулпата със семената и нарежете останалата твърда част на филийки. Едрите чушки също почистваме от семките и ги нарязваме на филийки. Намажете лентичките тиквички с крема сирене, поръсете с нарязани маслини без костилки, а в центъра сложете парченца домат и чушка. След това внимателно навийте филийките, оформяйки рула.

Чипс за здраве 

Чипсът не е най-добрият избор за храна за пикник. Освен ако не е чипс от патладжан! Първо, нека приготвим марината. Смесват се по 3 суп. лъж. зехтин и балсамов оцет, 1 ч. лъж. захар и щипка сол. Нарежете голям патладжан на тънки филийки. Те трябва да са големи около 6–8 см, тъй като при печенето ще се свият значително. Залейте резените патладжан с марината в купа, покрийте с фолио и оставете в хладилника за една нощ. На сутринта се нареждат в тава, застлана с фолио, поливат се с маринатата и се слагат в предварително загрята на 150°C фурна за 40–50 минути.

Още веднъж за овесените ядки 

Мъжката аудитория може да бъде доволна с рецепта за лека закуска за пикник, която да върви със студена пенлива бира. Смесете в купа по ½ чаена чаша смлени овесени ядки и пресято брашно с по 1/2 ч. лъж. сушен копър, магданоз и куркума, както и щипка сол. В получената маса настържете 70 г масло и 50 г сирене. Добавете 80 мл прясно мляко и омесете тестото.
Разделете го на няколко еднакви топки и разточете Изрежете дълги и плътни ленти. Поставете ги върху намаслена тава и печете на 180°C за 25-30 минути.

Кошница с горски плодове и ядки 

Би било добра идея да добавите бисквитки към семейните си рецепти за пикник, тъй като децата ги обожават. Разбийте 180 г масло и 1/2 чаша захар до получаването на кремообразна смес. Добавете настъргана лимонова кора, лимонов сок и щипка ванилия. Разбийте сместа, добавете 340 г пресято брашно и замесете тесто. Добавете 1/4 чаена чаша натрошени тиквени семки, ядки, сушени череши и боровинки, стафиди и ситно нарязани сушени кайсии. Премесете отново тестото, разделете го на две части и разточете на фитили с диаметър 4 см и дължина 20 см. Завийте ги във филм и ги поставете в хладилника за няколко часа. След това нарежете фитилите на кръгчета с дебелина 5–7 мм. Печете 10-12 минути на 180°C.