Рецепти, в които свежите листа играят главната роля

Освен факта, че зелените зеленчуци придават фантастичен аромат и свежест на ястията, те са склад на витамини, минерали и антиоксиданти. Това е истинска суперхрана, достъпна за всеки!

Всички сме съгласни, че те са здравословни и ароматни и как могат да преобразят всяко ястие. Но какво ще стане, ако им дадем възможност да излязат на преден план? Да не бъдат скромно допълнение, а да се превърнат в основата, сърцето на ястието? Сега ви даваме идеи как да приготвите няколко от тези „зелени" шедьоври – от класически до прости, но гениални идеи.

Освежаваща супа от киселец 

Тази супа е истински хит през лятото - свежа и ободряваща, благодарение на характерната киселинност на киселеца. Това е ястие, което е пропито с уют и топлина.

Продукти: 1,5-2 литра бульон (пилешки, телешки или зеленчуков) или вода, пресен киселец: голяма връзка (150-200 г), 2-3 картофа, морков, глава лук, 2-3 яйца (за сервиране, твърдо сварени), пресен копър и магданоз - по една малка връзка, дафинов лист, сол и черен пипер на зърна - на вкус, растително масло, кисело мляко или сметана: за сервиране (задължително!).

Приготвяне: Ако използвате месо, сварете бульона предварително. Ако готвите с вода или зеленчуков бульон, просто го оставете да заври. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ситно лука, а морковите настържете на едро ренде.
Загрейте в тиган малко растително масло, запържете лука, докато стане прозрачен, след което добавете морковите и задушавайте още 3-5 минути, докато омекнат. Добавете нарязаните картофи към врящия бульон. Гответе почти до готовност (10-15 минути).
Докато картофите се варят, измийте добре киселеца и го нарежете на едро. Нарежете ситно зеления лук, копъра и магданоза. Когато картофите са почти готови, добавете задушените лук и моркови, нарязания киселец, дафиновия лист и зърната черен пипер. Разбъркайте.

Веднага щом киселецът промени цвета си (стане маслинен) и омекне (това ще се случи много бързо, буквално след 1-2 минути), добавете сол на вкус. Изключете котлона. Добавете нарязан копър и магданоз към готовата супа. Оставете да престои покрита 5-10 минути.

Сервирайте гореща. Не забравяйте да сложите половин или четвърт варено яйце и щедра лъжица кисело мляко или студена сметана във всяка чиния. Киселият вкус, съчетан със сметаната и яйцето, е онзи незабравим вкус!

Тайна: Не варете киселеца твърде дълго, в противен случай той ще загуби цвета си и някои от полезните си свойства.

Пай със спанак и сирене 

Този пай е чудесна идея за закуска, междинна закуска или лека вечеря. Нежно тесто и сочен, ярък пълнеж от спанак и сирене - едновременно е красиво и много вкусно!

Продукти: За тестото: Можете да използвате готово бутер тесто (250-300 г) – това е най-лесният вариант!
Може да си приготвите и тестото у дома: 200 г брашно, 100 г студено масло, 1 яйце, щипка сол, 1-2 суп. лъж. студена вода.

За пълнежа: 400-500 г спанак, пресен или замразен, 150-200 г сирене (бяло, рикота, извара или смес от тях), 2 яйца, лук или зелен лук – глава или връзка, 1-2 скилидки чесън, копър или магданоз: малка връзка (по избор), сол, черен пипер, индийско орехче (щипка): на вкус, растително масло или масло: за пържене

Приготвяне: Ако използвате готово тесто, просто го размразете според инструкциите. Ако го приготвяте сами, нарежете студеното масло на трохи с брашното, добавете сол, яйце и вода, бързо омесете на еластично тесто. Оформете на топка, увийте в стреч фолио и охладете за 30 минути.

Ако спанакът е пресен, измийте го добре и ако листата са големи, можете да ги нарежете леко. Замразеният спанак, трябва предварително да го размразите и да изстискате добре излишната течност.

Нарежете ситно лука (ако използвате зелен лук, също го нарежете ситно), пресовайте чесъна или го нарежете ситно. Загрейте малко олио в тиган, запържете лука до омекване, добавете чесъна и гответе още една минута.

Добавете в тигана спанака. Ако използвате пресен спанак, гответе, като бъркате, докато се „уталожи" и омекне (5-7 минути). Ако е замразен, просто го загрейте с лук и чесън за няколко минути. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади. Изцедете отново, ако се е отделила много течност!

Добавете към охладения спанак натрошеното сирене, яйцата, нарязаните билки (ако използвате), сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте добре. Пълнежът е готов!

Намажете тава за печене (за предпочитане кръгла, с диаметър 22-24 см) с масло или я покрийте с хартия за печене. Ако използвате готово тесто, разделете го на две части (по-голяма и по-малка). Разточете по-голямата част и я поставете в тавата, като оформите страните. Ако приготвяте тестото сами, разточете го и го поставете в тавата.

Разпределете пълнежа на равномерен слой върху тестото. Разточете втората част от тестото (по-малката) и покрийте пая отгоре. Защипете краищата. Направете няколко дупки в горната част на пая с вилица, за да може парата да излиза.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, до златистокафяво. Времето може да варира, в зависимост от фурната и тестото.
Оставете пая да се охлади преди сервиране. Вкусен е както топъл, така и студен.

Вариации: Можете да добавите варено пилешко филе, гъби, чушки и парчета сьомга към плънката.

Бързи идеи с различни зелени зеленчуци 

Не винаги имате време за дълги кулинарни приготовления. Ето няколко супер лесни начина да извлечете максимума от зелените си зеленчуци:

0 Зелено смути „Сутрешна енергия": Сложете шепа спанак, няколко стръка мента, банан, малко ябълка или круша, лъжица лимонов сок и чаша вода, кефир или кисело мляко в блендер. Разбийте до гладкост. Зарежда ви с витамини за целия ден!

0 Ароматен сос: Нарежете на ситно голяма връзка кориандър и магданоз, добавете няколко скилидки чесън (пресовани), сол, черен пипер, малко смлян кориандър, орехи (по желание). Налейте растително масло и капка винен оцет (или лимонов сок). Отличен сос за шишчета, риба или просто хляб.

0 Брускета „Обратно Капрезе": Препечете филийки хляб и ги натъркайте с чесън. Отгоре наредете нарязани чери домати, много зелени листа босилек и парченца моцарела. Поръсете със зехтин и балсамов оцет. Перфектното предястие!

0 Закуска с извара „Изумруд": Смесете извара или рикота със ситно нарязан копър, зелен лук и малко сметана или натурално кисело мляко. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте с пълнозърнест хляб.

0 Ментова лимонада „Освежаващ бриз": Сложете шепа листа от мента, нарязан лимон (можете да добавите краставица) в кана. Намачкайте го малко с преса за картофи, за да освободите аромата. Напълнете със студена вода, добавете лед. Можете да го подсладите с малко мед или сироп.