Сезонът на костилковите плодове в Испания е в разгара си, но в момента той е изправен пред предизвикателства. Това твърди Хенк Влаеминк от Van Dijk Foods. „Метеорологичните условия в Испания затрудняват снабдяването с висококачествени плодове, а произтичащите от това високи цени правят продажбите трудни. Това е нож с две остриета," обяснява той.
„В някои райони имаше дъждове", продължава вносителят. „Видях и видеозаписи на градушката в Мурсия миналата седмица - градушка с големината на топка за тенис. Въпреки че е локална, цветовете са повредени от това време, което води до намаляване или липса на плодове. Това означава, че ще имаме по-малки обеми, а също и някои проблеми с качеството."
Хенк обяснява още, че тази ситуация води до повишаване на цените. „В момента всичко е доста скъпо - кайсии, нектарини, череши. Цените са високи. Търсенето е разумно поради доброто време тук, но не е толкова голямо, колкото се очакваше. Когато нещо е твърде скъпо за твърде дълго време, потребителите търсят алтернативи. Местните ягоди са сравнително евтини, а времето е идеално за открити тераси. Както казваме тук: „Там, където идва пивовар, пекарят не трябва да доставя. В Белгия една бира се консумира по-добре от парче плод."
„Ние не се оплакваме", продължава Хенк. „Но продажбите със сигурност могат да бъдат по-добри. Как ще се развият нещата през следващите седмици, е трудно да се предвиди. Пазарът определя цената. Хората могат да казват, че има малко плодове, но ако цените станат твърде високи, потребителите ще се отдръпнат. Тогава ситуацията може да се промени много бързо. Ако потребителите се насочат към други продукти, изведнъж може да се появи излишък. В резултат на това очаквам пазарът да коригира цените. Трябва да се изчака и да се види, но засега сезонът е труден," заключава Хенк Влаеминк от Van Dijk Foods.
Коментари