Намокримост, прилепване и буфериране – три свойства на добрия листен тор, които го правят незаменим помощник в земеделието

Естествено, най-важните качества на листния тор са да осигурява хранителни елементи, които да допълват основното хранене, да не допуска дефицити на микроелементи и да е източник на физиологично-активни вещества, които да активират процесите в растителния организъм. Но това в никакъв случай не изчерпва действията, които трябва да изпълнява качественият биостимулатор.

Ето четири на пръв поглед „странични“ или „допълнителни“ свойства, но които всъщност са от изключително значение за ефекта от листното торене.

Каквото и да съдържат листните торове, точно

прилепването и намокримостта определят

дали листно подадените хранителни вещества

ще проникнат в растителната повърхност

или ще бъдат напразно приложени.

0 При слаба НАМОКРИМОСТ капката течност, нанесена на листната повърхност, има сферична форма и не се задържа на растителната повърхност. При добра намокримост капката се разлива плътно към кутикулата. Благодарение на това водата и разтворените в нея вещества лесно проникват в тъканите на растенията. Добрата намокримост позволява биостимулаторите да могат да се прилагат и в сутрешните, и в следобедните часове при гарантирана ефективност на усвояване!

0 ПРИЛЕПВАНЕТО се осигурява от вещества, специално включени в състава на листните торове, които подобряват сцеплението на изпръскания разтвор към повърхността на листата и стъблата. Добре е да се знае, че когато се каже, че в листния тор има прилепител – това трябва да се види и в състава, да се обяви на етикета. В противен случай, всяко говорене или писане в каталози и листовки е само реклама.
Прилепителят и омокрителят в листния тор осигуряват и правилно разпределение и прилепване на работния разтвор при съвместно приложение с хербициди, като по този начин не се пропускат плевели с восъчен налеп (например самосевка рапица).

0 БУФЕРИРАНЕ е свойството на листния тор да поддържа pH на работния разтвор близко до неутралното, т. е. да променят нежеланите силно кисели или високо алкални отклонения в рН към посока на неутрални до леко кисели стойности. Поддържането на правилната стойност на рН

гарантира пълното усвояване на

приложените хранителни елементи и пестициди

За да илюстрираме важността на буферирането на рН на разтвора, който се влива в растенията, ще споделим факти от аналогични процеси в човешкото тяло.

За да бъдем здрави, нивото на рН на различните течности в човешкото тяло трябва да са в определени граници. Но най-важна от всички е стойността на рН на кръвта ни - то трябва да е точно 7,4. Всяко дори минимално отклонение носи болестни последствия- при рН под 7,36 – настъпва АЦИДОЗА, а при рН над 7,45 – АЛКАЛОЗА. И двете състояния трябва непременно да се коригират, за да бъде здрав човекът.
Аналогично е положението с растителния сок. Неговото рН трябва да бъде неутрално/леко кисело.

Свойството буфериране на листния тор е много полезно за земеделската практика. Предоставяме ви изследването на промяната на киселинността (рН) на работния разтвор при добавяне на биостимулатора Амино Експерт® Импулс. Каквито и да са стойностите на рН на водата, на самия препарат или на неговия разтвор във вода, при добавяне на Амино Експерт® Импулс, те стават в диапазона 6,1-6,3, т.е. осигурено е буфериране на работния разтвор.

Това уникално действие е благодарение на химическа форма на торовете на Екофол. Те не съдържат физиологично кисели соли на макроелементи, а освободената след приемането на микроелементите млечна киселина не променя киселинността на клетъчния сок. Именно на млечна киселина се дължи и фактът, че с листните торове на Екофол няма опасност от пригори при завишени норми на хранене, презастъпване или необходимост от малообемно пръскане.